Reportages

Webwinkel Vakdagen: de hoogtepunten

0

Afgelopen week was het weer zover. De Webwinkel Vakdagen vonden plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. De beurs had weer meer bezoekers, stands en presentaties dan het jaar ervoor. Het gaat goed met de e-commerce branche! Heb je het event gemist? Lees dan nu hier de hoogtepunten.

Cijfers van de Vakdagen

De Webwinkel Vakdagen worden al sinds 2007 georganiseerd en dit was alweer de zesde beurs op rij. Elk jaar wordt het event groter, ook in België organiseert de organisatie een beurs en in 2013 starten ze voor het eerst een Duitse WebshopWorld Expo. Afgelopen week was het tijd voor de Nederlandse variant die dit jaar bezocht is door zo’n tienduizend bezoekers. Exacte cijfers zijn nog niet gemeld maar met meer dan 200 standhouders en honderd workshops, lezingen en keynotes was dit zeker de grootste versie ooit. Het was de eerste keer dat de beurs was verdeeld in marketing, logistiek, software, social media en wetgeving & finance. Mede hierom waren presentaties en stands, ondanks meer stands en een grotere oppervlakte dan andere jaren, toch goed te vinden.

Voor wie zich vooraf registreert zijn er altijd vele mogelijkheden om de beurs gratis te bezoeken. De standhouders en (commerciële) presentaties zorgen voor de inkomsten. Hierdoor heeft de beurs altijd een hoog startersgehalte die wat doelloos de beursvloer rondslenteren, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de huishoudbeurs. Maar door de grote opzet blijven de Vakdagen hét evenement voor de Nederlandse e-commerce en is vrijwel de gehele branche van de partij. Onder de bezoekers zijn de grootste webwinkels, aanbieders en toeleveranciers dus zeker óók aanwezig en eerlijk is eerlijk, de resultaten waren dit jaar prima in orde.

Stands pakken uit

Stand Realvine, voor het eerst aanwezig op de Webwinkel Vakdagen

Meer en meer bedrijven huren stands en het wordt lastig om de bezoeker de hele dag enthousiast te houden voor je stand. En dus pakken bedrijven uit om net iets meer te doen dan de rest. Met give aways als de energy drankjes van Copernica (smaakten prima!) tot een flinke bar en vooral enorme opvallende stands. Kleine spelers veroveren de kijkers met spelletjes of interactiviteit. Het Rad van Fortuin van webwinkelcadeaubon E-bon is een aardig voorbeeld, waar je bij het direct afsluiten kon draaien voor korting, en bij pech mogelijk dubbel moest betalen. Alhoewel, bij navraag op Twitter blijkt dat het bedrijf dit jaar de pechvogels heeft gematst.

Presentaties op niveau

Over de presentaties, ook online terug te vinden, zijn er elk jaar veel reacties te vinden. Velen ervan zijn betaald, maar de organisatie doet er alles aan om te zorgen dat er geen verkooppraatjes gehouden worden. Dit jaar lijkt dit goed gelukt! De reacties zijn zeer positief. Vooral de presentaties van de Thuiswinkel Organisatie (paneldiscussie, zie YouTube filmpje hieronder), Google (Ecommerce Today) en OnlineMarketeer (b*llshit, boeien en binden) werden, mede online, zeer positief ontvangen. Klachten uiten zich vooral dat enkele presentaties vrij drukbezocht waren, of dat het wifi-netwerk tijdens presentaties niet optimaal werkte waardoor er niet gelijktijdig getwitterd kon worden. De Webwinkel Vakdagen is overigens de eerste beurs waar ik een zaal vol ondernemers heb horen applaudisseren voor de Belastingdienst, die dit jaar voor het eerst op de Webwinkel Vakdagen aanwezig was.

Accepteer cookies

ING, Multishops en logistiek

Het meest populaire onderwerp was overduidelijk de ING, die in de week voor de Vakdagen tot vier dagen storing had. Vier dagen een matig werkend iDeal hield de branche flink bezig. Gelukkig was er ook positief nieuws te vinden. Net als afgelopen jaar waren het buitenland en het bieden van meerdere shops via een database populaire onderwerpen. Niet alleen nicheshops maar vooral het integreren in verschillende kanalen was dit jaar niet alleen een toekomstoptie maar via voorbeelden en ervaringen opeens gesprek van de dag geworden. Veel shops, zo bleek ook aan de opgestoken handen tijdens bijvoorbeeld de paneldiscussie bij de opening woensdag, verkopen inmiddels ook in het buitenland.

Dat zijn wel nog vooral Duitsland en België want echte internationalisatie blijkt nogal ingewikkeld. Frankrijk heeft niet alleen een gevoelsmatige drempel maar de logistiek is nog steeds een probleem. Mede hierdoor verwachten experts uiteindelijk een tweedeling in Europa. Zuid en Noord-Europa zijn via de weg niet met een logistiek centrum te bereiken waardoor verschillende webshops uiteindelijk zullen kiezen.

Nespresso wint logistieke Award

De logistiek was dit jaar dan ook een flink besproken onderwerp en blijft een lastig punt voor webwinkels. Logisch dus dat de uitblinkers hierin even extra in het zonnetje worden gezet met dit jaar de eerste Award voor de Logistieke Webshop van het Jaar. Dit keer waren Hema, Albelli en Nespresso finalisten waarvan Nespresso door de zaal en jury als winnaar van 2011 werd verkozen.

Accepteer cookies