Innovatie

Idea generation: op zoek naar een innovatief idee

0

Brainstormen gebeurt in veel bedrijven nog op de traditionele manier, op Hyper Island pakken ze dit anders aan. Voordat we begonnen met onze eerste opdracht kregen we een spoedcursus idea generation van Andreas Breiler. Brainstorming sucks”, was de uitspraak waarmee Breiler zijn presentatie opende. Volgens hem is het ontzettend ouderwets en hij ziet het zelfs als een straf. Maar hoe moet het dan wel?

De eerste module is vorige week afgesloten en daarbij hoorde natuurlijk een opdracht. Een opdracht van een echte klant: IRC. Het was de eerste keer dat IRC samenwerkte met Hyper Island en ze waren zeer benieuwd hoe dit zou uitpakken. Niet onterecht: beeld je eens in: 450 hongerige studenten die in groepjes van zes werken aan dezelfde opdracht van jouw bedrijf. Aan het einde van vier dagen heb je meer dan 50 concepten / ideeën. Niet verkeerd toch?

Behalve IRC was ook Gyro betrokken bij het project. Gyro is, zoals ze zelf zeggen: A global idea shop, an agency with unconventional DNA. Voordat we begonnen aan deze opdracht was het tijd voor een workshop Idea Generation van Andreas Breiler. Opmerking hierbij is dat Breiler vertelde dat het voor iedereen persoonlijk is welke manier hij of zij het fijnst vindt. Er zijn geen goede of foute methoden maar wel veel verschillende methoden.

Hoe kom je tot een idee?

Breiler begon met onderstaande afbeelding:

What does it take to come up with a really good idea? Zoals je kunt zien, bestaat het grootste gedeelte van het diagram uit inspanning. Natuurlijk een beetje geluk is altijd handig, maar hard werken blijft toch de sleutel tot succes. Een andere vraag die werd gesteld is: wat is creativiteit? Een echt antwoord op deze vraag kregen we niet (is het überhaupt mogelijk?). Het belangrijkste woord dat samenhangt met creativiteit is flow. Hoe verder en dieper je (met je team) in deze flow terecht komt, hoe dichter je bij het eindresultaat komt. Zijn er regels voor idea generation? De volgende regels zijn niet dé regels, maar wel regels die wij deze dag moesten volgen.

  • Respect all brains
  • Empty your brains
  • Create many ideas

Case: Bambuser

Om enkele methodes van idea generation onder de knie te krijgen, startten we die dag met een case. De case had betrekking op de app ‘Bambuser‘. Bambuser is een app waarmee je vanaf je smartphone videobeelden kunt streamen. Zeer handig dus. De specifieke case waar we die dag aan werkten luidde als volgt: What can we do to make Bambuser the first choice for parents (young and old) when sharing their family stories?

In de volgende alinea’s beschrijf ik welke stappen wij die dag doorliepen en welke verschillende methodes we uitprobeerden. Een van de aspecten die Breiler benadrukte was dat het belangrijk is om véél ideeën te hebben. Met onderstaande methodes kun je in een korte tijd heel veel ideeën genereren. Volgens Breiler heb je minimaal meer dan 100 ideeën nodig. De eerste honderd heeft namelijk iedereen wel. Om een uniek en vernieuwend concept neer te zetten moet je dus over die grens!

Tijd om te beginnen. Dit betekende dat er muziek werd opgezet en iedereen vijf minuten de tijd had om zijn hoofd helemaal leeg te maken. Brain empty? Go! Het echte werk kon beginnen. Post-its (die we op Hyper Island in grote hoeveelheid gebruiken) werden uitgedeeld en iedereen kreeg vier minuten de tijd om zoveel mogelijk ideeën op te schrijven. Per idee één post-it. In deze fase mag je alles opschrijven wat op dat moment bij je opkomt om de case op te lossen. Zorg ervoor dat je snel bent, want vier minuten zijn snel voorbij. Vervolgens heb je vier minuten de tijd om je ideeën in tweetallen te bespreken. Je vertelt jouw idee en de ander geeft positieve feedback. Zeer belangrijk: geen enkel idee mag weggegooid worden!

Dit is iets wat ik zelf erg goed vind. Hoe vaak komt het wel niet voor dat tijdens een brainstormsessie iemand een idee heeft maar een aantal andere personen er het nut niet van inzien of denken dat het niet uitvoerbaar is en het idee meteen van tafel vegen. Zonde, want later in de flow (door de kennis en ervaring die je dan rijker bent) blijkt dit idee zeer waardevol en wél uitvoerbaar. Na deze acht minuten werden alle post-its op een stapel gelegd en was het tijd voor een aantal andere methoden.

Random word association

Een van deze methoden is de random word association. Iedereen schrijft in één minuut vijf woorden op. Één woord per post-it. Vervolgens werden er groepjes van zes gevormd en werden alle post-its geschud en op een stapel gelegd. Een voor een pakte iemand een post-it van de stapel en was het aan de groep om dit woord te koppelen aan een oplossing voor de case. Nieuwe ideeën werden weer op nieuwe post-its geschreven. Ook hier ging het om snelheid want deze ronde duurde maximaal vijf minuten. Was een woord niet bruikbaar, dan werd de volgende van de stapel gepakt.

Negative idea generation

Een andere methode is de negative idea generation. Hierbij moest je ideeën opschrijven die het tegengestelde van het doel zouden bereiken. In dit geval dat de ouders niet de app Bambuser zouden gebruiken. Je kunt je voorstellen dat woorden als kinderporno en privacy al snel de revue passeerden. Deze negatieve ideeën werden op een stapel gelegd en net als bij de random word association werden de post-its geschud en omgevormd tot een stapel. De taak van de groep was ditmaal om de negatieve ideeën om te zetten naar (je raad het al) een positieve variant. Een negatieve associatie was bijvoorbeeld dat het materiaal gebruikt zou worden door commerciële partijen. Omzetten naar een positief aspect resulteerde in het idee om als gezin geld te verdienen aan je stream.

Visual confetti

Weer een andere methode is de visual confetti. Aan elke groep werd een flink aantal zeer diverse afbeeldingen uitgedeeld. Per afbeelding had je als groep één minuut om deze te associëren met de case. Er zaten afbeeldingen bij die helemaal niets te maken hadden met de case. Ik verbaasde me erover hoe je toch elke afbeelding wel op de een of andere manier aan de case kan koppelen. Er komen werkelijk ideeën naar voren waar je anders nooit of zeker niet zo snel op was gekomen.

Je kunt je voorstellen dat na al deze methodes de stapel post-its enorm is geworden. De verschillende methodes leverden niet alleen al nieuwe ideeën op, maar zorgden er ook voor dat het totaalbeeld van de case duidelijker werd. Zelf was ik verbaasd hoeveel ideeën er op deze manier in minder dan een half uur verzonnen kunnen worden. De snelheid en verschillende methodes gecombineerd met een flinke dosis muziek zorgden voor een heerlijke flow en veel gelach.

Combineren en selecteren

Met een ontelbare hoeveelheid post-its was het tijd voor de volgende fase: combineren en selecteren. Hiervoor maakten we gebruik van de selection matrix. Deze matrix werd getekend op een groot vel. Op de horizontale as staat de impact met links lage en rechts hoge impact. Op de verticale as staat de uitvoering. Oplopend van moeilijk naar gemakkelijk. Rechtsboven in de matrix komen ‘hoge impact’ en ‘makkelijk uit te voeren’ samen. De ideeën die in dit vak terechtkomen worden beschouwd als de beste.

De post-its werden erbij gehaald en het was een kunst om deze te selecteren, combineren en te plaatsen in de matrix. In deze fase mochten we wél ideeën weggooien (je kunt niet eeuwig blijven bewaren). Alleen de meest waardevolle post-its overleefden de selectieronde. Na een tijd werd de stapel met post-its kleiner, de inhoud van de prullenbak groter en de matrix voller.

post-it matrixNa de selectieronde en het vullen van de matrix is het tijd om te kiezen welk idee er uitgevoerd zal worden. Omdat deze dag voor ons een workshop was om kennis te maken met verschillende methodes van idea generation stopten we na deze fase. Natuurlijk kan een idee in verloop van het proces veranderen of halverwege toch in de prullenbak verdwijnen. Ook zijn bovenstaande methodes niet dé manier. Het zijn enkele van vele manieren.

Ik merkte echt dat onze groep steeds dichter bij een goed idee kwam en dat we per ronde beter werden in het genereren van ideeën. Ook ideeën waarvan ik in het begin dacht dat ze geniaal waren (iets dat ik sowieso wel snel heb) bleken naderhand helemaal niet zo geniaal of juist genialer in combinatie met andere ideeën.

Uitdaging

Na deze workshop was het tijd om te beginnen aan de echte klus: de opdracht van IRC. In de vier dagen die we hadden gebruikten we met onze groep een flink aantal van de methodes die we leerden tijdens de workshop. Over het resultaat van de opdracht een volgende keer meer.

Benieuwd naar deze methodes? Ik daag je uit de volgende keer wanneer je een brainstormsessie hebt een of meerdere van bovenstaande ideeën toe te passen. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en de bevindingen die jij en je team opdoen!

Lees ook de andere artikelen uit de Serie IAD.