Innovatie

Inspirerende inzichten van The Next Web

0

De drie dagen voor Koninginnedag wordt in Amsterdam The Next Web georganiseerd, een congres waar sprekers en ondernemers hun visie delen op internet en de toekomst van het web. Namens Frankwatching was ik bij de aftrap op dinsdagmiddag aanwezig. Wil je er meer over weten? The Next Web is nog tot en met donderdag en ook op Twitter (#tnw) is er veel over te vinden. Bovendien vind je de komende dagen nog veel meer artikelen op Frankwatching. In dit artikel geef ik een aantal ideeën die voor mij het meest de moeite waard waren tijdens de eerste middag van het congres.

Waze is de wikipedia voor navigatie

Noam Bardin vertelde een interessant verhaal over zijn Waze. Dat is een dienst die de formule van wikipedia toe past op GPS-navigatie. Wat moet je je daar bij voorstellen? Wikipedia is een encyclopedie die volledig door vrijwillige gebruikers is samengesteld. Waze maakt op dezelfde manier routekaarten: door haar gebruikers in te zetten. Denk dan niet dat je avondenlang achter je computer wegen moet invoeren, dat kan veel eenvoudiger. De dienst draait op een smartphone en tijdens autoritten wordt vanzelf geregistreerd waar je je bevindt, hoe hard je rijdt, of in welke richting je een weg gebruikt. Op basis van informatie van alle gebruikers wordt zo een grid samengesteld en komt er vanzelf een wegenkaart tevoorschijn.

0ceba65e7dd9acc077606eb1cf0a2e5a_viewOntbrekende wegen worden ingevuld via spelelementen. Op zulke locaties worden in de applicatie speciale items ‘verstopt’, zodat de ‘wazers’ gestimuleerd worden om daar ook te gaan rijden en de kaart zich opnieuw vanzelf vult. Leuk in het verhaal was de creatieve invulling die Waze heeft gevonden voor het samenstellen van navigatiekaarten door gebruikers. Ook is men creatief in het verdienmodel. Zo wordt informatie van de gebruikers van Waze verkocht aan lokale overheden, bijvoorbeeld om de instelling van stoplichten te optimaliseren. Wazers kunnen snel informatie over verkeersopstoppingen of ongelukken melden. Deze informatie kan op gemeenteniveau worden gedeeld, zodat bijvoorbeeld een meldkamer snel op de hoogte is. Ook is het leuk om te zien hoe Waze-elementen van games, zoals verstopte items voor bonuspunten, verweeft met haar dienst. Om de gratis dienst aantrekkelijk te maken voor gebruikers is fun immers een belangrijk element, zo onderstreept de enthousiaste CEO van Waze verschillende keren. Hij ziet hierin een algemene trend en raadt iedereen aan om te zorgen voor voldoende fun in applicaties, al waarschuwt hij ook dat game-elementen geen doel op zich mogen zijn. Dat werkt niet.

De iPhone app van The Next Web

Pavel Bashmakov van Stanfy vertelde in een korte presentatie over de speciale iPhone app die z’n bedrijf voor de conferentie heeft ontwikkeld, een app waar ik zelf enthousiast over was. Eindelijk eens geen stapels papier met zaalschema’s die je de hele dag mee moet nemen, maar een lekkere handzame app met alle congresinformatie. Twitterberichtjes over het congres kun je eenvoudig bekijken en ook beknopte informatie over lezingen en sprekers is voorhanden. Ik heb maar één wens: laat dit soort apps snel een hoge vlucht nemen. Sterk aan The Next Web is overigens ook de grote nadruk die er ligt op het online ontmoeten van mensen, buiten de iPhone app. Zo kun je via een profiel duidelijk aangeven waar je naar op zoek bent en wat je te bieden hebt. Het congres gaat dus niet alleen om het ontmoeten op de vloer, maar biedt ook volop mogelijkheden voor online ontmoetingen. Een mooi concept dat navolging verdient.

Toekomstvisie op sociale gezondheidszorg

In een pleidooi vol passie vertelde Diana Vermeij haar visie op de gezondheidszorg van de toekomst. Zij ziet mogelijkheden voor mobiele apparaten, zoals de telefoon, voor diagnose en meten van gezondheid. Daarnaast wil ze graag gemeenschappen oprichten van mensen die dezelfde gezondheidsuitdagingen hebben als jijzelf, zoals het voorkomen van diabetes. Ze wil hiervoor een platform bouwen dat gebruik maakt van bestaande technologie en sociale netwerken. Zij hoopt op The Next Web zowel de bouwers als investeerders voor haar droom te vinden.

De mobiele kansen van Ebay

Ebay classifiedsEen andere interessante presentatie was van Ebay Classifieds, waar onder meer Marktplaats onder valt. Jacob Aqraou vertelt over de kansen die zijn bedrijf hier ziet. Hij geeft aan dat de geprinte media decennialang marktleider was op het gebied van advertenties. Zij zagen de mogelijkheden van online advertenties wel, maar waren te huiverig om hier in te stappen omdat het zou kannibaliseren op hun bestaande diensten. Dus is deze tak van sport volledig overgenomen door nieuwe spelers, zoals Marktplaats. Hij ziet eenzelfde verschuiving plaatsvinden van het internet naar de mobiel, dat wordt de toekomst van advertenties. Het internet had als groot voordeel ten opzichte van traditionele media dat advertenties eenvoudig doorzoekbaar werden. De mobiel heeft daar bovenop het voordeel dat de locatie van mensen beschikbaar is, waardoor zoeken nog eenvoudiger wordt.

Ebay heeft daarom geïnvesteerd in een mobiele applicatie. Die maakt gebruik van de camera van de mobiele telefoon en helpt de gebruiker om in zes snelle stappen een product aan te bieden. Agraou benadrukt dat gebruiksgemak essentieel is bij een mobiele app. Hoe beter dit is opgezet, hoe meer gebruikers spullen zullen aanbieden en hoe groter de markt voor Ebay. Hij ziet ook grote mogelijkheden voor zich ontwikkelende landen. Daar is de penetratie van internet nog beperkt, maar de mobiele telefoon is aan een stormachtige opmars bezig. Ook daar worden complexere informatiediensten al aangeboden, zij het dat de telefoons nog zeer eenvoudig zijn. Via telefoonwinkels worden er dan bijvoorbeeld shortkeys uitgegeven, waarmee mensen via SMS informatie kunnen opvragen, bijvoorbeeld over graanprijzen op een nabijgelegen markt. Door deze ontwikkelingen ziet Ebay nieuwe markten ontstaan die er in het verleden niet waren. Hier zien zij dan ook hele belangrijke kansen, ook buiten de westerse wereld.

Al met al was de aftrap van The Next Web zeer de moeite waard. Binnen een paar uurtjes krijg je een keur aan verhalen over je heen gestort van enthousiaste ondernemers of sprekers met een boeiende visie. De hoeveelheid goede ideeën en inspiratie is zo groot dat er aan het einde van de dag volop stof tot nadenken is. Bovendien zijn er altijd ontmoetingen met interessante of gewoon aardige mensen die wellicht weer leiden tot nieuwe ideeën en plannen. Om die uitwisseling van ideeën is het tenslotte te doen en daarin is de aftrap van The Next Web bijzonder goed in geslaagd.

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2010.