Het “app-internet” komt eraan!

0

Apps op je TV, apps in je auto, apps in je koelkast, apps in je bloedrukmeter, apps als intranet of zelfs apps in je huisdier? Het lijkt allemaal wat overdreven en futuristisch, maar volgens een recent onderzoek van Forrester zullen de apps de komende jaren wel degelijk verder reiken dan de smartphones en tablets. Apps komen overal en zijn verbonden met elkaar via de Cloud. Al met al vervormt dit het huidige internet tot een “app-internet”.

APP$ hebben de toekomst

Applicaties maken voor smartphones (en pda’s) kon al ruim 10 jaar, maar het was in 2007 dat de wereld kennismaakte met een nieuwe simpliciteit van software installeren én gebruiken: applicaties in iPhone-style, oftewel de “apps”. Het waren simpele, vaak single task-georiënteerde programmaatjes die, als het even kon, ook nog eens slim gebruikmaakten van de sensoren en internet van het toestel. In 3 jaar tijd downloadt nu ruim 33% van de smartphone- en tablet-gebruikers minimaal 1x per maand een aantal apps. Dit lijkt wellicht niet heel veel, maar het percentage pc-gebruikers dat elke maand nieuwe software installeert, is vele malen kleiner. De inkomsten uit apps voor tablets en smartphones waren vorig jaar wereldwijd 2,2 miljard dollar! En de verwachting van Forrester is dat deze inkomsten de komende jaren nog gigantisch zullen groeien tot maar liefst 37,5 miljard in 2015!

Leuk die cijfers, maar waar is dit op gebaseerd? Forrester heeft voor hun onderzoek bijna 2500 IT-verantwoordelijken in bedrijven van alle formaten in zowel Europa als Noord-Amerika gevraagd naar hun verwachtingen en vervolgens sommetjes gemaakt naar aanleiding van huidige statistieken. Opvallend was dat bijna iedereen over apps sprak en maar liefst 41% van de bedrijven zelf ook een app wil.

6 trends leiden tot groei app-internet

De verwachtingen en plannen van de groep IT-ers, gecombineerd met huidige ontwikkelingen in de markt, leiden tot de volgende 6 fenomenen waardoor apps verder zullen groeien:

 1. Nieuwe technische functionaliteiten/diensten bieden betere ervaringen (bijv. 3D-beeld en 4G-internet)
 2. Meer devices krijgen apps (Sony is al bezig met tv met apps, in China en Duitsland werken ze aan apps in auto’s en ook in de medische wereld zijn er ontwikkelingen)
 3. Apps raken beter verbonden met elkaar door meer sensoren in combinatie met clouddiensten.
 4. Apps op Smartphones/tablets worden beter, door concurrentie tussen de 4 grote partijen (Google, Apple, Windows/Nokia en Blackberry)
 5. Nieuwe apps en technologieën veroorzaken ook nieuwe gebruikmogelijkheden. De Sleepcycle app deed dit al, we leggen nu ook de iPhone onder ons kussen en NFC gaat nog veel meer nieuws brengen
 6. Cloud-informatie van andere apps gebruiken, biedt nieuwe mogelijkheden. Voorbeeld is Tom Tom HD Traffic en Google Goggles (nu ook op iPhone!)

Deze factoren zullen volgens Forrester leiden tot het app-internet. Een term die de onderzoekers zelf definieren als “An application architecture of native apps on a range of smart mobile devices, cars, televisions, and appliances linked to a broad array of cloud-based services to provide an optimized, context-rich experience anytime, anywhere.” Naar mijn idee een wat lange definitie. Vertaald en samenvattend naar tweet-lengte: “App-internet= Netwerk van native apps op allerlei apparaten, gelinkt dmv clouddiensten, met altijd context-geoptimaliseerde rijke ervaringen”.

Ondanks deze mooie prognoses ziet Forrester ook in dat er nog wel wat drempels te nemen zijn, met name binnen organisaties.

Drempel 1: PC/Laptop-trends

De trend op de PC/Laptops van de laatste jaren was natuurlijk dat juist alles via de browser in de cloud moest en niks meer lokaal. Forrester claimt echter dat dit uiteindelijk, zelfs met het toekomstige 4G-netwerk, toch niet de beste weg is. Een lokale app biedt een betere gebruikerservaring en aangezien data ook exponentieel toeneemt komende jaren, moet er wel meer en meer client-side gebeuren. Daarbij zullen er altijd situaties blijven dat je even geen toegang tot internet hebt, ook dan moet de app werken.

Opvallend is verder dat in het rapport alleen ingegaan wordt op “native apps” en nergens op HTML5 en webapps, terwijl deze ook steeds meer client-side toepassingen bieden. Zelfs ook opslag in een lokale client-side database is mogelijk op sommige devices. Wanneer de trend van deze ontwikkelingen zich voortzet, hoeft er naar mijn idee juist weinig “native” te gebeuren en kan er meer en meer via webtalen client-side.

Drempel 2: IT moet mee

Positief is uiteraard dat veel bedrijven wel mee willen in de ontwikkelingen. Zoals eerder in dit artikel gemeld, wil 41% dus een app. Opvallend is dat 80% van deze groep één of meerdere apps voor medewerkers wil aanbieden. Kortom, bedrijven willen (een deel van) het intranet via apps ontsluiten. Maar dan de nadelen: Forrester verwacht echter ook dat de ogen van de IT-ers groter zijn dan hun maag. Zij zullen tegen de volgende problemen aanlopen:

 • Er zijn veel releases nodig voor apps, gemiddeld 3 tot 4 per jaar. Traditioneel bij IT: elke 2 tot 3 jaar
 • Security maakt het duur. Intranetbestanden moet intern blijven, dus niet alle cloud-services zijn te gebruiken. Het zelf realiseren van services is (te) duur
 • Focussen op een goede UI voor apps vereist skills die de meeste IT-ers niet in huis hebben. Nu al worden game developers ingehuurd omdat games het dichtst bij mobile app-oplossingen liggen
 • Snelle toegang vereist veel van de backend. SharePoint en Oracle-systemen zijn nog niet snel genoeg. Bovendien zijn op een mobiel device de geaccepteerde wachttijden van gebruikers nog korter dan op pc (maximaal 5-10 sec)
 • Budgetten worden vaak vroeg van tevoren vastgesteld en contracten met software-leveranciers zijn er voor meerdere jaren. Men zit vaak vast

De impact van App-internet

Ondanks de drempels zal het App-internet volgens Forrester toch doorzetten de komende jaren. Enkele gevolgen werden ook al geschetst:

Verandering softwarebedrijven 1: Businessmodels

Om IT mee te krijgen zullen kleine partijen Fremium apps gaan aanbieden die medewerkers zelf al makkelijk kunnen proberen. Vervolgens zullen medewerkers zelf naar IT stappen om een premium account van die handige app aan te vragen. Dit zal een strijd opleveren met de huidige grote partijen met alles-in-1-pakketten. Oracle, Microsoft SharePoint en HP zullen het zwaar krijgen en zullen zeer waarschijnlijk ook aandeel binnen bedrijven moeten inleveren.

Verandering softwarebedrijven 2: Samenwerking

Alle softwarebedrijven (zowel groot als klein) doen er daarom slim aan om veel partnerships aan te gaan om samen sterk te staan in het App-internet. Daarbij is ook partnership met de massa (crowdsourcing) een handige, en dankzij de vele sensoren ook makkelijke, tool om snel te reageren of om infomatie te tonen.

Verandering softwarebedrijven 3: Privacy & vertrouwen

Tot slot zullen app- en cloudbedrijven transparant zijn over privacy en beheer van gegevens. Dit is nodig om het vertrouwen van de consument en bedrijven te winnen en te houden.

Verandering sensorwereld

Slimme steden en grids, waar de laatste jaren zoveel geld aan is besteed, worden vervangen door verzamelde gebruikersgegevens. Een voorbeeld is de informatieverzameling door de Verkeers Informatie Dienst. De borden boven de snelweg werken nu onder andere door druksensoren in de weg, maar TomTom krijgt ongeveer dezelfde gegevens ook al, door gebruikerssignalen vanuit hun devices (HD Traphic).

Nieuwe functie: CMOO

Tot slot zullen apps uiteindelijk ook wel zo’n groot aandeel in vrijwel elk bedrijf hebben, dat er ook een nieuwe rol zal onstaan, de CMOO (Chief Mobility Officer). Hieronder valt het call center, customer service, marketing, eCommerce en IT. Klinkt als een erg verantwoordelijke en zware baan, al zijn er tegen die tijd wel zoveel handige apps, dat het managen van die afdelingen natuurlijk een eitje wordt…