Apps & Tools, How to, Reportages

Mobile: relevantie is de sleutel tot succes

0

Gisteravond was Dauphine in Amsterdam weer het toneel van IPAN, het netwerk voor professionals die werkzaam zijn in de digitale media. Het thema van deze avond was “Where is the mobile money?”, oftewel: hoe kan je geld verdienen aan mobiel? Dit in de breedste zin van het woord. Het 5 koppige panel voor deze avond bestond uit: Michiel Ebeling (voorzitter taskforce mobile IAB en Managing Partner bij MobGen), Marc Stubbé (CCO bij Sanoma Media), Michiel Munneke (General Manager bij M2Mobi), Marjolein Stromeier (Key AM Mobile bij Telegraaf Media Group) en Jeroen van Glabbeek (CEO bij CM). De avond werd geleid door Ronnie Overgoor.

Definitie mobiel: smartphones en tablets

De avond begon met een voorstelrondje. Hierin gaf Jeroen van Glabbeek aan dat SMS nog lang niet dood is. Dit is wel vaak de gedachte, maar eigenlijk heeft hij hier niet zoveel problemen mee. Het stelt hem namelijk in staat om voor een goed bedrag zijn concurrenten over te nemen. Afsluitend aan het voorstelrondje stelde men eerst de definitie van mobiel vast. Volgens het panel hebben we het bij mobiel over smartphones en tablets. Van Glabbeek wilde daar graag ook een operator aan toevoegen, want: zonder operator geen mobiel.

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Persoonlijk vind ik dat mobiel, vooral in de toekomst, ook prima via WiFi kan. Dit geldt dan misschien nog niet gelijk voor het bellen, maar ach, daar gebruiken we die kastjes toch steeds minder voor?

Weinig mobile advertising in Nederland

Op dit moment wordt er nog maar weinig mobiel geadverteerd in Nederland. De ad-spend ligt ongeveer op 1%, wat compleet in onbalans is met de tijd die gebruikers doorbrengen op het internet via een mobiel apparaat. Waarom is dit percentage dan zo laag? Het ligt niet aan de mogelijk heden, aldus het panel. Die zijn er namelijk wel. Sanoma heeft bijvoorbeeld nog genoeg ruimte voor mobiele adverteerders. Een reactie uit het publiek hierop was: “ik geloof niet in mobile display advertising, pas als dit gekoppeld wordt aan mijn locatie heeft dit nut.” Meer relevantie dus. Maar daar ligt ook gelijk het probleem.

Willen wij privacy als prijs betalen?

Als wij meer relevantie willen, zullen we daar ook een prijs voor moeten betalen. En die prijs is onze privacy. Door adverteerders koppelingen te laten maken, met bijvoorbeeld onze agenda en onze locatie, weten ze precies waar we zijn en wat we op dat moment aan het doen zijn. Op deze manier kunnen ze ons een advertentie presenteren die aansluit bij onze behoefte op dat moment, gekoppeld aan onze locatie.

Willen wij adverteerders die macht wel geven? Daar was zowel het panel als de zaal het niet over eens. De jonge generatie vond het allemaal niet zo’n probleem en is best bereid om een stukje privacy in te leveren voor relevante advertenties. De ouderen vonden het allemaal iets te makkelijk en zien liever niet dat adverteerders zoveel macht krijgen. Kortom: “een generatiekloof”, aldus moderator Ronnie Overgoor. Een ding kunnen we op dit moment in ieder geval vaststellen: mobile display advertising laat op dit moment nog veel te wensen over.

Accepteer cookies

Second Screen en commercie

Zit het hem dan in Second Screen? Volgens Overgoor is dat compleet kansloos, maar dat is zijn persoonlijke mening. Iemand in de zaal was van mening dat de komst van de Apple TV het fenomeen Second Screen compleet overbodig zal maken. Dit zal worden vervangen door een laag over je tv beeld (overlay) die, indien gewenst, de nodige informatie geeft. Men gelooft bij IPAN meer in Personal Screen, want wat er op het second screen zou moeten staan is voor iedereen anders en is niet in een format te drukken. Commercie, loyalty-programma’s en banners in apps blijken prima te werken. Vooral die laatste, banners in apps, want daar hebben we met z’n alleen massaal een hekel aan. We willen maar al te graag een paar euro betalen om van dit soort banners af te komen.

Toekomstvisie: relevantie steeds belangrijker

Aan het einde van de avond keek het panel nog even in hun glazen bol om de toekomst te voorspellen. Volgens het panel zal Google het goed blijven doen, maar er komt versnippering. Er zullen kleine niches en domeintjes ontstaan. Aan de andere kant denkt men dat de grote internationale partijen een belangrijke rol blijven spelen en dat de kleintjes het iets minder gaan doen. Search blijft dominant. Iemand uit het publiek vond dat we de standaard moeten zetten en niet moeten kijken naar de grote internationals. Uiteindelijk komt alles in ieder geval terug op één punt: relevantie wordt steeds belangrijker.