Adwords Remarketing: bezoekers opnieuw bereiken

0

In een winkelstraat bewegen mensen zich doorgaans van etalage naar etalage voordat ze een definitieve aankoopbeslissing nemen. Op internet is dat net zo; mensen “hoppen” van website naar website om zich te oriënteren. Met Adwords Remarketing is het nu mogelijk om eerdere bezoekers opnieuw te bereiken.

Remarketing (of: “retargeting”) is een techniek waarbij getracht wordt om potentiële klanten opnieuw te benaderen nadat ze al eens op de website van een bedrijf zijn geweest. In het geval van Adwords vindt remarketing plaats op basis van eerder gedrag van de bezoeker (behavioural targeting). Zo is het mogelijk om bezoekers die geïnteresseerd zijn in een specifiek product of dienst heel gericht te benaderen.

Voorbeeld van remarketing

Laten we eens naar de praktijk kijken: wanneer en waarom is remarketing interessant? Stelt u zich de volgende situatie voor:

Frank wil komende maand een trip naar Berlijn maken en zoekt een goed, betaalbaar hotel ter plaatse. Hij bezoekt onder meer XYZ.nl, een aanbieder van hotelovernachtingen in Berlijn. Frank vindt de hotels van XYZ.nl mooi, maar wel een tikje aan de dure kant en surft nog even verder.

Een paar dagen later heeft Frank nog geen definitieve keuze gemaakt. Ondertussen heeft XYZ.nl wel een nieuwe aanbieding op de website (“3=2 inclusief ontbijt”) die voor Frank heel interessant kan zijn. Maar hoe kan XYZ.nl Frank nu opnieuw bereiken en informeren over de aanbieding?

Met Adwords remarketing had XYZ.nl Frank bij zijn bezoek aan de website automatisch in een (anonieme) doelgroeplijst “Berlijn” kunnen plaatsen. Die lijst kan XYZ.nl gebruiken om Frank op websites van derden toegespitste advertenties te tonen. Zonder remarketing lukt het XYZ.nl wellicht niet meer om Frank op de website te krijgen en te informeren over de nieuwe aanbieding; mét remarketing is die kans een stuk groter.

Netwerk en segmentatie

De remarketingfunctie van Adwords maakt gebruik van het Google Content Network. Dat is een netwerk van letterlijk duizenden websites die advertenties (tekst, beeld en zelfs video) kunnen en willen vertonen. Volgens Google bereikt het netwerk 80% van alle internetters wereldwijd en dat maakt het het grootste advertentienetwerk ter wereld. Adverteerders hebben de keuze om remarketingadvertenties in het gehele netwerk te tonen of slechts op enkele specifieke websites die daar deel van uitmaken.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Schermafbeelding van het toevoegen van een nieuwe doelgroeplijst in Adwords.

Bij Adwords Remarketing worden bezoekers dus op basis van bepaalde gedragingen in één of meerdere doelgroeplijsten geplaatst. Dat kunnen bijvoorbeeld de volgende activiteiten zijn:

  • De bezoeker heeft productpagina X bezocht.
  • De bezoeker is een bestelproces gestart maar heeft de bestelling niet afgerond.
  • De bezoeker heeft een bepaald product daadwerkelijk aangeschaft.

Door bezoekers heel gericht te segmenteren, kan de adverteerder ook écht toegespitste advertenties tonen. Dat kan zowel op basis van relatief eenvoudige lijsten als op meer complexe lijsten die gebruik maken van meerdere regels (bijvoorbeeld: bezoekers die wel pagina X maar niet pagina Y hebben gezien). Heeft een bezoeker bijvoorbeeld een printer gekocht maar nog geen printerinkt, dan kan de webwinkel aan die bezoeker een advertentie voor printerinkt tonen in het Content Network.

Branding

Is remarketing nu alleen relevant voor webwinkels en andere e-commerce websites? Nee, ook voor andere type bedrijven kan het heel nuttig zijn. “De kracht van herhaling” geldt op internet net zo goed als ergens anders. Voor een B2B dienstverlener is het heel interessant om potentiële klanten opnieuw te attenderen op de diensten waarin de bezoeker eerder interesse heeft getoond. Voor de bezoeker kan het zo weleens lijken of uw bedrijf over een enorm marketingbudget beschikt, omdat de advertentie van uw bedrijf op heel veel verschillende websites naar voren komt. Wel is het zo dat het effect van remarketing doorgaans makkelijker te meten is bij webwinkels dan bij websites waarop geen directe verkoop plaatsvindt.