How to

Doeltreffende marketing met Facebook Fan Page apps

0

Het opzetten van een Facebookcampagne met een ‘app als campagne-spil’ kan je organisatie veel opleveren. Het is dan ook één van de belangrijkste pijlers van Facebookmarketing. In dit artikel beschrijf ik de meest populaire Facebookpromoties en geef ik een overzicht van ‘customizable’ Facebook Fan Page apps, die een relatief goedkope, doeltreffende en snelle manier zijn om een professioneel ogende Facebookcampagne op poten te zetten.

Eerder ging ik in het 1e artikel in deze serie uitgebreid in op marketingdoelstellingen en KPI’s van Facebookmarketing. In het 2e artikel gaf ik tips en richtlijnen voor het zelf bedenken van een creatief campagneconcept en voor de vertaling naar een eigen ‘Facebook App’. Op de ‘customizable’ Fan Page apps ga ik nu dieper in.

‘Customizable’ Fan Page apps?

Ja dat is inderdaad een hele mond vol, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. Op een Facebook-bedrijfspagina bestaat namelijk de mogelijkheid om zelf een app te installeren. Veel merken en bedrijven maken hiervan dankbaar gebruik en installeren hier apps als spil van bijvoorbeeld een promotiecampagne. Denk bijvoorbeeld aan een fotowedstrijd, het verloten van prijzen of een coupon die alleen zichtbaar is voor fans. Daarnaast is het gebruik van een app bij wedstrijden en promoties in de meeste gevallen verplicht. (zie mijn vorige artikel met Facebooks promotierichtlijnen).

Je kunt je misschien voorstellen dat het zelf bouwen van een app nog best een investering kan zijn. Een zelfbedachte app biedt absoluut veel voordelen, zoals onder andere de volledige creatieve vrijheid om een campagne te bedenken, maar er zal dan ook een design moeten worden gemaakt. Dit design moet vervolgens worden omgezet in code door een programmeur met verstand van Facebooks API. Mogelijk wil je nog een CMS-functie erbij en een database voor het opvangen van de gegevens van deelnemers. Tot slot moet dit hele project ook nog worden gemanaged en gehost. Kortom: een flinke investering van tijd en geld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een eventueel advertentiebudget.

Het duurde dan ook niet lang voordat gespecialiseerde bedrijven voor de meest voorkomende vragen van Facebookpagina-eigenaren gestandaardiseerde apps aanboden met CMS-functionaliteit, voor het neerzetten van een eigen huisstijl. Net zoals bij de markt voor WordPressthema’s ontstond er een nieuw verdienmodel waarbij apps wel 1000 keer per stuk werden verkocht of liever eigenlijk ‘geleend’. De meeste app-aanbieders werken namelijk met een abonnementensysteem. Vaak zit dit abonnement slim in elkaar en betaal je meer zodra je meer fans krijgt. Ook zit er meestal een limiet op het aantal pagina’s waarop je de apps kunt plaatsen. Bovendien heeft elke aanbieder weer andere apps en niet elk CMS-systeem is even gebruiksvriendelijk.

Verschillende Facebook promotie-apps

Om wegwijs te worden in dit oerwoud heb ik de meest populaire Facebook promotie-apps gecategoriseerd op type en in een mindmap geplaatst (Engelstalig). Kies wat voor soort campagne je wilt voeren en je kunt hiermee direct zien wat het aanbod is!

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Let op: ik heb aanbieders die eerst contact willen opnemen voordat je apps kunt bekijken niet opgenomen in het overzicht!

Heb je zelf een toevoeging voor bovenstaand overzicht? Reageer dan op dit artikel met een linkje naar de app(s) die je toegevoegd wilt zien!

6 populaire Facebookpromoties

Met de komst van gestandaardiseerde apps en de voordelen die deze bieden is ook meer uniformiteit ontstaan in de meest voorkomende vormen van promotieacties op Facebookpagina’s. Wat nu volgt, is een overzicht van 6 zeer populaire promotieacties op Facebook waarvoor veel standaard apps verkrijgbaar zijn.

1. Verloting van een prijs (sweepstake)

Een relatief simpele vorm van promotie met optioneel een ‘fan gate’ (verplichte like) en een inschrijfformulier om mee te doen. Dit is een eenvoudige maar doeltreffende manier om snel meer fans en leads te krijgen op je Facebookpagina. Zeker in combinatie met een doelgerichte advertentiecampagne. Veel Facebook app-aanbieders bieden hiervoor zogenaamde ‘Sweepstake’-apps met en zonder een optionele ‘referral bonus’ (= meer kans op winnen bij het aanbrengen van vrienden).

#TIPS:

 • Zorg er wel voor dat de prijs ook relevant is. Verkoop je bloemen? Verloot dan geen iPad maar iets dat met je handel te maken heeft!
 • Zorg voor meer viraliteit (gratis meer bereik en deelnemers) door voor een app te kiezen met een ‘friend referral’-mechanisme waarbij mensen meer kans maken op de prijs door vrienden te attenderen op de actie.
 • Kies voor een app die geen gebruikerstoestemmingen vraagt van de deelnemers, dit kan het succes van de actie nadelig beïnvloeden.

2. Groepsdeals, coupons of kortingscodes

Een campagne waarbij een coupon of kortingsactie centraal staat. Om toegang te krijgen tot de coupon is het optioneel mogelijk dat je eerst fan moet worden of dat een minimaal aantal mensen mee moet doen met de actie (groepsdeal). Kan een doeltreffende actie zijn voor meer fans, leads en directe verkoop. Het groepsdeal-mechanisme kan voor gratis meer bereik zorgen. Zowel geschikt voor webshops (kortingscode) als voor retail (coupons).

#TIPS:

 • Je kunt deze actie ook zonder app doen door bijvoorbeeld een kortingscode te verstoppen in een puzzel. Bijvoorbeeld de missende cijfers van een Sudoku die de kortingscode vormen. De eerste 50 mensen die de puzzel oplossen ontvangen de korting, een call-to-action (vooral geschikt voor webshops).
 • Onlangs heeft Facebook ‘Offers’ gelanceerd voor pagina’s met meer dan 400 fans. Deze nieuwe Facebookfunctionaliteit werkt nagenoeg hetzelfde alleen is er geen mogelijkheid tot het inbouwen van een ‘fan gate’.

3. User-generated foto-, video- of essaywedstrijd

Ook deze vorm van campagnes zijn erg populair op Facebook en niet zonder reden: een user-generated wedstrijd zorgt, mits goed uitgevoerd, vaak voor veel interactie en betrekt de fans en mogelijk ook vrienden van fans dichter bij je pagina en bij je merk. Bovendien biedt deze campagne veel ruimte voor je eigen creativiteit. Je kunt immers zelf het onderwerp van de actie bepalen en met video, foto en tekst zijn er volop mogelijkheden voor je fans om zich te uiten.

#TIPS:

 • Zorg ervoor dat de deelnemers van je wedstrijd ambassadeurs worden van de actie door ook de mogelijkheid tot stemmen te implementeren. Je kunt ook bijvoorbeeld 50% van de uitslag laten bepalen door de stemmers en 50% door een jury. Hiermee behoud je grip op de uitslag en creëer je toch een viraal effect.
 • ‘Inloggen met Facebook’ is een handige en aan te raden functionaliteit waarmee je kunt zorgen dat iedereen maar een bepaald aantal stemmen uit kan brengen.

Facebook Fotowedstrijd

4. Quizzen, polls en stemmen op foto’s

Een quiz, een poll of stemmen op favoriete foto’s (bijvoorbeeld een nieuwe kledingcollectie of foto’s van een event) is een slimme manier om je fans te betrekken bij het onderwerp van jouw keuze en wordt steeds vaker ingezet door zowel grote als kleine fan pagina’s. Of het nu gaat om de mening van je fans over verschillende product designs of triviale vragen rondom jouw merk, een quiz of poll kan veel interactie opleveren.

#TIPS:

 • Gooi een prijs in de mix! Als je wat te verloten hebt, kun je met een goede reden met een inschrijfformulier vragen om de namen en e-mailadressen van de deelnemers en verhoog je de kans op succes van je actie.
 • Houdt het leuk. Het hoeft niet altijd over jezelf te gaan. Heb je veel mannelijke fans? Misschien leuk om het dan eens over voetbal te hebben!

5. Goede doelen en fundraising

Goede doelen en (user-generated) fundraising-projecten en -platforms zijn over het algemeen blij met de komst van social media. De bereidheid om tijdens het surfen een goed doel te steunen middels een like, een handtekening, een donatie of een share is vrij hoog, getuige het grote aantal fans van bijvoorbeeld Causes.com en vele andere NGO’s, fundraisers en awareness-organisaties.

#TIPS:

 • Hou de lijntjes kort en maak het de deelnemers gemakkelijk! Er zijn diverse apps voor handen (zie de mindmap) waarmee je bijvoorbeeld ook PayPal kunt integreren in je app.
 • Focus je op de lange termijn en zorg ervoor dat de nadruk ligt op het verkrijgen van fans en inschrijvingen.

6. Fan-only cadeau’s

like-facebookLaat je fans weten dat je ze waardeert door exclusieve content te bieden die alleen voor fans beschikbaar is. Denk aan bijvoorbeeld een wallpaper, een eBook, muzieknummers etc.

#TIPS:

 • Implementeer Google Analytics in de app (of gebruik downloadlinks die verwijzen naar je eigen website) zodat je goed kunt bijhouden hoe vaak iets wordt gedownload via de app.

Afsluitend woordje

Dit artikel was het 3e artikel in het drieluik over Facebookmarketingcampagnes met apps. Het idee is dat je met dit drieluik voldoende informatie hebt om zelf een professionele en goed doordachte Facebookcampagne neer te zetten. Er is uiteraard nog veel meer over Facebookcampagnes te vertellen. Zo ben ik (nog) niet ingegaan op Facebook Advertising en ook ben ik (nog) niet toegekomen aan het behandelen van cases en best practices. Wel hoop ik dat ik je met dit Facebookmarketing-drieluik voldoende inzichten en concrete handvatten heb kunnen bieden om zelf aan de slag te gaan.

Bekijk hier het complete drieluik.