Innovatie

Webshop in 360 dagen (6): eCommerce-pakket selectie

0

Selecteren van het juiste eCommerce-pakketselectie is van groot belang bij het starten van een webshop. Ieder bedrijfsidee heeft haar specifieke doelstellingen, klantbehoefte en eisen. Hierdoor verschillen ook de benodigde functionaliteiten van bedrijf tot bedrijf. In dit artikel bespreken we hoe je zorgvuldig een keuze maakt voor een webshop-pakket en laten we zien waar LensBestel.nl op heeft gelet bij het selecteren van een eCommerce-platform.

B2C eCommerce-platform aanbod

Untitled-1Het aanbod van webshop-platforms is behoorlijk groot. Ondanks dit grote aanbod is het opvallend dat de pakketten qua functionaliteiten sterk van elkaar verschillen. Daarom is het voor ons belangrijk geweest om een zorgvuldige selectie te maken waarbij we hebben gelet op het maken van een verantwoorde keuze voor zowel de korte termijn als voor de lange termijn. Een goede pakketselectie legt de basis voor een groeiende website die klaar is voor de toekomst!

Het aanbod van webshop-pakketten is globaal in te delen in de volgende categorieën:

 1. Licentiesoftware
  Allereerst zijn er de aanbieders van licentiesoftware. Deze software heeft vaak uitgebreide functionaliteiten en professionele ondersteuning door de commerciële softwareleverancier. In de meeste gevallen zijn het ‘zware’ platformen die vooral geschikt zijn voor grote ondernemingen die de relatief hoge kosten voor hosting, licenties, maatwerk en configuratie kunnen betalen. Daarnaast is er veel samenwerking nodig met de sofwareleverancier die vaak de implementatie doet. Voorbeelden van deze software zijn: Hybris, Intershop, WebSphere, Microsoft Commerce, SANA Commerce en Demandware.
 2. Open Source software
  Vervolgens zijn er de open source platformen, waarvan Magento steeds populairder aan het worden is. Hierbij hoeven er vaak geen licentiekosten te worden betaald. Dit maakt het een aantrekkelijke categorie voor startende ondernemers met een gelimiteerd budget (meer over de voor- en nadelen van open source software). Voorbeelden van deze software zijn: Magento, osCommerce, ZenCart, Prestashop en Spree.
 3. Online aanbieders
  De derde categorie (die in Nederland steeds meer aanhang vindt) zijn de zogenaamde online aanbieders. Op deze multishop-platformen kan je ervoor kiezen om je eigen webwinkel te openen door het aanmaken van een account, zonder dat enige technische kennis vereist is. Een groot voordeel hiervan is dat je al het IT-beheer uitbesteedt aan deze partij en slechts een maandelijkse fee of percentage van de omzet hoeft te betalen. Voorbeelden van deze software zijn: MijnWinkel, 123webshop.nl, One-Stop-Webshop en BiedMeer Webwinkels.
 4. Commerce extensies
  De hierboven genoemde 3 categorieën zijn allen zogenaamde dedicated eCommerce-platformen. Dat betekent dat ze speciaal zijn ingericht op de verkoop van producten of diensten via het internet. Het is echter ook mogelijk om voor een bestaand Content Management Systeem (zoals Joomla, Typo3) een extensie/plugin te installeren waarmee bepaalde eCommerce functionaliteiten kunnen worden uitgevoerd. Dit zijn echter vaak basisfunctionaliteiten die voor de meeste webshops niet voldoende diepgang zullen hebben om tot een professioneel eindresultaat te komen.

Selectiecriteria

q0051kzfDe eerste stap bij het maken van een goede keuze bestond voor ons uit het helder krijgen van de selectiecriteria. Dit is nodig omdat niet iedere onderneming dezelfde eisen stelt aan de software die gebruikt gaat worden voor de webshop. Daarom is het van belang om te kijken waar het zwaartepunt voor jezelf ligt. De meest voorkomende selectiecriteria zijn:

 1. Functionaliteiten
  Voor de meeste ondernemers zullen de geboden functionaliteiten als belangrijkste selectiecriteria gelden. In het geval van LensBestel.nl, was een zeer specifieke functionaliteit bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor twee ogen lenzen te kunnen bestellen vanaf één productpagina. Dat betekende dat er een flexibel platform nodig was, zoals in ons geval Magento, waarmee dit kon worden gebouwd. Tevens biedt de online community van Magento honderden standaardfuncties in de vorm van extensies op het basisplatform. De compleetheid van het standaardplatform en het grote aanbod aan uitbreidingen was dus een belangrijk criterium voor LensBestel.nl om te kiezen voor Magento.
 2. Flexibiliteit en schaalbaarheid
  Daarnaast is een flexibel en schaalbaar platform ook belangrijk als we kijken naar het ‘klaar zijn voor de toekomst’. Door helder te krijgen welke functionaliteiten je waarschijnlijk in de toekomst nodig zult hebben, kun je kiezen voor een platform dat hier op ingespeeld is. Zo voorkom je dat je later opnieuw moet investeren in een ander platform. Opnieuw onderscheidt Magento zich positief met het feit dat het een MVC-platform is waardoor je gemakkelijk kunt upgraden naar nieuwe versies (en gebruik kan maken van nieuwe functionaliteiten) zonder dat je maatwerk verloren gaat. Zoals jullie eerder konden lezen, is LensBestel.nl een jaar geleden gestart toen Magento functioneel een stuk minder uitgebreid was dan nu. Juist door de flexibiliteit die Magento biedt, draaien we momenteel wel de nieuwste versie van Magento zonder dat er werk verloren is gegaan.
 3. Prijs/kosten
  Na de geboden functionaliteiten en de flexibiliteit van het platform, waren de kosten voor ons een belangrijk issue. Vanwege het beperkte budget moesten we op natuurlijke wijze een keuze maken voor Open Source software, waardoor wij geen licentiekosten hoeven te betalen. Na een korte vergelijking viel toen weer de keuze op Magento omdat in onze ogen alleen dit pakket op dit moment professioneel en volwassen genoeg is voor de webwinkel die wij voor ogen hadden. Tevens zijn de kosten van hosting en onderhoud ook zeer beperkt.
 4. Service & support
  Een ander selectiepunt was de geboden service en ondersteuning. Aangezien wij zelf genoeg kennis in huis hebben om bij problemen zelf naar een oplossing te zoeken, was dit voor ons echter minder van belang dan de overige criteria. Toch zijn wij er al vroeg achter gekomen dat er een uitgebreide documentatie op internet beschikbaar is in het geval van Magento. Bij een aantal bugs die wij ondervonden, is deze informatie zeer nuttig gebleken.
 5. Gebruiksvriendelijkheid
  Gebruiksvriendelijkheid kent twee dimensies: die voor de bezoeker en die voor de beheerder. Idealiter zoek je naar een pakket dat optimaal kan worden ingericht om aan de best practices voor usability te voldoen. Daarnaast moet de backoffice waarin je de orders en producten beheert natuurlijk ook snel en gemakkelijk in gebruik zijn. Ook hier scoorde Magento weer het best onder de open source software.

Conclusie, tips & tricks

Nadat we aan de hand van het ondernemingsplan van LensBestel.nl een goede selectie hadden gemaakt aan de hand van bovenstaande criteria, is de keuze al snel op Magento gevallen. Met name het feit dat het een open source pakket is zonder licentiekosten en tegelijkertijd de beschikking geeft over honderden functionaliteiten, heeft bij ons de keuze bepaald. Zowel tijdens de ontwerp- en implementatiefase als tijdens de operationalisering heeft Magento zich voor ons iedere keer weer bewezen.

De tips die we kunnen geven voor het maken van een overwogen software keuze:

 • Begin met het helder krijgen van de criteria die voor jouw selectie belangrijk zijn en maak daarna pas een vergelijking en uiteindelijke selectie.
 • Lees het rapport van Forrester voor een uitgebreide vergelijking van licentiesoftware B2C platformen.
 • Kijk naar de websites van concurrenten en probeer te achterhalen welk platform zij hebben gebruikt. Zij hebben tenslotte (als het goed is) al bewezen dat het platform aansluit bij de behoefte van de klant en organisatie.
 • Maak een waarschijnlijkheidsanalyse voor de toekomst; welke functionaliteiten verwacht je later nodig te hebben?

Volgende week weer een nieuwe aflevering. Lees ook de andere artikelen uit de serie Webshop in 360 dagen.

Update: Kijk voor meer informatie ook op Handleiding Webshop: in 10 stappen je eigen webshop.