Cases, How to, Trends

Heeft groepsverkoop de toekomst?

0

Een van dé trends op internet is momenteel online groepsverkoop (Group buy). Websites als Groupon en GroupDeal vechten in Nederland om de aandacht. Deze initiatieven drijven op het principe van groepskorting en maken handig gebruik van de kracht van sociale media. Maar is het voor winkeliers & webshops interessant om deel te nemen aan dergelijke initiatieven? Dit artikel poogt een antwoord te geven.

Wat is de hype?

Group buying sites zijn momenteel veel in het nieuws. Het opmerkelijke is dat de sites nauwelijks van elkaar verschillen en zich als volgt kenmerken:

  • Tijdsgebonden aanbiedingen die meestal maar een dag geldig zijn. Dit stimuleert het gevoel van urgentie: nu of nooit!
  • Er is een minimum aantal kopers nodig voordat de aanbieding werkelijk plaatsvindt.
  • De deals zijn locatiegebonden en hebben daarmee veelal een lokaal karakter (aanbieding bij het plaatselijke cafetaria).
  • De sites leunen sterk op social media voor de verspreiding van de aanbiedingen.
  • De sites maken handig gebruik van social media om de naamsbekendheid van de website als geheel te vergroten.

Group buy werkt volgens steeds hetzelfde principe: als er voldoende mensen meedoen, gaat de aanbieding door. Pas dan wordt het bedrag van de bankrekening van de koper afgeboekt. Vervolgens ontvangt de gelukkige koper een waardebon (coupon) of krijgt hij een unieke kortingscode via de post of e-mail toegestuurd.

Group buying sites komen in een moordend tempo op de markt. In Nederland hebben we al 3 partijen: Groupon, LivingSocial en GroupDeal. In september 2010 startte Microsoft in Australië de groupbuying site Cudo. Daarmee lijken ook de gevestigde partijen zich op deze markt te begeven. In Nederland kunnen we nieuwe initiatieven verwachten van mediapartijen als Sanoma en TMG. Want de ‘switching’ kosten zijn laag, deze mediapartijen hebben toegang tot grote massa’s consumenten en ze bezitten sterke verkoopteams.

1. Groupon.nl (voormalig MyCityDeal)

Groupon is wellicht de bekendste en grootste Group buying site van dit moment. Het bedrijf is beursgenoteerd en heeft een beurswaarde van meer dan 1 miljard dollar (!). En dat terwijl het bedrijf pas in november 2008 is gelanceerd. Groupon biedt in vele steden in Amerika, Canada en Europa een dagelijkse aanbieding voor toegang tot restaurants, sauna’s, sportvoorzieningen, bioscopen en meer. Meestal is de korting hoger dan 50%. Als een vooraf bepaald aantal mensen zich binnen 24 uur voor deze aanbieding inschrijft, krijgen alle deelnemers een waardebon toegestuurd.

Screenshot homepage Groupon.nl

2. LivingSocial

LivingSocial is de nieuwste partij op de Nederlandse markt. Het bedrijf weet zichzelf mooi te verkopen: ‘LivingSocial connects people to cool stuff’. Ze doen hetzelfde als Groupon en zijn voornamelijk actief in Amerika. De Facebook-pagina van LivingSocial heeft meer 1 miljoen vrienden (likes). Ze weten dus consumenten aan zich te binden.

Screenshot LivingSocial.com – binnenkort ook in Nederland actief

3. GroupDeal.nl

GroupDeal is een echt Nederlands initiatief dat begin 2010 is gestart. Momenteel biedt de site in 16 steden elke dag een superaanbieding. De verschillen met Groupon en LivingSocial zijn gering.

Screenshot homepage Groupdeal.nl

Iets voor de lokale ondernemer/webshop?

Group buying sites kunnen interessant zijn als marketing platform voor lokale bedrijven, maar ook voor webshops die landelijk opereren. Hieronder volgt een korte evaluatie van de kansen en gevaren.

Voordelen voor bedrijven

Met behulp van Group buying sites (online inkoopcombinaties)  kunnen bedrijven en webshops nieuwe klanten bereiken. Het grote voordeel is dat je als bedrijf geen vaste kosten hebt. Je betaalt per verkocht product of dienst. En gaat de deal niet door, dan heb je gratis reclame gekregen. Het principe is dus geheel gebaseerd op ‘pay for performance’. Daarnaast kun je heel gericht adverteren door de aanbieding alleen in bepaalde steden te promoten. Je hebt in de regel maar 1 superaanbieding per website per stad per dag, waardoor je niet raakt ondergesneeuwd tussen de andere aanbiedingen. Een andere interessant voordeel is dat je je geld al krijgt voordat de kopers in je winkel/webshop verschijnen met daarbij de kans dat een aanzienlijk deel niet komt opdagen en nooit gebruik zal maken van de waardebon.

Gevaren voor de marketeer van group buy

Inderdaad. Je ontvangt direct na afloop van de actie je geld van het marketing platform. Daar staat tegenover dat je de hierop volgende periode klanten kunt verwachten (je weet niet precies hoeveel en wanneer) waar je nauwelijks marge op zult maken of zelfs verlies op zult draaien. Besef dat group buying sites vaak 50% van de omzet afpakken. Dus als je 50% korting geeft op je normale prijs (van stel: 100 euro), dan ontvang je uiteindelijk maar 25% van de normale verkoopprijs (dus: 25 euro). De kans dat je dan nog winst kunt maken, is gering.

Tips voor de marketeer

  • Zorg voor een uitzonderlijk goede deal, want pas dan zal het virale effect maximaal zijn. Heb je een restaurant, geef dan bijvoorbeeld 50% korting op het hoofdgerecht, en probeer je marge te maken op de drankjes. Hetzelfde geldt voor elektronica. Verkoop het elektronicaproduct tegen een laag bedrag en probeer je slag te slaan met de verkoop van bijbehorende accessoires (met hogere winstmarges).
  • Houd het verplichte aantal kopers beperkt.
  • Denk na over hoe je de nieuwe klanten converteert naar vaste klanten, pas bij een tweede bezoek ga je waarschijnlijk winst maken op deze klant (zorg in ieder geval dat je ze laat inschrijven op je nieuwsbrief).

Conclusie

Heb je een nieuw product of dienst dat je onder de aandacht wilt brengen? Overweeg dan een group buying site in te zetten. Heb je een product of dienst dat niet zo lekker loopt? Idem. Zorg alleen dat je de klant meer kunt verkopen dan enkel het product op de waardebon. De kans is erg groot dat je verlies draait op de aanbieding, en dat je je marge moet maken op de verkoop van aanverwante producten dan wel op herhaalaankopen.

Dit artikel wordt eveneens gepubliceerd in Twinkle.