Innovatie

Inspirerende voorbeelden van vernieuwing in het onderwijs

0

Een maand geleden gaf ik de eerste 5 praktijkvoorbeelden van vernieuwing in het onderwijs, of meer specifiek, voor in het klaslokaal. Vandaag volgen, zoals beloofd, de volgende 5 voorbeelden. Hoewel, het zijn er iets meer geworden. De kenmerken zijn hetzelfde: voorbeelden uit de praktijk, die uitgevoerd zijn (of worden) en die dicht bij de leraar en de leerling staan, liefst in het klaslokaal. Voorbeelden die je mee kunt nemen, gebruiken, er je voordeel mee doen of in ieder geval bewust naast je neer kunt leggen.

Interesting ways to…

Wist je dat er een site is die je op allerlei manieren uitlegt hoe je gebruik kan maken van allerhande social tools in de context van een klas? De website geeft bijvoorbeeld 62 manieren om een iPad in de klas te gebruiken of 34 manieren om Googledocs in de klas te gebruiken. Allemaal documenten gecategoriseerd in het gebruik van Google Tools/Apps, (mobiele) apparaten, audio en video, ondersteunend materiaal voor specifieke lesonderwerpen (grammatica of spelling bijvoorbeeld), gaming en online tools. En het mooie ervan? Terwijl je het document in Googledocs opent zie je mensen all over the world die bezig zijn datzelfde document te bekijken en te bewerken. Dus misschien zijn de 62 manieren om en iPad te gebruiken inmiddels tijdens het lezen van deze blog alweer gegroeid. Zo zou het toch moeten zijn.

Bijzondere klaslokalen & leeromgevingen

Flipped classroom

In het kader van het omdenken is het voorbeeld van de flipped classroom een interessante. Niet omdat de technische ondersteuning zo bijzonder is, maar wel vanwege de impact van dit concept op de invulling van de lesuren. In de kern veranderen ze de aard van het huiswerk (het bekijken van filmpjes en uitleg van de leraren) en het leren in de klas (het doen van opgaven, proefjes en het toepassen van de kennis in gezamenlijkheid).

https://www.youtube.com/watch?v=2H4RkudFzlc

Googlesites classroom

Een interessant en ook wel stoer experiment vind ik de klas van mister Warkentin. Een googlesites-classroom die wordt gebruikt als omgeving voor zijn eigen klas. Door gebruik te maken van een quiz en testen en vragenlijsten triggert hij zijn leerlingen. In het virtuele klaslokaal is natuurlijk ook allerhande materiaal te vinden en te gebruiken.

Weebly for education

In dezelfde categorie valt het voorbeeld van Memorable Math with Ms. Napolitano Zij heeft een website voor haar klas gemaakt die de fysieke “classroom” virtueel ondersteunt. Dat doet ze met behulp van weebly for education. Persoonlijk denk ik dat je er nog meer mee kunt dan Ms. Napolitano laat zien in haar voorbeeld, maar het geeft leraren in ieder geval de keus en de mogelijkheid de contacturen een online opvolging te geven in dezelfde klas-setting.

Symbaloo als persoonlijke leeromgeving

Dat leerlingen zelf ook mooie voorbeelden kunnen bedenken bewijst deze jongedame uit de 7th grade. Zij heeft met behulp van de website Symbaloo haar persoonlijke leeromgeving gecreeerd en legt in een 3 minuten durende video uit op welke manier haar dat ondersteunt. Niet ingewikkeld, handig, leerzaam en innovatief. Symbaloo heeft sinds dit jaar ook een nederlandse edu versie. Een bezoekje waard.

Accepteer cookies

QR codes in het klaslokaal

Wat mij verbaast is dat het gebruik van QR codes nog op (relatief) kleine schaal gebeurt. Toch zijn er enkele voorbeelden voor in het klaslokaal te vinden. Deze geven inspiratie om dit eenvoudige tool te gebruiken om meerdere kennis- en informatiebronnen te combineren en zo de leerstof in een completere vorm aan te bieden. Overigens, je kunt het ook gebruiken voor “fun”; t-shirts van je nieuwe leerlingen met een QR-code naar de website van de klas of een smoelenboek. Of je het nu voor fun gebruikt, om (formatieve) toetsen af te nemen (met uitleg bij de antwoorden via QR-codes) of QR-codes van de filmpjes van de proefjes van biologie of scheikunde in een schema aan de muur hangt, voor iedereen die het nog eens na wil kijken of de les gemist heeft; de opties zijn legio. Onderstaand een filmpje met voorbeelden.

Accepteer cookies

Mocht je trouwens nog meer voorbeelden willen zien, dan is er ook een googledocs-presentatie met “40 interesting ways to use QR-codes in the classroom”. Ook leuk: een infographic van het gebruik van de QR-code van “the daring librarian” (alias Gwyneth Jones) een vooruitstrevende bibliothecaresse.

Studie apps

Een van de duurste apps ooit gemaakt is de BarMax app. Deze app stelt je in staat je voor te bereiden op het beruchte “bar-examen” in de rechten. Oorspronkelijk kost de app 999,99 dollar. Gekkenwerk, zo op het eerste gezicht. Echter, oorspronkelijke voorbereidingscursussen op deze examens kosten een viervoud ervan. Dit jaar is de app gratis aan studenten van de Harvard Law School aangeboden. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de studenten die via deze app deelnemen aan hun bar-exam en hoe deze ontwikkeling zich doorzet. Het idee van het gebruik van een app voor cursussen is een trend die alleen maar verder door zal zetten.

Een voorbeeld in hetzelfde straatje maar dichter bij huis is de pilot van het Erasmiaans Gymnasium dat in samenwerking met Van Dijk ICT alle schoolboeken vervangt door een iPad met een belangrijke rol voor de app Tablisto. Tablisto maakt 1 op 1 onderwijs mogelijk (aldus de site). Een serieuze pilot van 2,5 jaar waarbij de klas 1G de 7,5 kg zware boekentas vervangt door een 700 gram wegende iPad. Een stoer initiatief, ik ben benieuwd naar de ervaringen! Mooi om te zien dat er ook aandacht wordt geschonken aan het bekend en gewend maken van de docenten met deze innovatie.

Toch al ver voorbij de 5 voorbeelden, noem ik in deze opsomming de iTunes University ook nog even. Mocht je school aan de slag gaan met een iPad of andere Apple-based pilot, bekijk dan ook eens de mogelijkheden van de iTunes University. Om je goed op gang te brengen worden bij het aanmelden al een aantal suggesties gedaan over de samenstelling van de groep, benodigde (IT-)ondersteuning, omgaan met materiaal en het werven van bezoekers. Een vliegende start om met de onderwijsinstelling leermateriaal te delen en gebruiken en zo te werken aan verbreding. Maar ook om te zorgen voor een naadloze aansluiting bij de mobiele devices en diensten die je misschien al van dit merk gebruikt. Ik heb nog geen mooie nederlandse voorbeelden gevonden, maar wel een ontwikkeling om bij te houden.

Voor in je digitale boekenkast

Ik kan wel door blijven gaan met mooie praktijkvoorbeelden voor onderwijsvernieuwing voor in het klaslokaal. Dus wie weet volgt er nog een blog over een tijdje. Voor nu laat ik het bij deze. En ik ben nog steeds erg geinteresseerd in jullie voorbeelden! Als uitsmijter nog twee vermeldingen van interessant materiaal dat je als docent of onderwijsprofessional in je (digitale) boekenkast wil hebben. De eerste is een superboek met webtools die je in kunt zetten in het onderwijs. De tweede geeft tips om na de vakantie ook direct opvolging te geven aan de goede voornemens: 11 voorbeelden om komend schooljaar meer van dit soort technische dingen te doen in de klas!