Innovatie

The Next Web: veel apps en een sociale wereld van sektes

0

‘Eén ding was me duidelijk na de het bezoek aan de 3e dag van The Next Web 2011 in de Westergasfabriek in Amsterdam: het sociale web wordt uitgemolken. Vrijwel alle apps en start-ups  die de revue passeerden speelden in op het delen van je gedrag met bekenden. Wat je eet, wat je koopt, waar je bent, wie je ontmoet, hoe fanatiek je sport, alles zullen we met onze vrienden delen, leek The Next Web ons te vertellen.

Maar, let op, wel alleen met je vrienden! Het delen van onze informatie met slechts een beperkte groep mensen is de toekomst. In plaats van bedrijven die ons exploiteren, zoals Facebook, is de toekomst aan degenen die “imploiteren’. Deze nieuwe bedrijven parasiteren niet op onze integriteit en privacy. Dat is althans de mening van keynote spreker en socioloog, filosoof en artiest Alexander Bard (foto links). Bard: “We are going to live in a world of cults and sects”.

Combinatie fysieke, virtuele en menselijke wereld

Voor filosofische weerspiegelingen was dus plaats op The Next Web, maar het draaide toch vooral om de ‘apps’ en tips voor ondernemerschap: concreet, praktisch en inspirerend voor wellicht de eigen start-up. Ik heb het bewust over apps, want web platforms zijn uit, zo lijkt het. Weliswaar raadde spreker Robert Scoble ons dringend aan ons Google profiel te updaten – omdat de zoekmachinegigant volgende week een nieuw sociaal netwerk zal aankondigen – maar er is geen nieuwe Facebook of Twitter aan de horizon. Aansluiten bij die 2 is het devies. Gemeenschappelijk kenmerk van de nieuwe apps is volgens Scoble de combinatie van fysieke, virtuele en menselijke wereld.

Applicaties die de revue passeerden

 

Foto: Julia de Boer

  • Flipboard: De links en content die je vrienden via Facebook en Twitter delen zijn op zijn zachtst gezegd nogal onoverzichtelijk. Flipboard maakt er een aantrekkelijk, overzichtelijk en gemakkelijk ‘doorbrowsebare’ mix van. Flipboard is bedoeld voor de iPad.
  • Meal Snap: is Shazam voor maaltijden. Neem een foto van je maaltijd en laat Meal Snap je vertellen wat je aan het eten bent en hoeveel calorieën er in zitten.  Uiteraard kun je je eetgedrag delen met je vrienden op Facebook en Twitter.
  • Foodspotting: voor Foodspotters is het de normaalste zaak van de wereld. Je maaltijd fotograferen voordat je begint te eten. Zeg erbij in welk restaurant je dit kunt eten en je maakt het mogelijk voor andere Foodspotters restaurants uit te kiezen aan de hand van plaatjes van maaltijden. Je weet dus precies wat je krijgt.
  • Cyclemeter: vertelt je aan de hand van GPS waar je gefietst hebt. Niets opzienbarends inmiddels. Nieuw is dat je de gegevens real-time kunt posten naar Twitter of Facebook, en je het commentaar op je presentaties dat op deze netwerken verschijnt, terug kunt horen via je oortelefoon!
  • Into_Now: (pas opgekocht door Yahoo!): Helaas kon ik  hem niet meer terug vinden in de App store. Eigenlijk is het een Shazam-kloon voor televisie. Into_Now herkent naar welk programma je kijkt en deelt het via de grote sociale netwerken. Je vrienden kunnen uiteraard hun mening geven over jouw programmakeuze.
  • Hashable: Een handige zakelijke toepassing die je visitekaartjes vervangt, en eveneens laat zien wie je business vrienden ontmoeten. LinkedIn voor afspraken dus! Met het Hashable adresboek als je nieuwe mapje voor alle visitekaartjes.
  • Waze: sociale verkeersapp die aan de hand van de positie van haar gebruikers bepaalt hoe druk het is op de weg. Maar dat is niet alles. Je kunt actief meedoen en doorgeven waar het vast loopt. Er moeten natuurlijk wel voldoende ‘Wazers’ zijn om het systeem te kunnen laten werken. In Nederland komt Waze nog niet echt van de grond.
  • Color: is Color gewoon weer een app om foto’s te delen? Nee. Je vrienden zijn namelijk niet die op sociale netwerken, maar de mensen die toevallig je pad kruisen. Color herkent aan de hand van geluidsniveau, Bluetooth, licht, antennesterkte en de manier waarop je je mobiel vasthoudt, welke andere gebruikers er in de buurt zijn. Hoe meer interactie je met een ander hebt, hoe sterker jullie onderlinge band wordt. Als je het contact niet onderhoudt, zal de band verzakken. Mede-oprichter Ngyuen noemt dit de ‘elastische’ social graph. Een interessant nieuw concept dat navolging in andere sociale media verdient!
Accepteer cookies
  • Empire Avenue: bouwen aan je persoonlijke merk, het lijkt het dogma van het nieuwe millennium. Empire Avenue heeft dat goed begrepen. Als bij een beursgenoteerd bedrijf kun je aandelen kopen in een persoon. Los van het spelelement dat Empire Avenue in zich heeft: “Facebook, Twitter en anderen classificeren ons, net als Empire Avenue dat doet. En we krijgen banen op basis hiervan”, zegt Scoble.

  • Tenpages: over aandelen gesproken, op Tenpages van de Nederlandse Valentine van der Lande kun je aandelen kopen in andermans manuscripten en daarmee geld verdienen aan de verkoop van diens werk.

In dit lijstje mis je de deelnemers aan de ‘Startup Rally’. Theo Schroen zal hierover voor Frankwatching over schrijven, dus let op zijn artikel, interessant materiaal! Ook Stephan ten Kate berichtte hierover. Je zult in hun artikelen veel apps tegenkomen die gretig gebruikmaken van het sociale web. Theo zal echter ook  publiekswinnaar en geldbespaarder Onavo onder de loep nemen!

Wat wordt de nieuwe fase van het web?

Het geweld aan sociale apps legt ook bloot wat ik mistte tijdens The Next Web 2011: wat gebeurt er als het sociale web uitputtend is gebruikt? Als we alles over elk onderwerp met elkaar hebben gedeeld? Of biedt het sociale web (dat we vroeger Web 2.0 noemden) telkens weer nieuwe mogelijkheden? Ik vroeg het Robert Scoble en hij haalde zijn mobiel tevoorschijn: “Dit is het, location based apps. Hiermee hebben we in feite de stap gezet naar een nieuwe fase van het web.”. Wat daarna weer komt? Misschien moeten we dat aan de 17-jarigen van vandaag vragen. Want hun gedrag voorspelt de toekomst, aldus Alexander Bard. Wat is jouw visie?

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2011.