Boekrecensies, Strategie

Verdien je aandacht: aan de slag met owned, earned en paid media

0

Het boek Verdiende Aandacht is geschreven door Klaas Weima, oprichter van interactief bureau Energize. Met dit boek probeert hij de lezer op weg te helpen met het aandacht genereren voor zijn of haar merk door gebruik te maken van internet, met name social media. Maar hoe behulpzaam is dit handboek eigenlijk?

De weg naar sociale merkcommunicatie en -activatie

Na een korte introductie waarin de ontwikkelingen binnen marketingcommunicatie worden geschetst, dwingt de schrijver je na te denken over waar je merk in essentie voor staat, welke toegevoegde waarde je te bieden hebt en welke opties je hebt om aandacht te krijgen. Aan de hand van persona’s, het vaststellen van je doelstelling en het kiezen van je mediamix geeft het boek handvatten om actief met je owned, earned en paid media aan de slag te gaan. Het uiteindelijke doel is om de zes stappen van de Reisplanner, Weima’s communicatiemodel om je strategie concreet uit te werken, in te vullen.

Cases uit de praktijk

In een apart hoofdstuk gaat de schrijver in op cases van Hi, KLM en Nijntje. Opvallend daarbij is dat het uitsluitend klanten zijn van Weima’s bureau Energize en dat niet gesproken wordt over relevante missers/learnings uit de campagnes. Of de vermelding van deze drie cases nu ‘verdiende aandacht’ is of gewoon zelfpromotie, ik weet het zo net nog niet…

Verdiende aandacht, maar voor wie?

Terwijl je het boek leest bekruipt je de vraag wiens aandacht de schrijver probeert te krijgen: die van de online professional of die van een gemiddelde marketing- en communicatiemedewerker. Het ene moment worden er basisbegrippen uitgelegd (wat is een blog?) en het andere moment gaat de schrijver de diepte in met praktische handvatten (zoals het uitwerken van sociale persona’s).

Opzet van het boek

In Verdiende Aandacht wordt het verhaal van de auteur afgewisseld met quotes van visionairs, cases en interviews. Deze afwisseling haalt enigszins de vaart uit het verhaal. Het maakt het voor de lezer lastig om de aandacht te houden bij het doel van het boek: je helpen met het opstellen van je eigen plan voor sociale merkcommunicatie en -activatie.

Practice what you preach

Eerlijk is eerlijk, rondom de promotie van Verdiende Aandacht hebben Weima en zijn uitgever veel zaken die in het boek genoemd worden gebruikt. Met een heuse blogtournee wordt veel aandacht gegenereerd voor het boek. Ook op Twitter en voor de app in de App Store is aan aandacht geen gebrek. Met deze speciale app voor de iPhone en iPad kun je onder meer de podcasts van de in het boek aangehaalde visionairs beluisteren en tweets over het boek lezen.

Conclusie

Ik betwijfel of je voldoende hebt aan het ‘handboek’ om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het verkrijgen van aandacht. Een heleboel onderwerpen worden namelijk globaal behandeld en slechts een aantal in detail. De Social Technographics Ladder van onderzoeksbureau Forrester wordt bijvoorbeeld in één pagina uitgelegd, terwijl Forrester zelf er een volledig boek met veel diepgang over kon schrijven. Maar ik ben benieuwd: wie is er concreet aan de slag gegaan met de Reisplanner van Verdiende Aandacht en wil zijn ervaringen delen?

Verdiende-aandacht

Titel: Verdiende Aandacht
Auteur: Klaas Weima
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar: 2012
Nummer: ISBN 9789400501324
Mediatype: boek (259 pagina’s)
Prijs: € 25,00
Bestellen: via Managementboek (aff) en andere online boekwinkels