Apps & Tools, How to, Onderzoek, Trends

Android-gebruikers al ruim 1 uur per dag actief met apps

0

In mijn vorige artikel kondigde ik aan dat TNS NIPO een onderzoek ging starten naar de manier waarop smartphonebezitters in Nederland hun verschillende smartphones gebruiken. Op dit moment zitten we volop in de veldwerkfase, eind juni zal het onderzoek afgerond zijn. In dit artikel licht ik alvast een tipje van de sluier.

Pilot met Android

Zijn Android-gebruikers net zulke intensieve gebruikers van applicaties als iOS users? Hoe wordt de browser naast de geïnstalleerde applicaties door verschillende doelgroepen en op de verschillende besturingssystemen gebruikt? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, hebben we bij ruim duizend van onze panelleden een applicatie geinstalleerd op de smartphone (iOS, Android en Blackberry, uiteraard na toestemming). Deze meet exact wat deze mensen doen met hun smartphone (bellen, smsen, surfen en gebruik van applicaties). Van half januari tot en met half februari hebben we daarnaast een pilot gedraaid onder 217 Android-gebruikers. De resultaten van die pilot wil ik graag hieronder delen.

Mobile is big!

Nederlandse consumenten met een Android-telefoon besteden alleen al aan het gebruik van applicaties en het bezoeken van (mobiele) websites 69 minuten per dag! Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 3 uur per dag tv. Mobile is big!

Mobile is social

42% van de totale tijd gespendeerd aan applicaties en mobiele websites gaat naar sociale media. Op de vaste pc/laptop is dit aandeel 37% (State of the Web van Wakoopa). Kortom: mobile drives social. En dat is natuurlijk geen verrassing, iedereen wil alles nu delen met elkaar (foto’s, locaties, statusupdates) en daar niet mee wachten totdat ze thuis zijn om achter hun pc of laptop te kruipen.

Mobile is gaming

Gaming is de grootste activiteit na social. 32% van de tijdsbesteding gaat naar deze activiteit. Daarmee is gaming op mobiel ruim zes keer zo groot als op de pc/laptop. Of dit grote aandeel in totale tijdsbesteding continu zo hoog zal blijven is de vraag. 60% van de gamingtijd ging naar Wordfeud (periode half januari tot half februari). En dan heb ik de Wordfeud-hulpapplicaties (lees: valsspeelappjes) nog niet meegerekend.

Mobile is app

Door het superieure gebruiksgemak gaat 95% van de totale tijdsbesteding naar mobiele applicaties versus 5% naar mobiele websites. De top 10-apps (time spend) staat linksonder: Wordfeud Free, WhatsApp en Facebook zijn de top-applicaties. In de browser staan Google, de Telegraaf en Facebook (wederom) aan kop in de top-10 van mobiele websites.

Maar Mobile is ook web…

95% van de tijdsbesteding gaat naar applicaties. Daar staat tegenover dat er veel minder applicaties gebruikt worden op de smartphone dan dat er verschillende (mobiele) websites worden bezocht via de browser. De 217 respondenten gebruikten samen 3.000 applicaties (waarvan er slechts 1.000 meer dan één gebruiker had in die maand) tegenover 12.000 websites! Daarnaast neemt de top-10 applicaties (zie hierboven de lijst) al meer dan 60% van de totale tijdsbesteding aan applicaties in beslag. Bij (mobiele) websites is dit slechts 40%. Oftewel: de longtail in applicatiegebruik is kort en dik, die van websites lang en dun. ‘Hits’ domineren nog veel meer in de applicatiewereld.

Hoe komt dit?

  1. Applicaties moeten worden gedownload en geïnstalleerd voordat ze gebruikt kunnen worden. Deze barrière hebben (mobiele) websites niet.
  2. Applicaties fungeren, door superieure gebruiksgemak, als bookmarks voor diensten die consumenten vaak herhaald gebruiken. Werkt een app niet of is het voor sporadisch gebruik, dan is de kans groot dat de applicatie van de smartphone wordt gegooid of simpelweg wordt vergeten.
  3. Search is (nog) niet geoptimaliseerd in de appstores. Waar Google en in mindere mate Bing en Yahoo het enorme aanbod van websites in de wereld doorzoekbaar hebben gemaakt, is deze functie in de appstore nog zeer matig ontwikkeld.
  4. Implicaties voor bedrijven die een applicatie willen ontwikkelen: zorg ervoor dat je applicatie zeer relevant is voor consumenten en waarde toevoegt aan hun levens. Richt je daarnaast op een applicatie die bedoeld is voor relatief intensief gebruik (geïnstalleerde applicaties kunnen ook worden vergeten). Tenslotte: zorg ervoor dat je ook budget bewaart/vaststelt voor de promotie van de applicatie (immers; search is nog matig ontwikkeld in de appstores).

Check voor meer informatie over dit onderzoek bovenstaande presentatie die ik heb gegeven op Digital Marketing Live!