Cases, Reportages, Trends

Cases Co-Creation Awards winnaars: Rabobank en Jeppesen

0

De winnaars van de Co-Creation Awards 2012, de eerste wereldwijde awards om succesvolle cocreatieprojecten te benchmarken, zijn bekend. In een tweetal artikelen lees je meer over de winnende cases: Mobile Flitedeck, Rabobank World Food Game, Stilsicher Unterwegs en Stand For Japan. Vandaag de eerste twee cases.

Cocreatie in de praktijk

Cocreatie wordt steeds vaker ingezet als innovatiemethode bij organisaties: gedurende langere tijd wordt intensief samengewerkt met eindgebruikers om samen met hen een product/dienst te verbeteren of te creëren. Hierbij wordt het internet steeds vaker als platform gebruikt voor die samenwerking. In mijn werk als Research Communitymanager is cocreatie een actueel thema, dus ik laat me graag inspireren door best practices!

Voor de Co-Creation Awards konden cases genomineerd worden in één van 4 categorieën, gebaseerd op de type organisatie (for-profit vs. non-for-profit) en de manier waarop cocreatie ingezet wordt (innovatie vs. marketing). In dit artikel de 2 winnende cases in de categorie for-profit.

Winnaar for-profit innovatie: Jeppesen’s De Mobile Flitedeck

De Mobile Flitedeck app voor de iPad is ontwikkeld door Jeppesen in samenwerking met piloten. Het initiatief startte in 2010 omdat piloten – zo blijkt- nog papieren kaarten gebruikten om te navigeren! Dat kan natuurlijk geavanceerder, sneller en efficiënter. Jeppeson werkte gedurende lange tijd samen met 58 piloten van 9 verschillende airlines om het idee voor een app uit te werken. Het traject begon met observatie door middel van opnames in de cockpit, om zo inzichten te krijgen in de uitdagingen en behoeften. Vervolgens werd het eerste idee samen met de community van piloten verfijnd, verbeterd en getest met in-flight-simulators. De app moest betrouwbaar zijn en werken voor elke type vliegtuig.

Daarnaast moest de software makkelijk en simpel in gebruik zijn, zodat de piloten minimale training nodig hebben. Uniek aan deze case is dat de impact van de app verder gaat dan het gebruik: het heeft er voor gezorgd dat er vanuit een regelgeving-oogpunt anders wordt gekeken naar het gebruikt van elektronische hulpmiddelen in de cockpit en er vanuit de Federal Aviation Administration (FAA) officieel toestemming is gegeven om iPads of andere tablets te gebruiken als electronic flight bags.

Rabobank: winnaar for-profit marketing & communications

Rabobank startte de World Food Game dit jaar, het UN Jaar van de Coöperatie. Met het spel probeert de Rabobank de jeugd meer te leren over coöperatief ondernemerschap en duurzaamheid in voedselketens. Om dit voor elkaar te krijgen is het spel samen met honderden jongeren tussen de 16 en 25 jaar ontwikkeld in zowel online als offline sessies. Naast de inzet van Facebook zijn er ook diverse universiteiten bezocht waar studenten betrokken werden in cocreatiesessies. Het ontwikkelen en spelen van het spel is niet het doel op zich, maar een middel om jongeren bezig te houden met coöperatief ondernemen en bewust te maken van de wereldwijde voedselproblematiek.

Co-Creation Awards 2012: criteria

De Co-creation Awards werden dit jaar alweer voor de derde keer uitgereikt en het event was deze keer volledig internationaal, zowel qua jury als qua cases. Co-creatie ‘goeroe’ en jurylid Gaurav Bhalla gaf een keynote speech via een gedurfde – niet geheel betrouwbare – live Skype-verbinding. Ook waren er verschillende korte workshops (break-out sessions) over cocreatie, waar alle bezoekers aan konden deelnemen. Het hele event kun je terugzien op de Co-Creation Forum’s Ustream channel!

Alle ingezonden cases zijn eerst door een selectieronde gegaan waarbij ze genomineerd konden worden op basis van de volgende 7 criteria:

 • de investering door de organisatie in het initiatief;
 • de originaliteit van het initiatief;
 • de bereik van het initiatief (aantal/diversiteit stakeholders);
 • de interactie met de betrokken stakeholders;
 • tevredenheid van de stakeholders over het initiatief;
 • de gecreëerde waarde in het initiatief;
 • de veroorzaakte publiciteit.

De hoofdjury, die genomineerde cases onder de loep heeft genomen, bestond uit vijf ‘thought leaders’ vanuit zowel academische als commerciële afkomst: Jeroen de Kempenaer, bestuurslid van PDMA Nederland, Gaurav Bhalla, Ph.D. in Marketing Strategy, Frank Piller, management Professor en co-directeur van MIT Smart Customization Group, Olivia Solon, Associate Editor van Wired UK en Jaco van Zijll Langhout, Principal Consultant Digital Transformation & Innovation bij Capgemini Consulting.

De juryleden hebben de genomineerde cases bekeken op aan de hand van vier criteria:

 • de urgentie van het probleem/de behoefte;
 • de noviteit van het gebruik van cocreatie om dit probleem aan te pakken;
 • de mate van innovatie quagebruikte cocreatiemethoden/-technieken;
 • het resultaat van het cocreatie-initiatief.

In mijn volgende artikel lees je meer over de andere twee winnende cases: Stilsicher Unterwegs en Stand For Japan.