Social media

Social TV in de lift door sociale en mobiele netwerken

0

TV wordt weer social. Door het grote succes van social media en de sterke toename van mobiel internet gebruiken steeds meer mensen internet om hun ervaringen over TV-programma’s te delen. Op het Cross Media Café kwamen interessante praktijkcases en ontwikkelingen voorbij. In dit artikel kijken we terug op de belangrijkste presentaties, o.m. enkele Twitter-cases, RTL’s Op en Top NL en Uitzending Gemist in Hyves.

Video Dock: welke TV-programma’s worden op Twitter besproken?

De eerste praktijkcase die tijdens het Cross Media Café aan bod kwam, is Video Dock. Wat gebeurt er als we niet langer de kijkcijfers maar de impact van sociale media gaan gebruiken als indicatie voor de populariteit van programma’s? Dat is een van de zaken waarmee Video Dock zich bezig houdt, aldus spreker Nick van Ginkel. Doordat steeds meer mensen online kijken, kijken ze meer en meer op verschillende tijdstippen. Toch ontbreekt er dan wat: het moment. Op Twitter heb je dat moment.

videodock-mashup

Video Dock heeft een mashup ontwikkeld waarmee het Twitter koppelt aan de tijdlijn van een uitzending. Daarbij is het belangrijk dat je op meerdere termen (via de Twitter hashtag) kunt zoeken. Deze mashup is te bekijken op Omroep.nl/mash. Het principe van de mashup is dat je op een tweet kunt klikken en dan meteen naar het bijbehorende fragment in het programma gaat (of eigenlijk het moment van een minuut eerder, zodat je niks mist). Het is handig als programma’s de hashtag (#) beter gaan promoten, dat maakt het gemakkelijker om de reacties erop te volgen. Een programma als Bij ons in de BV (#bijonsindebv) doet dat erg goed.


Om een idee te geven van het effect besluit Van Ginkel met praktijkmateriaal. In de afgelopen twee maanden hebben 20.000 kijkers van Pauw & Witteman via Twitter wat over het programma gezegd. De ervaring is dat er vaak aan het begin van het programma veel wordt getweet en daarnaast ook na afloop van het programma. Bij Pauw & Witteman wordt er opvallend genoeg ook tijdens de herhaling nog veel getweet.

Chitter.TV: kijk TV en tweet er over

vincent-verweijVincent Verweij (foto) vertelde over de door Makayama ontwikkelde Twitter app centraal (geen mobiele app maar een internet app): Chitter.TV.

De tweets bij sommige programma’s zijn zo frequent dat ze al bijna niet meer bij te houden zijn. De # erbij is dan ook essentieel. Vanuit dit gegeven ontstond het idee van Chitter.TV: “watch tv en tweet about it”. Chitter.TV is een combinatie van TV-kanalen en Twitter, waarbij je ook kunt inloggen met je bestaande Twitter-account. Het is kijken en twitteren tegelijk. Een kanaal als Politiek24 is op Chitter.TV erg populair,  jammer genoeg mogen op dit moment niet alle kanalen worden doorgegeven. Twitteren op Chitter.TV kun je volgens Verwey als een variant op chatten zien.


Er worden ook TV’s gebouwd waar Twitter ingebouwd zit, tweets zou je dan vanaf je mobiel kunnen versturen. Verweij laat ook de iPad zien en vertelt dat het steeds verleidelijker wordt om via die iPad TV te kijken, vooral als de TV in de woonkamer op een ander dan het door jou gewenste programma staat. Als televisie niet naar internet komt, dan komt internet wel naar televisie, volgens Verweij, het naar elkaar toegroeien van deze twee media gaat hoe dan ook plaatsvinden.

Later die middag heeft Thomas Glas van Ex Machina nog een mooie quote als hij roept dat “de iPad voor Social TV en interactie gaat doen wat de iPhone al heeft gedaan voor de mobiele wereld”.

Beagle online: Twitter en Tweagle met de programmamakers

eef-grobEef Grob (foto) van Beagle online vertelt over het bekende VPRO programma. Beagle is een groot project en men heeft geprobeerd om zoveel mogelijk mensen mee te laten tweeten. Dat is gelukt, veel van de direct betrokkenen zijn ook echt gaan tweeten. Men heeft nu 2000 volgers. Grob heeft haar persoonlijke Twitter losgekoppeld van @beagle_eef, om zaken gescheiden te houden. Presentatoren maar ook wetenschappers zijn gaan tweeten, al loopt die laatste groep niet voorop. De geleerde les is dat programmamakers zoveel mogelijk zelf moeten tweeten, je moet ze hiertoe ook stimuleren.

Men heeft een eigen hashtag gelanceerd (#vprobgl) om te voorkomen dat er te veel berichten over hondjes tussendoor zouden komen. De webcam, zo wijst de ervaring uit, speelt ook een belangrijke rol, dat leidt ook tot allerlei tweets.

Op 24 januari 2010 is de zogenaamde Tweagle geïntroduceerd, dit zijn de Beagle Twitter sessies na afloop van de uitzending. De naam is trouwens bedacht door de community. Bij deze Tweagle wordt er een live verbinding met het schip gelegd en kunnen er vragen aan mensen aan boord gesteld worden. Binnenkort komen er ook Tweagle sessies met de studio.


Dagvoorzitter Monique van Dusseldorp vraagt zich af hoeveel mensen er nou betrokken zijn bij die interactie. Als het goed aangekondigd wordt, zo geeft Grob aan, dan zijn er tussen de 700 en 1500 mensen die live in de Twitter stream zitten mee te kijken, enkele tientallen zijn dan erg actief, de meesten anderen volgen de tweets.

Op en Top NL: RTL’s ‘no budget TV’ op internet

Hella-hueckOp en Top NL is een nieuw RTL-programma. Hella Hueck (foto) is moderator van dit interviewprogramma en werkt bij RTL Z, een plek waar veel ruimte is voor experimenten. Ze vertelt dat de studio waar men zit een erg druk bezochte studio is en dat ze rondliep met het idee dat daar meer mee te doen zou moeten zijn.

Het idee om ontstond om een TV-programma alleen voor internet te maken, heel low key. Een uitdaging op zich omdat er bijvoorbeeld commercial breaks in moesten en het natuurlijk ook  interactief moest worden. Ze mocht vervolgens zonder een businesscase aan de slag en moest daarbij op een creatieve manier gebruik maken van al beschikbare resources. Zo deed ze een beroep op de internetafdeling om een ontwerp te maken en werd de chatbox van een ander programma geleend.

Hueck kwam al snel tot de ontdekking dat ze de regie los moest laten, de kijker moet juist veel meer aan zet zijn. Best lastig dus voor een journalist. Er zijn van Op en Top NL nog maar twee afleveringen geweest, maar de eerste ervaringen zijn er. Ze laat aan het einde van haar presentatie nog een kleine compilatie zien die de vibe van het programma goed weergeeft.


Dat er echt geen budget is blijkt aan het einde na een vraag van dagvoorzitter Peter Olsthoorn. Hella Hueck blijkt het programma ook echt gewoon in haar vrije tijd te doen, “dat is passie”.

Yme Bosma (Hyves): social media en TV

yme-bosmaYme Bosma (foto), manager Business Development & Partnerships bij Hyves begon zijn verhaal met het in perspectief zetten van wat zaken. Waar hebben we het over als het gaat om integratie van social media en tv, zo vroeg hij zich hardop af. Elke dag kijken we in Nederland met z’n allen ongeveer 30.000.000 uur naar de TV. Op diezelfde dag zitten er gemiddeld 3.000.000 Nederlanders op Hyves, dat is 2.000.000 uur in totaal. In die zin is Hyves natuurlijk nog maar erg klein in vergelijking met TV.

Volgens Bosma is vermoedelijk enkele tientallen procenten van de traffic op YouTube afkomstig van sociale netwerken als Hyves, dat is dus een substantieel deel. Hij laat een (niet openbare) Hyves pagina zien met de video’s die op Hyves op dit moment hot zijn. Hyves.nl/nu laat de publieke WieWatWaars zien, ook hier zie je dezelfde voorbeelden voorbij komen. Gisteravond en vandaag is dat vooral de Heineken commercial.

X Factor is een ander fenomeen, daar wordt eveneens veel over geschreven en gekrabbeld, zo valt hier te zien. Er is een samenwerking met RTL waarbij er bijvoorbeeld 170.000 mensen lid zijn van de X Factor Hyve. Ruim 200 TV-programma’s hebben nu een plek op Hyves, met vaak meer dan 100.000 fans.

lijst0

Lijst 0 is een ander fascinerend concept, waarbij tv en social networks heel slim worden ingezet. Op de eigen website van Lijst 0 zie je van alle kandidaten de Hyves, mensen kunnen er lid van worden etc. Een andere leuke case is RTL Ontbijtnieuws, daar wordt via Hyves volop gestemd en dat wordt op TV dan weer gebruikt. Op de 500o stemmers kan mooi gesegmenteerd worden, er is via Hyves immers veel profielinformatie beschikbaar.


Hyves is een typisch Nederlandse partij en wil het liefst ook met Nederlandse partijen samenwerken. Je zoekt, volgens Bosma, daarbij naar de kracht van beide, tv en social networks, en probeert zo het format sterker te krijgen. Daarbij past dan ook prima de aankondiging van de nieuwe samenwerking tussen Hyves en Publieke Omroep waar William Valkenburg in zijn presentatie op in gaat.

Publieke Omroep: Uitzending Gemist lanceert Hyves-gadget

william-valkenburgWilliam Valkenburg (foto), directeur Internet Publieke Omroep, opende zijn verhaal met te zeggen dat er veel over tv wordt gesproken, maar dat dit natuurlijk van alle tijden is. De publieke omroep is van iedereen en voor iedereen en daarover praat men nou eenmaal graag. Die opvatting kan al vanaf 1995 via internet uitgewisseld worden. Stand.nl, chatten met Hans Laroes, de Club van 100 (RVU), het EenVandaag opiniepanel en Blikvoer zijn goede voorbeelden van het online in gesprek zijn met je kijkers. Dat levert heel vaak de mogelijkheid om snel betekenisvolle content te genereren.

Sinds 2000 is video ook steeds beter via internet te brengen. In een Volkskrant artikel van afgelopen week werd gesteld dat TV-kijken via internet nog veel socialer is dan in de huiskamer. 3 miljoen mensen keken vorige maand 12 miljoen video’s via Uitzending Gemist. Sinds 2009 is het aanbieden via mobiel een grote uitdaging. Er zijn 2,7 miljoen video’s op mobiel bekeken. Verder ontstaan er steeds meer plekken en mogelijkheden om aan te haken bij TV-programma’s: Twitter, Hyves, Facebook etc. Ook de sterren hebben dat ontdekt, denk dan bijvoorbeeld aan Paul de Leeuw die erg populair op Twitter is. Een ‘programmavoorbeeld’ is de Facebook pagina van Beagle.

beagle-facebook

Binnen Hyves is er steeds meer interactie tussen programmamakers en kijkers, en via bijvoorbeeld Video Dock kun je ook nog met tijdlijnen werken.

Valkenburg zette vervolgens ook wat feiten op een rij:

  • 66% tweet wel eens over tv-programma’s
  • bijna de helft kijkt door een tweet die voorbij komt nog eens een programma terug
  • veel mensen schakelen tijdens het tweeten ook een programma in
  • DWDD, Paul de Leeuw en Wie is de mol zijn favoriet
  • Paul de Leeuw, Wilfried de Jong, Marc Marie Huijbregts en de 3FM dj’s zijn populair op Twitter
  • mensen vinden het fijn om via Twitter met elkaar verbonden te zijn
  • mensen waarderen het als er via tweets om input wordt gevraagd

uitzending-gemist-hyvesKortom mooie nieuwe variaties op een oud thema. Gisteren hebben Hyves en de Publieke omroep daar een nieuwe variant aan toegevoegd: de samenwerking tussen Hyves (8,5 miljoen natuurlijke personen) en Uitzending Gemist. De combinatie wordt gemaakt: via Hyves blijf je op de hoogte van al je series, bewaar je je favoriete video’s  en volg wat je vrienden kijken.

Dan volgt de introductie van de gadget door Lotte Vergouwen (@Lottwit). Ze demonstreert dat je kunt zien wat de favoriete programma’s van een Hyver zijn. Je kunt verder via de gadget programma’s volgen en ook steeds de laatste afleveringen van dit programma bekijken. Daarnaast is ‘wat kijken je vrienden’ te zien, eigenlijk een soort bookmarks die meteen te bekijken zijn.

op-hyves

Ook is er de gids, waarin met hartjes is uitgelicht is welke programma’s je volgt en waarin ook een lijstje van je vrienden is opgenomen (waarin je weer kunt zien welke programma’s zij volgen). Verder is er de Hyves tab waarin de video’s van de dag op Hyves gepresenteerd worden. Maar het gaat nog verder: populair bij mijn leeftijdgenoten, populair in je stad, vrouwen etc. is ook mogelijk.

Het is nog een betaversie en er wordt nog volop verder aan ontwikkeld, maar dit is in elk geval een grote eerste stap.

Vanuit de zaal wordt gevraagd of er ook plannen zijn om Twitter te integreren. Yme Bosma zegt dat bij de combinatie met Twitter een rol speelt dat er in Hyves ook al veel van dit soort mogelijkheden zijn en zo’n 5% van de berichten in Hyves al tweets zijn. Het gaat bij de nieuwe gadget meer om het moment achteraf en minder om de live-ervaring van een programma. Anders gezegd: de vraag is hoe maak je video met een sociale context toegankelijk en niet hoe vul je je tijdens een live-uitzending de sociale component van video in.

Peter Olsthoorn vraagt zich af of Twitter tijdens TV niet aan zijn eigen succes ten onder kan gaan.Valkenburg beaamt dat, een chat met meer dan 200 mensen is bijna niet meer te volgen. Is Twitter niet te simpel? Misschien wel, maar dat is misschien ook wel de kracht vindt Valkenburg.

vraaggesprek-immovator

Valkenburg geeft als reactie op vraag uit de zaal aan dat men niet exclusief voor een partij ontwikkelt maar ook met andere partijen wil samenwerken. Hoewel de groep die via social networks actief is nog niet zo groot is, kan het wel erg interessante informatie opleveren voor programmamakers.

Over de uitwisseling van gegevens zijn strikte afspraken gemaakt, gegevens worden op een geaggregeerd niveau (en niet op een individueel niveau) beschikbaar gesteld. Wel kan er op individueel niveau targetting plaatsvinden en werkt de NPO player met prerolls.

Een vragensteller snijdt aan dat het juist bij Uitzending Gemist van belang is om bijvoorbeeld tweets in een tijdlijn terug te kunnen zien. Valkenburg geeft als antwoord dat men denkt aan tijdlijnen en momenten en ook tweets op tijdlijnen, maar dat zal stap voor stap beschikbaar komen. Eerst maar eens ‘eat your heart out’ met deze nieuwe functionaliteit, zo besluit Valkenburg.

Meer over Social TV

Het Cross Media Café over Social TV werd druk bezocht: bijna 400 mensen waren naar het Hilversumse Media Park gekomen en konden genieten van – over het algemeen – inspirerende presentaties en demonstraties. Via de live webcast van de bijeenkomst werd het principe van Social TV ook echt in de praktijk gebracht en keken er nog eens zo’n 200 mensen naar (onderdelen van) het programma. Meer dan ooit eerder werd er ook volop getweet over het event, in totaal werden er in een kleine 3 uur tijd meer dan 400 tweets geschreven.

Op de iMMovator site is een meer uitgebreid verslag over deze editie van het Cross Media Café te vinden, zie Cases Social TV: Twitter, internet TV en gaming en Publiek Omroep en Hyves: lancering Uitzending Gemist Hyves-gadget. Interessant is ook het recente artikel van Peter Olsthoorn NCRV experimenteert met sociale netwerken; dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen die via deze pagina op de iMMovator site terug te vinden is. Alle presentaties zijn via SlideShare te bekijken, begin volgende week zijn de video-opnames via iMMovators Vimeo-kanaal terug te zien.