Reportages

TEDxAmsterdam morgen overal te volgen

0

Morgen wordt TEDxAmsterdam voor de derde maal georganiseerd. Een evenement waarin Techniek Entertainment en Design (TED) samenkomen om een geselecteerd publiek (invitation only) te inspireren met cross-over ideeën van vrije denkers. Met sprekers uit binnen- en buitenland waar we wellicht nog nooit van gehoord hebben, maar ook met bekende personen die een minder bekend of verrassend idee blijken te hebben. Er staan sprekers die van de gebaande paden durven af te wijken. Van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds sta je versteld van alles wat er bij TEDxAmsterdam voorbij komt.

Dit jaar is het thema ‘Human Nature’, waarbij organisator Jim Stolze aangeeft dat “mensen altijd denken te weten waarom ze bepaalde dingen doen, maar is dat ook echt zo?” Hij wil het “publiek gaan verbazen met vragen en verhalen over wat het betekent om een mens te zijn”.

Sprekers

De opvallende opening van deze editie wordt gedaan door het Nationale Ballet die in een speciale choreografie een paar menselijke hersenen zullen uitbeelden.

Ik laat me morgen graag weer verrassen. Zonder anderen tekort te doen wil ik er toch enkele sprekers uitlichten. Zoals Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm die zijn verhaal gaat doen over de dag van zijn benoeming en de zwarte dag die daarop volgde: de dag dat zijn eigen zoon oorlogsslachtoffer werd in Afghanistan. Professor Barry Schwarts gaat het hebben over hoe wij denken via de idea technology. Journalist en oorlogscorrespondent Harald Doornbos deelt zijn ervaringen in de Arabische lente: hoe de people power absolute heersers binnen 48 uur kan afzetten. Kijk hier voor het gehele programma dat tot ‘s avonds laat doorgaat. Ik ben benieuwd wie dit jaar de mystery guest is die de muzikale uitsmijter zal verzorgen. De mini-conference van Hans Teeuwen was vorig jaar een hoogtepunt dat moeilijk te evenaren zal zijn.

Bijwonen

Het evenement live bijwonen in de stadsgehoorzaal te Amsterdam is alleen mogelijk als je daar al voor bent uitgenodigd. Wel kun je op diverse plaatsen in het land de livestream bekijken met anderen (zie de lijst hieronder), of gewoon achter je eigen computerscherm de livestream volgen. Die livestream is nu al bezig tot vanavond 10 uur, met interviews en andere opwarm-items. Stel een vraag via twitter (hastag #tedxams) en maak kans op het laatste toegangskaartje voor de Stadsschouwburg. Frankwatching is ook dit jaar weer van de partij om verslag te doen vanuit de Stadsschouwburg. Semi live zullen er in de loop van de dag diverse artikelen verschijnen.

De lijst met plaatsen waar je TEDxAmsterdam morgen gratis kunt bekijken op groot scherm:

 • Seats2Work Maanlander @ Amersfoort
 • International School of Amsterdam @ Amstelveen
 • ABC Treehouse @Amsterdam
 • Boom Chicago (Vodafone Firestarters) @ Amsterdam
 • The Hub @ Amsterdam
 • Energize @ Amsterdam
 • Groene Amsterdammer @ Amsterdam
 • McKinsey @ Amsterdam
 • UvA Science Park @ Amsterdam
 • Kirkman Company @ Baarn
 • SqEME @ Breukelen
 • Cabfab @ Den Haag
 • TEDxDordrecht @ Dordrecht
 • Seats2Meet/ Strijp S @ Eindhoven
 • We love it when a plan comes together @ Groningen
 • IN Holland Haarlem / GNR8 @ Haarlem
 • Kappellerput Conferentiehotel @ Heeze
 • 043Lounge @ Maastricht
 • Deloitte @ Maastoren Rotterdam
 • GLR Media College @ Rotterdam

Lees hier de verslagen van TEDxAmsterdam 2011.