Verdieping

Usability bij Zoover.nl: bestemming bereikt?

0

Dit jaar wordt voor de 11e keer de jaarlijkse Usability Award uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke websites. Frankwatching plaatst de komende week interviews met willekeurige genomineerden. Vandaag zijn we in gesprek met Marthijn Tabak van Zoover.nl over de uitdagingen op het gebied van usability, die zij het afgelopen jaar hebben aangepakt.

Dit jaar zijn er voor het eerst geen 5, maar 15 websites kanshebber, verdeeld over de 5 categorieën; bedrijvenwebsites, nieuws & entertainment, e-commerce, communities en overheid/non-profit. Uit elke categorie krijgt één winnaar op 26 mei in LantarenVenster in Rotterdam een Usability Award 2011 uitgereikt. Daarnaast wordt er door een vakjury ook één overall winnaar uitgeroepen.

Wat waren de belangrijkste usability-uitdagingen voor jullie dit jaar?

“Voor Zoover staat de gebruikerservaring voorop. Iedere bezoeker is uniek en is op zoek naar zijn ideale vakantiebestemming en accommodatie. Het ontwikkelteam van Zoover kijkt dan ook voortdurend naar de wensen. De belangrijkste uitdaging van afgelopen jaar was dan ook om onze enorme hoeveelheid content zo te herschikken dat het ontsluitbaar is voor de bezoeker. Hoe komt de bezoeker het snelst bij zijn ideale bestemming of accommodatie? En hoe zorg je ervoor dat bezoekers ook beoordelingen kunnen lezen in een andere taal?”

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“Het afgelopen jaar heeft Zoover hard gewerkt de site uit te rusten met nieuwe toepassingen. Dit zie je terug in een uitgebreid filter op accommodaties per bestemming. Maar ook zoeken op gelijkgestemde vakantiegangers is door een filter toegankelijk geworden. De belangrijkste wijziging dit jaar is de sortering van zoekresultaten. Waar de bezoeker eerder nog de mogelijkheid kreeg om te sorteren op aantal beoordelingen en de waardering van de accommodaties, is er nu een populariteitsindex geïntegreerd. Dit stukje software zorgt ervoor dat de meest relevante zoekresultaten bovenaan worden getoond. Uiteraard kan de bezoeker nog steeds filteren op de andere onderdelen.

Door een versmelting met ons social reisplatform MyZoover hebben we afgelopen jaar een extra laag toegevoegd aan de beoordelingen. MyZoover telt ruim 125.000 leden, waaraan bezoekers zich kunnen spiegelen. Een beoordeling heeft hierdoor niet langer een anonieme afzender, maar de bezoeker ziet nu wie er achter de beoordeling zit.

Om de internationale bezoekers van Zoover nog beter van dienst te zijn, is Zoover tot slot dit jaar uitgerust met een vertaaloptie. Alle beoordelingen zijn te vertalen naar de eigen taal. Op deze wijze krijgen bezoekers in alle 22 landen waar Zoover actief is de mogelijkheid voldoende reviews te lezen over hun potentiële bestemming of accommodatie.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“Zoover heeft heel veel reviews van Nederlanders. Juist beoordelingen in de eigen taal zijn voor bezoekers van groot belang, omdat een Nederlander nou eenmaal andere maatstaven heeft dan mensen uit andere landen. Bij andere grote beoordelingssites baseer je je keuze op ervaringen van misschien wel Amerikanen of Russen. Daarnaast bestaat Zoover volledig uit User Generated Content. Wij zorgen voor het platform en zorgen ervoor dat beoordelingen voldoen aan de spelregels. Hierdoor zijn we in staat volledig onafhankelijk te zijn. Inkomsten genereert Zoover door advertenties, net als veel concurrenten. Zoover.nl is daarnaast uniek door het enorm goed converterende CPC-gedeelte. Hier worden touroperators in de gelegenheid gesteld om met tekstlinks te adverteren bij accommodaties die zij zelf ook daadwerkelijk aanbieden.”

Waarom zou deze site de Usability Award 2011 in de categorie communities moeten winnen?

“Zoover is enorm populair onder consumenten, ruim 50% van de consumenten gaat bij het boeken uit van beoordelingen van anderen. Zoover weet de enorme hoeveelheid community-based content te ontsluiten op een manier die de consument wil. Daarmee kan de consument een betere en objectievere keuze kan maken.”

CRdZxEK80pQ

Welke plannen zijn er om de usability van de site nog verder te ontwikkelen/verbeteren?

Zoover werkt hard aan een additionele menustructuur die op thema’s de juiste ingang leveren. Naast de bestaande navigatiecomponenten zal dit menu ervoor zorgen dat de bezoekers op thema snel bij de juiste informatie komen. Verder zal er een diepere social integratie worden gerealiseerd, onder andere door een uitbreiding van de MyZoover-content en de mogelijkheid om in te inloggen met je Facebook-account. Met A/B-testing kijken we ook komend jaar weer naar de usablilty van onze websites. A/B-testing wil zeggen; we passen delen van de vormgeving of navigatie aan en meten de uitwerking hiervan. Wordt er op bepaalde zaken beter geklikt, dan is de test geslaagd.”

Wie zitten er achter de website?

“Zoover Media is sinds 2005 actief op de Nederlandse markt en exploiteert de websites Zoover, Vakantiereiswijzer en WeerOnline. Management van het bedrijf wordt gevormd door; Bas Rasker (CCO en eigenaar van waarbenjij.nu, ex-Jiba), Erwin Rooymans (CTO, tevens eigenaar Netmatch) en Stephan Bosman (CEO, ex-TravelHorizon).”

Waarom stemde Nederland op deze website?

Het Nederlandse internetpubliek beoordeelde vanaf 14 april tot 13 mei de 50 genomineerde websites op een viertal usability criteria. Alleen websites met ten minste 1000 stemmen dongen vervolgens mee naar de Usability Award. Hieronder een aantal quotes van mensen die op Zoover.nl gestemd hebben:

  • “Door Zoover te gebruiken, kun je goed het kaf van het koren scheiden, zodat je verzekerd bent van een mooie vakantie.”
  • “Ik ben 68 jaar en kan alles makkelijk vinden op deze site.”
  • “Goede site waar je alles over vakantie, verblijf en het land waar je heen gaat kunt vinden.”
  • “Op Zoover vind ik altijd snel wat ik zoek.”

De andere twee kanshebbers in de categorie communities zijn Independer en Micazu. Lees hier ook over andere kanshebbers voor de Usability Award 2011.