Cases

Kickstarter-projecten halen $1 miljoen op via crowdfunding

0

Elevation Dock is het eerste project dat via crowdfundingplatform Kickstarter meer dan 1 miljoen dollar aan financiering op heeft gehaald en daarmee een magische grens overschrijdt. In de eerste 24 uur van de crowdfundingcampagne werd meer dan 150.000 dollar opgehaald. Elevation Dock is een docking station voor de iPhone – net als de MacBook unibody, is het product gemaakt uit één blok aluminium. In onderstaand filmpje wordt prachtig uitgelegd waarom Elevation Dock zo handig is.

Voor het eerst 1 miljoen

Wil je er ook één hebben, wees er dan snel bij, want de crowdfundingcampagne loopt tot en met zaterdag 11 februari! Bijna drie jaar na de oprichting van Kickstarter, is Elevation Dock het eerste project dat 1 miljoen dollar ophaalt. Meer dan een jaar geleden haalde het project TikTok+LunaTik bijna dit bedrag binnen voor de productie van horlogebandjes, waarmee van een iPod Nano een horloge te maken is.

Een maand geleden kwam het project Hidden Radio & Bluetooth Speaker ook dicht in de buurt van de 1 miljoen dollar, voor de financiering van – de naam zegt het al – een speaker en radio met bluetooth verbinding.

Gemene deler

Deze drie projecten lijken ontzettend veel op elkaar:

  • Gadgets: Het zijn alle drie gadgets, die zich onderscheiden door design en functionaliteit. Niet geheel toevallig haken alle drie de gadgets in op de Apple rage en richten ze zich daarmee op de doelgroep van jonge en creatieve mensen met een ruime beurs.
  • Pre-ordering: Donateurs (of ‘backers’ zoals Kickstarter het zelf noemt) plaatsen met hun donatie eigenlijk een pre-order voor het product. Hiermee zijn zij er zeker van dat ze als eerste in het bezit zijn van de nieuwe gadget. Dit past perfect bij de doelgroep.
  • Media aandacht: Alle drie de projecten hebben uitgebreid aandacht gehad van de (tech) media, van Wired tot New York Times. Mede daardoor zijn de projecten zo succesvol geweest in het ophalen van financiering.

Typisch Kickstarter?

Maar zijn dit nou typische eigenschappen van Kickstarter-projecten? Met andere woorden: gaat het bij Kickstarter altijd om de voorverkoop van gadgets en veel media aandacht? Nee! De drie projecten zijn eigenlijk een uitzondering. Als je kijkt naar Kickstarter’s jaarcijfers van 2011, dan valt ten eerste op dat het gemiddelde succesvolle project minder dan 10.000 dollar ophaalt. Daarnaast valt op dat minder dan 3% van de succesvolle projecten in de categorie design valt. De meest populaire categorie is film en goed voor zo’n 30% van de succesvolle projecten (en daarnaast goed voor 30% van de omzet van Kickstarter).

Je kunt je voorstellen dat ook niet alle projecten uitgebreid aandacht kunnen krijgen in de media. Het gemiddelde Kickstarter-project haalt zijn geld dan ook niet (alleen) op bij het grote publiek. We hebben een steekproef gedaan onder 15 succesvolle Kickstarter-projecten, waarvoor ik in de loop van tijd heb gedoneerd. Hieruit blijkt dat kleinschalige projecten als Dordle Cards voor meer dan 50% gefinancierd worden door het bestaande netwerk van de projecteigenaar. Populaire gadgets als Cosmonaut krijgen veel media aandacht en worden voor meer dan 95% door onbekenden gefinancierd en vormen hiermee dus een uitzondering.

Tweede Kickstarter-project dat 1 miljoen dollar ophaalt

Een paar uur na Elevation Dock, is Double Fine Adventure (een adventure video game) het tweede project dat (nota bene binnen 24 uur!) meer dan een miljoen dollar heeft opgehaald. Daarmee is het originele doelbedrag van 400.000 dollar ruimschoots binnen. Ondanks het enorme bedrag, is de gemiddelde donatie relatief laag (ongeveer 40 dollar).

The sky is the limit?

Vorige week schreef Stef Vermeulen op Frankwatching dat crowdfunding vooral geschikt is voor kleine bedragen. Ondanks enkele uitschieters, laten de cijfers inderdaad zien dat het tot op heden met name om relatief kleine bedragen gaat. Maar de eerste ‘2 million dollar projects’ laten ook de potentie voor de financiering van grotere projecten en grotere bedragen zien. Bij grotere bedragen blijft de essentie van crowdfunding hetzelfde, maar wordt de afstand tot de gevestigde orde kleiner:

  • Casey Hopkins van Elevation Dock merkte bijvoorbeeld dat er vanuit leveranciers ook behoefte bestond om een grote pre-order te kunnen plaatsen. Daarom krijg je bij een donatie van 10.000 dollar sinds kort maar liefst 157 docking stations toegezonden waarmee je als distributeur of winkelier de blits kan maken bij je klanten.
  • Double Fine Productions is een gevestigde video game studio die door middel van crowdfunding meer onafhankelijk wil worden van grote investeerders. Daarnaast wil de studio hun fans meer betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe games. De afsluiter van hun filmpje zegt eigenlijk alles: “Join Tim on this revolutionary adventure and become part of the experience.”. De mogelijkheid om betrokken te zijn bij het proces van de totstandkoming van een revolutionair product is voor klanten een geweldige ervaring en maakt hen tot waardevolle ambassadeurs.

De voordelen van crowdfunding – het financieren van een innovatie en het betrekken van trouwe fans en klanten – zijn dus niet alleen waardevol voor kleine projecten, maar ook voor gevestigde ondernemingen. We verwachten dat de komende tijd steeds meer grote ondernemingen de potentie van crowdfunding inzien en in zullen zetten voor financiering en het betrekken van klanten. Op naar de eerste onderneming die 10 miljoen dollar ophaalt!