Verdieping

Kinderen op Hyves, Facebook en Twitter: nieuwe cijfers

0

Ongeveer de helft van de tieners tussen 14 en 18 jaar zit op Twitter. Bij de kinderen van 12 en 13 jaar is dat respectievelijk ongeveer 30 en 40%. Ook jonge kinderen twitteren al:  14% van de 11-jarigen en 3% van de 9- en 10-jarigen. De veelgebruikers twitteren vooral via hun mobiele telefoon. 

Dat blijkt uit het onderzoek Hey, what’s app? van Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig. Ik ben bij het onderzoek betrokken geweest. Voor het onderzoek zijn 2600 kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar benaderd, waarvan er 1000 een vragenlijst hebben ingevuld. De steekproef is representatief. Daarnaast zijn er twee groepsinterviews gehouden, een met een groep basisscholieren en een met een groep middelbare scholieren.

In ons persbericht lag de nadruk op het gebruik van mobiele telefonie. In dit artikel staan we stil bij social media. Van welke toepassingen maken kinderen en jongeren gebruik en hoe vaak doen ze dat?

Waar hebben jongeren een profiel?

We vroegen de jongeren waar ze een profiel hebben, ook als ze er niets of niet meer zoveel mee doen. Hyves, Facebook en Twitter zijn de populairste toepassingen.

 • Bijna vier op de vijf 8- tot 18-jarigen heeft een profiel op Hyves (79%) en bijna de helft (49%) op Facebook.
 • Van de 8-jarigen beschikt meer dan de helft over een profiel op Hyves, bij de 12-jarigen geldt dat voor 85%.
 • Zo’n 80% van de 16-jarigen heeft nog een profiel op Hyves.
 • Circa 75% van de 16-jarigen zit op Facebook.
 • Facebook wil geen kinderen jonger dan 13 jaar, maar ze zitten er wel. Onder de 12-jarigen heeft 34% een profiel, onder de 9-jarigen is dat 11% .

8- tot 18-jarigen op Hyves, Facebook en Twitter

Kinderen en jongeren hebben op meer sites tegelijk een profiel.

 • Ongeveer een kwart (24%) van de ondervraagde jongeren heeft een profiel op alle drie de genoemde sites.
 • Eveneens ongeveer een kwart (26%) heeft een profiel op twee ervan en 37% heeft op één van de genoemde sites een profiel.
 • Hoe ouder, hoe vaker jongeren op alle drie de sociale netwerksites zitten; meisjes gemiddeld op meer sites dan jongens.
 • Van de meisjes heeft 29% op alle drie de netwerksites een profiel terwijl dat van de jongens 19% is.
 • Maar 13% van de 8- tot 18-jarigen heeft op geen van deze drie media een profiel.
 • Meisjes zitten wat vaker dan jongens op Hyves en Twitter. Op Facebook zitten havoleerlingen vaker dan vmbo- en vwo-leerlingen.

Hoe vaak plaatsen kinderen en jongeren updates?

Op Hyves plaatsen jongeren gemiddeld 4 updates per week, op Facebook 7 en op Twitter 40. Het aantal actuele berichten op Twitter is veel hoger door een groep die meer dan 100 keer per week een update plaatst. Deze twitteraars zeggen tussen de 100 en 500 updates te plaatsen, wat het gemiddelde sterk omhoog haalt. Oudere kinderen en meisjes plaatsen relatief het vaakst updates.

Update-frequentie van jongeren op Hyves, Facebook en Twitter

Via de computer of met de mobiele telefoon?

Updaten kinderen hun profiel vooral van de computer of met de mobiele telefoon? Hyves wordt het meest op een computer bijgewerkt. Dat kan gaan om nieuwe foto’s of filmpjes, berichtjes, krabbels of likes, of status-updates. Facebook-updates worden veel op de computer gedaan, maar ook aardig wat jongeren posten via  hun smartphone.  Tweets worden veel via de mobiele telefoon geplaatst.

Updaten jongeren hun profielen vooral per telefoon, computer of allebei even vaak?

Downloads

Met dank aan Marion Duimel.