How to, Verdieping

Targetten op het Google Display Netwerk

0

Volgens Google’s eigen zeggen kun je via het Display Netwerk 85% van alle internetgebruikers binnen Nederland bereiken. Een enorm bereik dat voor de grote adverteerders in Nederland zeer interessant is. Hoe kun je als kleine onderneming profiteren van dit bereik en waar zit jouw doelgroep? 

Methodes om te targetten

Het Google Display Netwerk, voorheen bekend als het inhoudsnetwerk van Google, bestaat uit een verzameling websites van partners van Google (displaypartners), YouTube en specifieke Google-eigendommen waarop AdWords-advertenties worden weergegeven. Om je pijlen zo goed mogelijk te kunnen richten binnen dit woud aan internetgebruikers, heeft Google een aantal zeer handige tools en targettingmethodes ontwikkeld. Hieronder een korte video waarin Google zelf uitlegt welke drie methodes er zijn.

Accepteer cookies

Targetten op thema

Het targetten op thema, ook wel ‘automatische plaatsingen’ genoemd, is de meest eenvoudige, maar ook breedste manier van adverteren op het Display Netwerk. Door te kiezen voor de zoekwoorden waar je als adverteerder op wil targetten bepaal je het thema. Google zoekt dan zelf de websites die passen bij jouw zoekwoorden door de inhoud van de van de websites binnen het Display Netwerk te vergelijken met jouw gekozen zoekwoorden.

Het opzetten van zo’n campagne is vrij simpel:

 1. Maak een nieuwe campagne aan en selecteer: ‘Advertenties weergeven op pagina’s die overeenkomen met de breedste targetingmethoden’. Dit vind je terug onder ‘Netwerken en apparaten’. Let op: want deze instellingen hebben effect op de gehele campagne.
 2. Stel je dagbudget in.
 3. Maak vervolgens een advertentiegroep aan en voeg de zoekwoorden toe.
 4. Voeg advertenties toe en de campagne kan van start.
Targetting 1 Display Adwords

De voordelen hiervan zijn dat het eenvoudig in te stellen is en dat je meteen een groot bereik hebt. Aan de andere kant vereist het veel onderhoud en is het niet altijd even nauwkeurig.

Handmatige targetten

Onder handmatig targetten wordt het kiezen van plaatsingen binnen het Google Display netwerk verstaan. Plaatsingen zijn websites die je zelf kunt selecteren. Door van deze methode gebruik te maken, beperk je het aantal websites waarop je advertenties zichtbaar zijn en weet je vooraf precies waar je zichtbaar bent. Met behulp van het ‘hulpprogramma voor plaatsingen’ dat Google biedt, kun je zelf websites ontdekken waar de voor jou relevante bezoekers zich bevinden.

Een campagne die gericht is op plaatsingen zet je als volgt op:

 1. Maak een nieuwe campagne aan en selecteer: ‘Advertenties alleen weergeven op pagina’s die overeenkomen met de alle geselecteerde targetingmethoden’. Dit vind je terug onder ‘Netwerken en apparaten’. Ook hier hebben deze instellingen effect op de hele campagne.
 2. Stel je dagbudget in.
 3. Maak vervolgens een advertentiegroep aan en voeg de plaatsingen (websites) toe.
 4. Voeg advertenties toe en de campagne kan van start.

Ook handmatig tagetten is eenvoudig in te stellen, je hebt bovendien een heel gericht bereik. Ook deze methode vereist veel onderhoud en is niet altijd even relevant.

Targetten op interesse

Targetten op interesse is één van de meest geavanceerde technieken die je kunt gebruiken op het Display Netwerk. Google Adwords biedt de mogelijkheid om op twee verschillende manieren te targetten op de interesse van haar gebruikers. Als eerste kun je kiezen om een ‘remarketing campagne‘ op te zetten. De tweede methode is het selecteren van interessecategorieën. Deze laatste functionaliteit is nieuw en stelt je in staat om je doelgroep te bereiken door hun interesses te selecteren. Google heeft hiervoor een zeer uitgebreide lijst met interesses (doelgroepen) samengesteld die te vinden zijn onder het kopje ‘doelgroepen’.

Targetting 2 Display Adwords

Hoe weet Google de interesse van gebruikers? Het meest passende antwoord op deze vraag is het antwoord dat Google zelf geeft: “Wanneer een gebruiker een website van een AdSense-partner (de andere kant van het Display Netwerk) bezoekt, analyseren we de inhoud van de pagina en de site om contextueel relevante advertenties weer te geven. We gebruiken deze paginaonderwerpen, evenals gegevens van derden, om interesses te koppelen aan de cookie van een gebruiker. Hierbij houden we onder andere rekening met hoe vaak gebruikers sites in die categorieën bezoeken.”

Een campagne die gericht is op interesse zet je als volgt op:

 1. Maak een nieuwe campagne aan en selecteer: ‘Advertenties weergeven op pagina’s die overeenkomen met de breedste targetingmethoden’. Dit vind je terug onder ‘Netwerken en apparaten’. Ook hier hebben deze instellingen effect op de hele campagne.
 2. Stel je dagbudget in.
 3. Maak vervolgens een advertentiegroep aan en voeg de interesse categorieën toe onder het kopje doelgroepen (zie bovenstaande afbeelding).
 4. Voeg advertenties toe en de campagne kan van start.

Ook targetten op interesse is weer eenvoudig in te stellen, je hebt bovendien een groot en een heel gericht bereik. Een nadeel is dat gebruikers worden benaderd op sites die niet per se relevant zijn en dat biedingen minder specifiek te beheren zijn.

Targetten op onderwerp

Als je niet wilt dat je advertenties zichtbaar worden op pagina’s die niet relevant zijn aan je onderwerp, kun je kiezen om te targetten op onderwerp. Deze methode is nagenoeg gelijk aan de methode ‘targetten op interesse’, maar verschilt op één essentieel punt. Met targetten op onderwerp gaat Google op zoek naar onderwerpen en websites en plaatst daar je advertenties in plaats van te richten op de interesse van gebruikers. Het principe voor zo’n campagne werkt echter hetzelfde en wordt op dezelfde manier opgezet:

 1. Maak een nieuwe campagne aan en selecteer: ‘Advertenties weergeven op pagina’s die overeenkomen met de breedste targetingmethoden’. Dit vind je terug onder ‘Netwerken en apparaten’. Ook hier hebben deze instellingen effect op de hele campagne.
 2. Stel je dagbudget in.
 3. Maak vervolgens een advertentiegroep aan en voeg de onderwerpen toe onder het kopje onderwerpen.
 4. Voeg advertenties toe en de campagne kan van start.

De voordelen zijn dat gebruikers worden benaderd op websites die relevant zijn. Bovendien heb je een groot bereik. Onderwerpen matchen echter niet altijd 100% met je doelgroep en je budget is moeilijk te verdelen.

Tot slot

In een tweede artikel zal iets dieper ingaan op de manier waarop je de verschillende targetting methodes kunt combineren en zal ik aandacht besteden aan de manier waarop je de extra tools die Google biedt kunt inzetten om zoveel mogelijk conversies uit je display campagnes te halen.