How to, Reportages, Strategie

Stop de zombificatie van grote bedrijven!

0

Nieuwe media veranderen niet alleen de manier waarop we communiceren, maar ook de manier waarop bedrijven functioneren. Tijdens The Next Web vertelt Steve Keil stuiterend van enthousiasme over zijn droom van een vliegende auto en waarom deze droom nog steeds niet is gerealiseerd.

Hoe zijn we zulke monsters geworden?

Steve Keil windt er geen doekjes om: “business is broken. Forget business as usual. How did we become such monsters and corporations? We lost humanity, and what else are we loosing?” Hij vertelt dat auto’s al meer dan honderd jaar bestaan en dat er al veertig jaar geleden vliegende auto’s voorspeld werden. Maar waar zijn die nu? Voor Keil laat dit voorbeeld zien dat innovatie tot stilstand is gekomen. Echte innovatie komt vanuit kleine groepen mensen die gericht werken om een probleem op te lossen. Wat we nu zien, is echter dat zodra er een uitvinding is gedaan, de innovatie stopt.

Innovaties van hun geboorte tot aan hun ondergang

Keil ziet rond innovaties zes fasen van geboorte tot ondergang:

  1. Genesis: het ontstaan van de innovatie door opgewonden oprichters die dingen doen die belangrijk zijn, die er toe doen.
  2. De groeipijnen en kleine frustraties die ontstaan als je groter groeit, maar die acceptabel zijn.
  3. Het taylorisme van de volwassenheid: wanneer senior executive professionals hun intrede doen. Mensen raken nu echt gefrustreerd, de zin van het werk raakt op de achtergrond.
  4. De zombificatie: wanneer het nemen van besluiten vanuit een menselijk perspectief wordt vervangen door processen. Er ontstaat een gebrek aan zorg en persoonlijke verantwoordelijkheid. Mensen geven het op en worden een zombie.
  5. Apathie: wanneer alles geoutsourced kan worden, zelfs het wezenlijke contact met klanten.
  6. Doom: de neergang waarbij het management geen idee meer heeft hoe ze kunnen groeien en dus hun toevlucht zoeken tot fusies en overnames.

Missie en visie van een bedrijf? Grote onzin!

Keil vertelt dat het belangrijk is om menselijk te blijven en om wel te geven om wat je doet. Een missie of visie van een organisatie is volgens hem onzin, het gaat om de cultuur. “Ga nooit je cultuur vervangen door processen”, aldus Keil. Daarbij onderstreept hij het belang van langzame groei. Want als je snel groeit, huur je alleen vaardigheden in en heeft je cultuur niet de tijd om zich te verspreiden. Hij pleit daarom voor een ban op bureaucratie, gecentraliseerde inkoop, public relations of audit. Ook is hij enorm tegen afstandelijke Human Resource-afdelingen. “Laat nooit je mensen aantrekken door outsiders die je product of klant niet kennen.”

Zet nooit je vrijheid aan de kant op je werk

In alles pleit Keil voor een terugkeer naar de menselijkheid: “we waarderen vrijheid, maar zodra we op ons werk zijn zetten we onze vrijheid aan de kant.” Hij adviseert de aanwezige ondernemers om je nooit diep in de schulden te steken. In zo’n situatie dwing je jezelf namelijk tot situaties waarin je zelf de beslissingen niet meer kunt nemen. Je wordt dan bang om een paycheck te missen en durft niet meer echt bijzondere dingen te doen.

Breng enthousiasme in je bedrijf

In een bedrijf moet het essentieel zijn om blijheid te promoten, waardoor werknemers productiever zijn. Breng communities van enthousiaste mensen in je business. Keil raadt de aanwezige ondernemers aan om menselijkheid te omarmen. Evalueer wat succes voor jou betekent, doe dingen die een positieve impact hebben en doe alleen dingen die er toe doen. We moeten dingen opnieuw uitvinden en menselijk maken. Zorg voor een positieve impact op jezelf, op je community en op de maatschappij. En zorg er dan ook voor dat die vliegende auto er echt komt!

Lees ook de andere artikelen uit de serie The Next Web 2012. De illustraties in deze serie zijn gemaakt door Esther Gons (@wilg).