Innovatie

Beste Google, wil je mijn zoekresultaten alsjeblieft verwijderen?

0

Heb je een website en staat er informatie op die je liever niet terug ziet bij de zoekresultaten van Google, dan kun je dit kenbaar maken. Dit zijn de mogelijkheden.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een pagina uit de zoekresultaten van Google te weren. Misschien is de informatie achterhaald, heb je een nieuwe website, of per ongeluk vertrouwelijke informatie online gezet. Wil je genegeerd worden door Google dan doe je dit als volgt.

Blokkeer de toegang tot bepaalde pagina’s

Hoewel zoekmachines steeds slimmer worden zijn het geen mensen. Ze hebben moeite met interpreteren en slim verbanden leggen. Komt een zoekmachine op een website, dan is zijn enige doel informatie verzamelen en opslaan. Gaat het om vertrouwelijke informatie of gegevens die je liever niet deelt dan weten zoekmachines dit niet. Kritische vragen stellen ze evenmin.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je bepaalde pagina’s en bestanden op je website afschermen voor zoekmachines. Dit doe je met het bestand robots.txt dat je in de root (de hoofdmap) zet van je website op internet.

Robots.txt bestand

Met het bestand robots.txt geef je zoekmachines heel gericht informatie waar ze wel mogen kijken en waar niet. Je kunt dus vooraf mappen en pagina’s uitsluiten van weergave bij de zoekresultaten. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij vertrouwelijke bestanden.

Hoe maak je een robots.txt bestand?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand en je kunt hem in Windows het beste maken met Notepad. Als opdracht voor zoekmachines plaats je in het bestand bijvoorbeeld de volgende opdracht

User-agent: *
Disallow: /prive/

De bestanden in de map privé worden nu niet geïndexeerd. Een iets uitgebreider voorbeeld op artikelniveau is:

User-agent: Googlebot
Disallow: /mijn-pincode.html

Met deze opdracht geef je specifiek Google de opdracht de pagina mijn-pincode.html te negeren. Mocht je die pagina al hebben.

Meer uitleg over robots.txt vind je op deze uitstekende help-pagina van Google. Je leest hier ook hoe je het robots.txt bestand test.

Vertrouwelijke bestanden

Tip: zoek eens in Google met het commando ‘site:jouwsite.nl filetype:pdf’.

Je zoekt nu binnen je eigen site naar PDF bestanden. Dit kun je ook doen in combinatie met filetype:xls, filetype:doc of filetype:docx. Staan er vertrouwelijke stukken op je site en heeft Google ze opgeslagen, dan zie je dit meteen. Zoek ook eens in Google op ‘”voor intern gebruik” filetype:pdf’ en laat je verrassen.

Alleen voor intern gebruik

Een webpagina handmatig verwijderen

Wil je een pagina van je eigen website verwijderen uit de zoekresultaten van Google dan kan dit met  Google Hulpprogramma voor webmasters. Maak je hier nog geen gebruik van dan kun je je gratis aanmelden met je Google-account.

 1. Open de startpagina van Webmasterhulpprogramma’s en selecteer jouw site.
 2. Selecteer in het linkermenu Optimalisatie
 3. Klik op URL’s verwijderen.
 4. Klik op Een nieuwe aanvraag voor verwijdering maken
 5. Geef de directe url’s op en klik op Doorgaan.
 6. Klik op Ja, deze pagina verwijderen
 7. Klik op Verzoek verzenden.

Opmerking! Met Google Cache zie je hoe een webpagina er in het verleden uitzag, ook als deze niet meer bestaat. Wil je een Cache-versie van een webpagina op jouw site verwijderen, selecteer dan bij Stap 6 de optie ‘Cache-versie verwijderen’

Cache versie webpagina verwijderen

Bekijk de door Google opgeslagen versie van een webpagina. Klik bij een zoekresultaat op het pijltje en vervolgens op Cache.

Enkele tips bij het verwijderen:

 • Verwijder je de pagina’s definitief, zorg er dan voor dat ze de foutmelding 404 (niet gevonden) of 410 (verdwenen) geven. Doe je dit niet en bezoekt Google ze een volgende keer dan slaat hij ze opnieuw op.
 • Laat je de pagina op je site staan, maar wil je hem niet tonen bij de zoekresultaten, blokkeer hem dan ook via het bestand robots.txt. Verwijst een andere website naar de pagina en staat hij niet in Google’s database dan wil de zoekmachine hem dolgraag indexeren. Dankzij het robots-bestand verbied je dit.
 • Verwijder PDF bestanden helemaal van de server
 • Je kunt ook een afbeelding verwijderen, geef in dat geval de precieze url van het plaatje op.  Je achterhaalt deze o.a. door  in Google Afbeeldingen te klikken op een plaatje. Selecteer nu in de rechterkolom ‘Volledige grootte’, dan verschijnt de afbeeldings-url in de adresbalk.
 • Wil je weten welke afbeeldingen van jouw website Google heeft opgeslagen, zoek dan bij Google Afbeeldingen op site:jouwsite.nl.
Afbeeldingen verwijderen uit Google

Gegevens van andere Google-producten verwijderen

Gebruik je andere diensten van Google, zoals blogger, YouTube, Adwords of Google Maps, dan kun je met een speciaal hulpprogramma een verzoek tot verwijdering indienen. Ga naar het hulpprogramma inhoud verwijderen van Google.

Webpagina’s van anderen verwijderen

Je kunt Google’s hulpprogramma ook gebruiken als je bezwaren hebt tegen een andere website, waarop bijvoorbeeld jouw teksten of foto’s staan. Selecteer in dat geval als product ‘Zoeken op het web’ en geef de aard van het bezwaar aan. De vervolgstappen wijzen zichzelf.

Google pagina verwijderen

Tip! Plagiaat hoef je niet te accepteren. Met deze stappen doe je er wat aan:

 1. Stuur de webmaster een bericht met het verzoek de content te verwijderen.
 2. Geen reactie? Stuur ze een rekening voor het gebruiken van jouw content.
 3. Nog steeds geen reactie? Vul een klachtenformulier in via het hulpprogramma inhoud verwijderen en overweeg een belletje naar Moszkowicz (of een betaalbaardere advocaat).

Bellen is sneller?

Geloof het of niet, maar als je heel goed zoekt, heeft Google kantoren die bereikbaar zijn per telefoon. Heb je geen doorkiesnummer van een medewerker, dan verwijst het antwoordapparaat je echter vriendelijk terug naar de website.

Afsluitende tips voor het verwijderen van zoekresultaten uit Google

 • Denk logisch na. Zoekmachines slaan standaard alle informatie op, ook de ledenlijst van de plaatselijke tennisvereniging die toevallig op de clubsite staat.  Is dit echt nodig? Wil je de lijst toch op de site hebben, scherm hem dan in ieder geval af via het bestand robots.txt.
 • Google eens op je voornaam en achternaam tussen aanhalingsteken en stel je voor dat je recruiter bent. Ben je blij met wat je ziet?
 • Wil je juist gevonden op je naam? Pas hem dan bewust toe en begin bijvoorbeeld een blog op persoonlijke titel.