The Mobile Mindmap (deel 1): De weg naar mobiel succes

0

Voor bijna iedere organisatie speelt ondertussen niet de vraag of je mobiel actief bent maar juist de vraag hoe je mobiel actief bent. Daarbij speelt vooral de vraag: hoe ga ik mijn informatie ontsluiten? Maak ik een App of juist een mobiele website? Er zijn een flink aantal verschillen tussen Apps en mobiele website die het lastig maken de juiste keuze te maken. Gelukkig biedt de Mobile Mindmap uitkomst: een helder overzicht van de factoren die het succes van uw mobiele toepassing bepalen. Deel 1 van de Mobile Mindmap: de Doelstelling.

In deze artikelreeks buigen we ons over de factoren die de keuze tussen apps (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) en mobiele websites (speciale versie van een website die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken) beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op de eerste factor: De doelstelling. Wat wil je met de mobiele toepassing bereiken? Hoe moet de toepassing geld opleveren? Hoe past mobiel in het verdienmodel? Dit doen we aan de hand van concrete praktijkcases, afkomstig uit de ‘the 30 Best of Mobile’: een verzameling mobiele best practices die binnenkort wordt uitgebracht door OMI² en Jungle Minds.

MobileMindmap 600 breed

Factor ‘Doelstelling’: wat wil je bereiken?

De eerste vraag die speeelt bij de ontwikkeling van mobiele toepassingen is uiteraard: ‘wat wil ik bereiken’. In ‘the Best of Mobile’ bespreken we vier verschillende doelstellingen en bijbehorende verdienmodellen:

  • Mobiele verkoop: inkomsten door ‘M-commerce’
  • Publishing: inkomsten door advertenties
  • Service: Ondersteuning/verrijking van een bestaand product of dienst
  • Betaalde toepassing: betaald gebruik van applicatie of website

Van elk van deze modellen wordt in ‘the Best of Mobile’ een aantal voorbeelden gegeven. Zo bespreken ondermeer de mobiele webwinkel van Bol.com (mobiele verkoop), de apps van de Telegraaf en Nu.nl (publishing), de servicetools van Appie, Oracle en Interpolis en de betaalde App voor bezoekers van Disneyworld. Voor elke mobiele succesvolle toepassing geldt dat de keuze tussen een App of een mobiele website gebaseerd is op een combinatie van de verschillende factoren genoemd in de Mobile Mindmap. Toch zijn er een aantal algemene verbanden tussen de factor ‘doelstelling’ en de keuze tussen een App of mobiele website.

Mobiele verkoop

Het meest directe mobiele verdienmodel is het inzetten van mobiel als verkoopkanaal. De beste voorbeeld case (uit ‘the Best of Mobile’) is de mobiele webwinkel van Bol.com. Om het bereik zo groot mogelijk te laten zijn kiest Bol.com voor een mobiele website. Ook zien we cases waarin het verdienmodel opschuift van ‘lead-generatie’ naar directe verkoop doordat ook de transactie mobiel plaats vindt. Voorbeelden hiervan zijn de cases van Starbucks en Pathé Mobiel. Zij zetten, tegenstelling tot Bol.com, juist in op Apps. Doorslaggevend in deze keuze is de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van de locatie van de gebruiker (factor: ‘Functionaliteit’).

Screenshots: Starbucks, Pathé Mobiel en Bol.com

Screenshots: Starbucks, Pathé Mobiel en Bol.com

Publishing

Voor mobiele uitgevers die afhankelijk zijn van inkomsten uit advertentieverkoop gelden het bereik en de gebruikersfrequentie als de belangrijkste succesfactoren. Deze houden immers direct verband met de prijs die een uitgever voor zijn advertentieruimte kan vragen. Voor mobiele publishing toepassingen geldt dat er vaak een combinatie van beide mogelijkheden geboden wordt: mobiele websites voor het optimale bereik (zie factor: ‘Doelgroep’) en applicaties voor de hogere gebruikerfrequentie (zie factor: ‘Gebruik’). Voorbeeldcases die worden besproken in ‘the Best of Mobile’ zijn ondermeer de toepassingen van Voetbal International, Nu.nl en de Telegraaf.

Service

Toepassingen met de doelstelling ‘Service’ zijn vaak mobiele versies van een bestaande dienst bedoeld om de gebruiker op locatie te ondersteunen. Daardoor zien we vooral veel ondersteunende apps die gebruik kunnen maken van de locatie van de gebruiker (factor: ‘Functionaliteit’) en ook offline beschikbaar zijn (factor ‘Performance’). Voorbeelden zijn ondermeer de cases van Appie, Interpolis en de B2B toepassing van Oracle. Er worden echter ook mobiele websites gericht op besproken, bijvoorbeeld de case van 9292OV.

Screenshots: Appie, Interpolis Schadehulp en Oracle Sales assistent

Screenshots: Appie, Interpolis Schadehulp en Oracle Sales assistent

Betaalde toepassing

Als laatste verdienmodel is er de variant waarbij de gebruiker betaald voor de mobiele toepassing. Het betreft hierbij meestal apps die te koop zijn via de appstore (of een variant hiervan). Voorbeeld hiervan is de Disney Wait Times app. Veel voorkomende variant op dit model is de zogenaamde ‘Premium-model’: gebruikers downloaden gratis een instapversie van de app. Vervolgens kunnen zij ‘upgraden’ naar een betaalde versie die meer functionaliteiten biedt. Dit zien we terug in de case van World Mate Live.

In het volgende deel van ‘The Mobile Mindmap’ bespreken we de factoren ‘Doelgroep’ en ‘Gebruik’. In deel 3 komen de factoren ‘Functionaliteit’, ‘Performance’ en ‘Kosten’ aan de orde.