How to, Inspiratie

SES: 5 killer internetmarketing tools & 10 praktische tips

0

Afgelopen week was ik met mijn collega Lorenzo Martopawiro op Search Engine Strategies London (SES). De conferentie begon op hoog niveau met een ijzersterk en inspirerend verhaal van keynote speaker Jeffrey Hayzlett (voormalig CMO van Kodak).  Natuurlijk zat SES verder weer boordevol handige tools en praktisch tips die de moeite waard zijn om eens te bekijken en voor jezelf te testen. In dit artikel 5 killer internetmarketing tools en 10 praktische tips.

5 killer internetmarketing tools

Jim Boykin van webuildpages.com verzorgde een presentatie over 50 Killer Internet Marketing Tools om je online marketingactiviteiten te meten en optimaliseren. Daarnaast kwamen in vele sessies die daarop volgden ook nog allerlei tools voorbij. Uit dit overweldigende aanbod van tools, heb ik  er 5 geselecteerd (waarvan sommige al langere tijd in de markt) die volgens mij zeker interessant zijn om eens dieper in te duiken.

1. Spreadable

Spreadable is een tool die de kracht van tell-a-friend en social media combineert. De tool stimuleert je websitebezoekers op een laagdrempelige manier word-of-mouth referrals af te geven. Het mooie en unieke van Spreadable is dat je als site-eigenaar een consistente boodschap over je product , merk of dienst mee kunt sturen en je beste referrers ervoor kunt belonen. Zie de toelichting in onderstaande video.

[vimeo]https://www.vimeo.com/20073450[/vimeo]

2. Blekko

Blekko is een zoekmachine met hele krachtige filteropties: ‘slashtags’. Zo kun je door bepaalde slashtags te gebruiken bijvoorbeeld zoeken naar resultaten die binnen een bepaalde periode hebben plaatsgevonden of  naar resultaten met de meest recente datum. Handige slashtags zijn onder andere:

 • /people
 • /date
 • /blogs
 • /forums
 • /rank
 • /dr=[tijdsperiode]

Het mooie van Blekko is verder dat het met name de ‘most trusted’ sites vindt. De zoekmachine heeft een veel kleinere index dan de grote zoekmachines. Tip: zoek op concurrenten in Blekko om te bepalen waarvandaan de meest waardevolle backlinks komen van concurrenten en probeer vervolgens deze backlinks ook te krijgen. Daarnaast geeft Blekko onder andere vrij aardige on page SEO-informatie, inclusief backlink data en ankerteksten.

[vimeo]https://www.vimeo.com/14593120[/vimeo]

3. Social Mention

Social Mention is een social media zoekmachine waarmee je user generated content zoals blogs, comments, bookmarks, events, news, videos, etc. eenvoudig kunt aggregeren. Erg interessant is dat je onder andere kunt zien wie je top users zijn (de personen die het meest over je praten),  je Social Media Alerts kunt instellen (vergelijkbaar met Google Alerts maar dan social) en dat er een widget beschikbaar is waarmee je realtime buzz op je site or blog kunt displayen.

4. KISS insights

Kiss insights is een makkelijk te implementeren en laagdrempelige kwalitatieve feedback tool waarmee je een specifieke vraag (of 2 vragen) kunt stellen aan je bezoekers. De vragen zijn per pagina in te stellen en komen rechts onderin de browser tevoorschijn wanneer een bezoeker de desbetreffende pagina bezoekt. In vergelijking met Kampyle of bijvoorbeeld Mopinion zit de kracht in deze tool volgens mij in de directe, maar vrij vriendelijke benadering van de gebruiker. Waar een bezoeker bij Kampyle en Mopinion op een feedback button moet klikken of een feedback formulier in zijn face krijgt, komt bij KISS insights een vraag rechts onderin de browser in beeld.  Bezoekers kunnen op deze manier snel en eenvoudig respons geven op de vragen die je graag beantwoord wilt hebben, maar worden minder geconfronteerd met het vragenformulier.

5. BTBuckets

BTBuckets is een online behavioral targeting tool waarmee je segmenten (buckets) van bezoekers maakt op basis van specifieke criteria. Met BTBuckets kun je segmenten aanmaken die verder gaan dan de standaard remarketingmogelijkheden in Google Adwords. Zo kun je bijvoorbeeld bezoekers remarketen die minimaal 3 pagina’s hebben bezocht of kun je bezoekers targeten die via specifieke zoekwoorden zijn binnen gekomen. De tool valt ook te integreren met Goole Analytics en Google Website Optimizer.

10 praktische tips

Naast de vele tools die besproken zijn, werden ook honderden tips met elkaar gedeeld. Het merendeel met een focus op ROI: iets waar we bij Yonego graag onze kennis over delen. Een aantal tips die ik persoonlijk wel waardevol vond:

 1. Focus je bij je linkbuilding-activiteiten op het krijgen van links van autoriteiten in plaats van alleen maar zoveel mogelijk links. De waarde van deze links is dermate hoog, dat het de moeite is hierin echt tijd te investeren.
 2. Analyseer je SEO- en SEA-data als geheel in plaats van beide disciplines apart.
 3. Zorg dat je veel meer traffic krijgt door op Google News te komen. Dit kun je realiseren door te bloggen over breaking news, gebruik te maken van meerdere auteursnamen (indien je alleen schrijft zou je met pseudoniemen kunnen werken), door een news sitemap toe te voegen aan je website en een datum/nummer te gebruiken in je URL. Ook is het niet verkeerd om Google het regelmatig te blijven vragen.
 4. Geef je afbeeldingen een watermerk mee. Wanneer deze geïndexeerd worden, creëer je daarmee extra brandwaarde.
 5. Houd er rekening mee dat door universal search veel meer focus komt te liggen op afbeeldingen en video’s.  Zorg er daarom voor dat deze content perfect geoptimaliseerd is voor de zoekmachine’s.
 6. Geef comments op video’s voor extra backlinks.
 7. Test in je Adwords campagnes met kortingen (bijvoorbeeld: deze maand alléén 30%-70% korting!) in plaats van prijzen.
 8. Test je call to actions intensiever. Je kunt door een goede CTA eenvoudig betere resultaten bereiken. Vergelijk ‘schrijf je in voor de nieuwsbrief’ bijvoorbeeld met ‘Schrijf je in voor waardevolle marketingtips’.
 9. Zet je USP’s in de header. Vaak wordt deze ruimte onvoldoende of alleen voor branding benut.
 10. Bedenk of je iets waardevol kunt weggeven wanneer iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief.

Meer tools en tips?

Op Twitter vind je via #sesuk en #ses nog véél meer waardevolle tips, tools en presentaties die in de afgelopen week besproken zijn. Have fun!

Beleef SES Londen nog even zélf

Voor degenen die het jammer vinden dat ze SES Londen hebben gemist: hieronder nog een glimp uit de fantastische presentatie van Jeffrey Hayzlett.

Accepteer cookies

De video geeft een goed beeld van hoe de toon werd gezet op het evenement.