iPhone, Android, Nokia en BlackBerry: zijn alle smartphones hetzelfde?

0

“Heb jij een Nokia?” “Mijn iPhone is gratis!” “Android is de toekomst!” “Is de ‘war of the smartphones’ met de samenwerking tussen Nokia en Microsoft nu echt losgebarsten?” Samen met Gonny van iPhoneclub en Tim van Planet Android geef ik (Nokia) in dit artikel een visie op de ontwikkelingen in de markt van smartphones.

“Heb jij een Nokia”? In de stem van mijn collega was zoveel verbazing te horen dat het onmogelijk is dit op papier weer te geven. “Sterker nog, ik ben op zoek naar een nieuwe telefoon en zit te denken aan de Nokia N8”, was mijn reactie. De verbazing was nu ook op mijn collega’s gezicht te lezen. Je wilt toch een smartphone, waarom neem je geen iPhone of op zijn minst een Android?

Die collega is niet de enige die er zo over denkt. Nokia gebruikers lijken zich te verontschuldigen voor hun smartphone omdat het geen hippe Apple is. Hoe komt het dat het mobiele landschap zo veranderd is? Apple en Android zijn hip en de rest is kansloos. Of lijkt het alleen maar zo?

Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven schrijf ik dit stuk samen met Gonny van iPhoneclub en Tim van Planet Android. Ieder vanuit zijn of haar eigen favoriete mobiele telefoon of OS, Gonny voor de iPhone, Tim voor Android en ikzelf voor Nokia.

Even wat cijfers

In 2010 zijn volgens Gartner wereldwijd zo’n 1,6 miljard mobiele telefoons verkocht. Nokia is duidelijk marktleider met 28,9%, Apple heeft 2,9%. Maar dat zijn alle mobiele telefoons, niet alleen de smartphones. Daar is Apple dan toch wel marktleider? Of op zijn minst Android?

Nee. Ook hier is Nokia met 36% weer marktleider gevolgd door Android,  RIM (makers van BlackBerry) en als vierde Apple. Apple heeft een mooi marktaandeel van zo’n 16% maar is zeker niet de grootste en zal dat zeer waarschijnlijk ook nooit worden. Mogelijk wel de meest winstgevende.

Mijn iPhone is gratis want die zit bij mijn abonnement!

Mensen kopen smartphones alsof het een ‘Patatje met’ is. Moeiteloos wordt € 400 of meer betaald voor het nieuwste topmodel smartphone met voor Apple bedragen die oplopen tot € 700 of meer. Ben ik nou de enige die dit HEEL veel geld vindt?

De collega die zijn verbazing uitsprak over de Nokia, zei dat hij niet veel geld uitgaf voor zijn smartphone, “want zijn toestel zat bij zijn abonnement in”. Dus gratis. Nou … dat ligt anders. Een kleine rondgang bij de website van de telcos met een rekenmachine blijkt dat in vergelijk met een Sim only abonnement je het volledige toestel gewoon betaald.  Het enige wat de telcos doen is het voorschieten en je per maand laten betalen.

En dat is slim, want je hebt toch een toestel nodig en je voelt niet de pijn om vooraf even € 800 te betalen. Ach en of je dan € 24,95 of € 34,95 of € 44,95 betaalt dat maakt ook niet uit. Zeker als je de eerste zes maanden 50% korting krijgt. Joepie! En trouwens  € 10 meer per maand dat scheelt een paar biertjes per maand, dan drink ik even wat minder.

Koning “Midas” Jobs

Door Gonny van iPhoneClub

“Wat maakt Apple nou zo verschrikkelijk succesvol? De iPhone 4 is een mooi toestel maar is het nou echt zoveel beter dan een smartphone met Android, Symbian of Windows Phone 7? Met alle toestellen kan je bellen, ze hebben een touchscreen en een App Store. Apple-fans schermen met het enorme aantal apps in de App Store. Maar hoeveel apps heb je eigenlijk nodig? Hoeveel verschillende Twitter-clients heb je op je smartphone staan? Hoeveel applicaties zijn zinvol om je hardlooprondje op bij te houden?

Eigenlijk is er veel van hetzelfde en heb je genoeg aan vijf echt goede Twitter- of hardloopapps. Waarom zou je een iPhone kiezen? Het is duurder, het platform is gesloten en Apple wil de controle houden als een vader over zijn tienerdochter. Als een ander bedrijf dit zou doen staan mensen op hun achterste benen, spreken er schande van, ontstaan spontane revoltes en worden er op hoge poten kamervragen gesteld. Die kamervragen zijn inmiddels al gesteld: in augustus 2010 kondigde minister Van der Hoeven een onderzoek aan naar het privacybeleid van Apple. En momenteel woedt er ook in Nederland politieke onrust over het krantenbeleid van Apple, waarbij uitgevers verplicht zijn om hun kranten via Apple’s winkel te verkopen.

Toch blijkt het gesloten karakter van Apple en het iPhone-platform de consumenten niet af te schrikken: ze kopen massaal de iPhone, ook nu er inmiddels genoeg alternatieven zijn op een platform dat inmiddels net zo veelzijdig en net zo rijk is aan applicaties: Android. Een bepaalde groep Apple-fanaten kan het niet deren wat Apple doet, ze kopen toch wel. Een veel grotere groep kan het niet schelen en koopt de iPhone omdat anderen er goede ervaringen mee hebben of omdat je erbij hoort, met een iPhone. Nu de samenwerking van Nokia en Microsoft is aangekondigd, ziet Apple zich tegenover z’n twee grootste concurrenten staan. Microsoft stelde op mobiel gebied niet zoveel voor en de lancering van Windows Phone 7 zal in Cupertino met een schouderophaal zijn ontvangen. Met Nokia aan boord, als grootste toestelmaker ter wereld, is Microsoft opeens weer een factor van belang.

Hoe zou Apple zich kunnen handhaven? Misschien niet wat hoeveelheden verkochte toestellen betreft, want met één aanbieder en één toestel kun je moeilijk marktleider worden. Maar Apple heeft drie sterke punten die bij zowel Google als Microsoft/Nokia minder goed zijn uitgewerkt: ze hechten grote waarde aan design en gebruiksgemak en weten beter dan andere fabrikanten geld te verdienen met hun producten. Nokia is een engineering-gedreven bedrijf, klaagde Adam Greenfield, voormalig hoofd design van Nokia, vlak nadat de samenwerking met Microsoft werd aangekondigd. “De engineers bij Nokia scheppen op over het aantal megapixels in een nieuwe telefoon. Maar ze begrijpen niet dat  als je de cameraknop van de telefoon niet kunt vinden, het niet uitmaakt hoeveel megapixels je hebt”.

Apple daarentegen, heeft niet alleen een revolutie in de smartphonemarkt teweeg gebracht – opeens wilde iedereen een telefoon waarop je apps kunt installeren – maar gaf ook de richting aan voor het design. Toen de eerste iPhone op de markt kwam, wisten toestelmakers zoals LG en Samsung niet hoe snel ze identiek ogende toestellen moesten produceren. Apple werkt maanden aan prototypes, schaaft nieuwe functionaliteit eindeloos bij en is niet bang om op het laatste moment geplande nieuwe functies te schrappen omdat het toch nog niet helemaal voldoet aan de eisen van koning Jobs. Apple is conservatief in het introduceren van nieuwe functionaliteit, maar is tegelijk een trendsetter. Er zijn sterke aanwijzingen dat de volgende generatie iPhone Near Field Communication (NFC) gaat bevatten, zodat je draadloze betalingen en andere transacties kunt doen. Nokia was er al veel eerder mee bezig, maar het is te verwachten dat de technologie pas echt doordringt op het moment dat Apple ermee bezig gaat. Hetzelfde gebeurde eerder met apps (die waren er al veel langer), mobiel internet en touchscreens. Niemand was eerder op het idee gekomen om de gebruikersinterface zo af te stemmen op touchscreens, dat het werkelijk prettig in gebruik werd.

Apple zal blijven doorgaan met het introduceren van nieuwe, maar eigenlijk bestaande technologie. Daarmee kunnen ze in 2011 uitgroeien tot de grootste toestelfabrikant ter wereld. De verwachting is namelijk dat de groei van Nokia, met 28 miljoen toestellen per kwartaal, zal afvlakken in de periode dat er nog geen nieuwe Nokia-toestellen met WP7 op de markt zijn. Als Apple met dezelfde groeicijfers doorgaat (en dat is haalbaar door de introductie van de CDMA-iPhone en meer operators in meer landen) kan het aantal toestellen doorgroeien naar 30 miljoen stuks, meer dan Nokia momenteel verkoopt. Android is een bedreiging voor de iPhone, maar het aantal toestelfabrikanten is zo groot en versnipperd, dat geen enkele in de buurt van het marktaandeel van Apple komt.”

Heet de toekomst Android?

Maar misschien is de Apple – Nokia  kinnesinne helemaal zinloos. Gaat de strijd niet tussen Apple en Nokia maar is het het open platform Android dat het dominante platform wordt .

Als je kijkt naar de data van Gartner over de verkoop van smartphones dan zijn er een aantal opvallende trends, maar het meest valt de enorme opkomst van Android op. In een jaar is het marktaandeel gegroeid van 3,5% tot 22,7%. En daar stopt het niet! De verwachting is dat Android het grootst gaat worden. Groter dan Symbian, Apple en Windows Phone 7.

Dit is misschien nog wel opvallender dan Apple! Wat is de aantrekkingskracht van Android? Het kan toch niet alleen het feit zijn dat het gratis is?

Door Tim van Planet Android

“Vraag aan duizend mannen wat zij de mooiste eigenschap vinden van hun vrouwen en je krijgt duizend verschillende antwoorden. Zo is dat ook met Android. Dit mobiele besturingssystemen blinkt op veel gebieden uit en daarom is de aantrekkingskracht van Android niet in één zin vast te leggen. Er zijn gebruikers die het geweldig vinden dat Android op ‘goedkope’ telefoons draait, waardoor mensen voor minder dan € 200 kunnen bellen, internetten, navigeren en pingen. Andere gebruikers waarderen juist weer de openheid van Android. Het is namelijk mogelijk om je eigen widgets te plaatsen, om een ander beginscherm te kiezen of om je favoriete applicaties te installeren. Reis je in de trein naar je werk en wil je even surfen op je laptop? Activeer de Wi-Fi-hotspotfunctie van je Android-telefoon en je toestel deelt zijn mobiele internetverbinding met je laptop. In de toekomst kun je zelf mobiel betalen met je Android-telefoon, waardoor je geen pinpas meer nodig hebt.

Persoonlijk waardeer ik het feit dat Android ondertussen op meer dan honderd telefoons draait. Fabrikanten als Motorola, HTC, Sony Ericsson, Samsung en LG proberen elkaar continu af te troeven met nog mooiere toestellen. Apple produceert slechts één toestel per jaar. De iPhone 4 kwam in de zomer van 2010 uit, maar is anno 2011 redelijk verouderd. Kijk maar eens naar de allernieuwste Android-telefoons, die 3D-video’s kunnen maken en een krachtige multikernprocessor hebben. Ontwikkelingen staan niet stil en dat is fantastisch om te zien.

En dan vergeet ik de uitstekende integratie met Google te noemen. Wanneer je voor het eerst een Android-telefoon opstart, dan vraagt Android de inloggegevens van je Google-account. Log in en je ziet hoe alle contactpersonen in beeld verschijnen. Ideaal! Vervolgens verschijnen er automatisch updates in de notificatiebalk wanneer een nieuw mailtje binnenkomt of wanneer je een afspraak hebt. Ook handig: ga naar de webversie van de Android Market, log in met je Google-account en je kunt op afstand applicaties installeren.”

Een steen in de vijver

De afgelopen weken is het rumoerig om Nokia heen geweest. Sinds de aankondiging van bestuursvoorzitter Elop (de eerste niet Fin en van buiten Nokia) dat op 11 februari de nieuwe strategie zou worden onthuld is Nokia in het nieuws geweest. Zonder dat er veel concreet nieuws was filosofeerden en fantaseerden mensen over de toekomst van Nokia. Tot de ochtend van vrijdag had het eigenlijk allemaal de waarde van een reading van Char. Maar ieder stukje nieuws werd opgepakt en herkauwd. Zelfs de NY Times had wat nietszeggende artikelen omdat er gewoon niets te vertellen was.

Was Nokia nu echt zo slecht? Ik heb nu een tijdje de Nokia N8 (het highend model van Nokia op dit moment) en moet zeggen dat ik er tevreden over ben. Ik kan er mee bellen, beter mee het internet op dan mijn E71 er zit een touchscreen op en 12Mp camera in, navigatie met Ovi Maps. Voldoende keuze aan apps in de Ovi Store. Een prima telefoon. Maar dat is erg rationeel. Door de sterke groei van de andere platformen en het uitblijven van een goed antwoord van Nokia werd het aandeel van Nokia snel kleiner en het feit dat ze prima smartphones leveren is niet meer genoeg om met de andere te concurreren. Anderen die ook goede maar veel hippere smartphones leverden. Het ecosysteem van Apple met de Appstore was een briljante zet. Het gaat niet alleen meer om toestellen, het gaat om het  ecosysteem.

Het aantal opties voor Nokia was in zekere mate beperkt tot:

  1. niets doen
  2. Android platform kiezen
  3. Windows Phone 7 kiezen
  4. doorgaan met MeeGo en Symbian

Optie 1 was eigenlijk geen echte optie, zeker niet na het ‘Burning Plafform’ memo waarin Elop Nokia vergeleek met een brandend olie platform en de keuze was in het water springen of verbranden. Gelijk was daarbij de optie 4 ook niet meer realistisch. Dus de keuze was Android of Windows Phone 7. Bij een blinde gok: 50% kans.

Zoals we nu kijken naar de markt voor smartphones en de spelers op de markt is het een momentopname. Hoe zullen Microsoft en Nokia in staat zijn de plannen uit te voeren? Wat doen de andere leveranciers? Blijven Samsung en HTC achter Windows Phone 7 staan? Apple heeft nu de high end van de markt? Stel je voor dat Apple besluit om een model onder de huidige iPhone uit te brengen? Omdat bijvoorbeeld het marktaandeel niet meer (snel genoeg) groeit? Op dat moment zal je zien dat een compleet nieuwe situatie situatie onstaat waar het evenwicht opnieuw moet ontstaan.

Samenwerking Microsoft & Nokia

Accepteer cookies

Uiteindelijk is het een samenwerking geworden met Microsoft (waar Elop oorspronkelijk ook vandaan komt). Is het slim? Gaat dit de oplossing worden voor het afkalvende marktaandeel van Nokia, de opkomst van Android en de continue innovatie van Apple? Ook hierbij geldt dat het echt zal neerkomen op de manier waarop Nokia en Microsoft de invulling gaan geven. Dat laatste is ook de mening van Tim.

Door Tim van Planet Android

“Het is nog te vroeg om te zeggen dat Microsoft marktaandeel gaat winnen of verliezen. Ik ben benieuwd met welke Windows Phone 7-toestellen Nokia voor de dag komt. Wanneer deze modellen vernieuwend en innovatief zijn in vergelijking met concurrenten, dan ziet de toekomst van Microsoft er wellicht rooskleurig uit.

Op dit moment stelt Windows Phone 7 qua marktaandeel nog niet veel voor. Microsoft neemt de ‘outsider’-rol over van Android over, maar het is even afwachten of Microsoft deze rol net zo goed gaat benutten als Google en of gebruikers bereid zijn om de slechte verhalen over Windows Mobile weg te filteren. Durven zij opnieuw te kiezen voor een mobiel besturingssysteem van Microsoft? En is er eigenlijk wel genoeg animo voor Windows Phone 7? Of voldoen Android en iOS aan de vraag?

Ik vermoed dat Google Android over een paar jaar het populairste besturingssysteem is. Apple’s iOS, RIMs BlackBerry en Microsofts Windows Phone 7 zullen waarschijnlijk voor een kleiner groepje gebruikers blijven. Wellicht overleeft één van deze besturingssystemen de veldslag niet, maar voorlopig doen alle spelers nog gewoon mee. Zelfs al verliezen fabrikanten marktaandeel, dan is dit niet het begin van het einde. Zo worden er nu twee keer zoveel smartphones verkocht als in 2009. Wanneer een bedrijf marktaandeel verliest, dan betekent dit niet dat het aantal absolute verkopen is gedaald. En uiteindelijk draait het niet om procenten, maar om Amerikaanse dollars of Finse marken.”

BlackBerry

Oplettende lezers zullen gezien hebben dat we eigenlijk niet over BlackBerry, de huidige 3e leverancier van Smartphones hebben gesproken. Dat klopt. BlackBerry heeft eigenlijk dezelfde uitdaging als Nokia en de andere leveranciers: zorg dat je relevant blijft door hardware, apps en ecosysteem. Een behoorlijke uitdaging maar die hebben alle leveranciers.

Competitie zorgt voor innovatie

Wat ook je favoriete mobiele telefoon is, de competitie tussen de diverse merken is goed voor iedereen. Hig-end smartphones hebben nu allemaal de innovaties die  Apple voor het eerst bij elkaar bracht. De lat wordt steeds hoger gelegd en daar worden alle toestellen beter van.

De keuze voor een toestel is een persoonlijke keuze die van een hoop factoren afhangt. Rationele zaken als wat je voor mogelijkheden op je mobiel wilt en wat je wil betalen. Wat minder rationele zaken als wat voor toestel je vrienden hebben. Daarnaast is de aanbieding van de telecomprovider een van de belangrijkste doorslaggevende argumenten om te kiezen voor een bepaald merk en type. En trouwens, over 1 of 2 jaar kun je opnieuw kiezen als je een nieuw abonnement afsluit (of niet).

De een kiest voor Apple, anderen voor Android, weer anderen kiezen Nokia (WP7) of BlackBerry. In essentie: allemaal goede toestellen, de keuze is aan jou!