Infographic

De populariteit van Nederlandse merken op Facebook [infographic]

0

Facebook is nog steeds het populairste sociale netwerk van dit moment. Veel organisaties zien de mogelijkheden van het netwerk in en maken een Facebookpagina aan. Dit doen ze voor verschillende doeleinden, zoals een betere dialoog met klanten of voor profilering. Maar hoe populair zijn Nederlandse merken en organisaties op Facebook? Dat kom je vandaag te weten in de serie Infographic Day.

De Pagemonitor

Om antwoord op deze vraag te kunnen geven heeft Grey Amsterdam in samenwerking met Yes2web en IAB onderzoek verricht naar de populariteit en interactiviteit van Nederlandse merken en organisaties op Facebook. In april van dit jaar hebben zij aan de hand van De Pagemonitor de 2.000 grootste Facebook fanpagina’s geanalyseerd. Samen hebben deze pagina’s 13.522.897 fans, waarvan 52 procent toebehoort aan de top 100. Slechts 5 procent van alle Facebookpagina’s heeft meer dan 25.000 fans. Een ruime meerderheid (74 procent) van de 2.000 grootste pagina’s heeft minder dan 5.000 fans.

Ajax het populairst

Met inmiddels al meer dan een half miljoen fans heeft voetbalclub Ajax veruit de populairste Nederlandstalige pagina op Facebook. Maar veel fans wil nog niet zeggen dat het merk ook de meest actieve conversaties heeft. Om meer inzicht te krijgen in de betrokkenheid van merken bij hun volgers wordt er wel gesproken van engagement ratio (IPM+). Een ingewikkelde formule waarmee het aantal reacties, likes en shares gedeeld wordt door het aantal berichten dat is geplaatst op een Facebookpagina en door het aantal fans.

Wakker Dier de grote winnaar

Op basis van de beste engagement hebben de activisten van Wakker Dier de beste interactie met hun volgers. Maar de gegevens zijn maar van één maand en dus kan de lijst er over een paar maanden anders uitzien. Om deze reden willen de onderzoekers per kwartaal en per jaar de gegevens van de fanpagina’s analyseren, zodat er aan het einde van 2012 een echte winnaar getrokken kan worden.

Wil je meer feiten en cijfers omtrent de populariteit van Nederlandse merken op Facebook lezen? Scrol dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen.