Reportages

Etsy en de verbinding tussen maker en consument [PICNIC10]

0

Vanaf vandaag wordt in Amsterdam PICNIC georganiseerd, waarbij nieuwe ideeën op het gebied van techniek en ontwerp centraal staan. Matthew Stinchcomb vertelde daar vanmiddag over het succes van de bekende website Etsy.com.

Behoefte vanuit de oprichters zelf

Etsy is een website waarop mensen zelfgemaakt spullen kunnen verkopen. De start was een duidelijke behoefte vanuit de oprichters zelf. Stinchcomb vertelt dat hij en z’n vrienden zichzelf ‘makers’ voelden, van bijvoorbeeld meubels. Maar hoe breng je die aan de man? Dat kan via eBay, maar dat bood eigenlijk niet de tools die hij en z’n vrienden wilden. Ze vonden dit niet geschikt voor de creatieve producten met een diepere betekenis die zij hadden gemaakt. Daarom hebben ze Etsy opgezet, een website waarop makers zelf hun producten direct aan consumenten kunnen aanbieden.

Verbinden tussen mensen

Bij Etsy is de interactie tussen de maker en koper een belangrijk onderdeel van de transactie. Het is dan ook meer een ‘social commerce site’ dan een e-commerce site’, zo is de filosofie van de eigenaren. Elke artiest heeft z’n eigen winkel waardoor de maker weer je buurman en vriend wordt. Zo voel je meer de relatie met de traditionele vakman met een wederzijdse afhankelijkheid. De vakman is van jouw afhankelijk, maar jij bent van hem afhankelijk voor een goed product en die relatie zorgt ervoor dat de verbinding tussen mensen weer centraal komt te staan, in plaats van dat het draait om anonieme producten. Iets wat de afgelopen eeuw met de massaproductie vaak verloren is gegaan.

Producten met een gezicht

Het maken van fysieke dingen met je handen is voor veel mensen zeer bevredigend en geeft je aan het einde van de dag een voldaan gevoel. Door net maken van dingen wordt je verbonden met andere mensen. Stinchcomb toont een foto van een brandend huis. Stel dat je familie en huisdieren al in veiligheid zijn. Zou je dan het huis inrennen om die dure flatscreen te redden, of die handgemaakte sprei van je oma? zo laat Stinchcomb ons de waarde van handgemaakte producten voelen. Het meest dure object in je huis is vaak anoniem, daar zit geen persoon of gezicht achter.

Het draait niet alleen om geld

Dat het concept van Etsy aanslaat, laten de indrukwekkende groeicijfers zien. Zo werd er in 2009 voor meer dan $180 miljoen verhandeld, waarbij 96% van de omzet direct naar de makers zelf gaat. Daarbij draait het voor Stinchcomb niet alleen om geld. Hij wil graag bijdragen aan een meer lokaal gerichte economie, met lokaal geproduceerde artikelen. Producten die een eigen gezicht en een verhaal hebben en daardoor voor generaties lang hun waarde behouden en mensen verbinden.

Persoonlijk geloof ik niet zo in de levensvatbaarheid van zo’n lokale economie. Laat de praktijk van Etsy niet juist zien dat er uitgelezen kansen zijn om zelfgemaakte producten wereldwijd te verkopen? Wel vind ik het mooi dat Etsy creatieve makers een kans geeft om hun eigen winkeltje te beginnen. Daarmee zijn ze een mooi voorbeeld van de long tail, waarbij niches dankzij online zoekmogelijkheden toch rendabel kunnen zijn. Als ik binnenkort een mooi verjaardagscadeau zoek, dan weet ik weer een mooie plek om te shoppen. En dat zal dankzij Etsy.com geen stimulans van m’n lokale economie meer betekenen.