Facebook introduceert Suggested posts, Fanpage feed & Mobile share button

0

Facebook verandert razendsnel en introduceert aan de lopende band nieuwe functionaliteiten voor gebruikers en merken. Ook de afgelopen week is Facebook begonnen met de uitrol van een aantal nieuwe functionaliteiten. Wij hebben de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen voor jullie op een rijtje gezet. 

1. Meldingenknop voor fanpagina’s

Er is de laatste tijd veel gediscussieerd over het (dalende) bereik van de postings van fanpagina’s in het nieuwsoverzicht. Wil je als fan van een pagina geen update meer missen van de favoriete merk of website, dan kun je nu een notificatie krijgen elke keer als er een bericht door deze pagina wordt geplaatst. De notificatie krijg je via je de noficatielijst linksbovenin (de wereldbol). Deze functie heet ‘Meldingen ontvangen’ (Get notifications voor de Engelse gebruikers) en is geïntegreerd met de Vind-ik-leuk knop.

Facebook pagina's - Meldingen ontvangen

Het is wel belangrijk om te vermelden dat fans deze functie zelf pro-actief aan moeten vinken. Het is dus niet zo dat deze automatisch aan staat als je fan bent of wordt. In Amerika waar de knop al eerder is gelanceerd, zien we dan ook pagina’s die berichten plaatsen en aan hun fans vragen om deze functie aan te vinken zodat ze geen update meer missen. Ik verwacht dat we dit de komende tijd ook in Nederland zullen gaan zien.

2. Speciale nieuwsfeed voor fanpagina’s

Facebook - Nieuwsfeed voor pagina's

Tegelijker met de ‘Meldingen ontvangen’-functie lanceert Facebook ook een andere functionaliteit om de zichtbaarheid van fanpagina’s te verbeteren: een nieuwsoverzicht speciaal voor fanpagina’s. Er is nog niet heel veel over bekend maar volgens Adweek gaat het om een speciale nieuwsfeed welke alleen maar berichten bevat van de pagina’s waar jij fan van bent, die (voorlopig) vrij van advertenties is. Je kunt de nieuwsfeed voor pagina’s bekijken door te klikken op ‘Pagina’s feed’ onder het kopje ‘Pagina’s’ aan de linkerzijde van je scherm. Het resultaat ziet er zo uit:

Facebook - Nieuwsfeed voor pagina's

3. Share-knop voor mobiel

Facebook gebruikers hebben er lang om gevraagd en nu is hij er dan eindelijk: de share-knop voor de mobiele versie van Facebook. Je vraagt je af hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat deze veelgevraagde functie er kwam. De functie is voorlopig alleen beschikbaar in de mobiele browserversie van Facebook, maar Facebook heeft aangekondigd dat deze binnenkort ook voor de native iPhone/iPad en Android-apparaten zal komen.

Facebook share voor mobiel

4. Aanbevolen Berichten

Deze week voegde Facebook ook weer een nieuw advertentieformaat toe aan het enorme aantal mogelijkheden voor adverteren op Facebook: ‘Suggested Posts’. Oftewel, in goed Nederlands: ‘Aanbevolen Berichten’. Eigenlijk zijn deze advertenties niet helemaal nieuw, want het is een uitbereiding op de al bestaande page post ads (ook wel promoted postings genoemd). Suggested Postings zijn advertenties zonder zogenaamde sociale context. Voorheen kon je een page post ad alleen maar targeten op de nieuwsfeed van Facebookgebruikers waarvan de vriend of vriendin al fan was van jouw pagina. Met Suggested Posts wordt het dus mogelijk om een page post ads te targeten op de nieuwsfeed van elke Facebookgebruiker in Nederland.

Suggested post

Omdat het voor de gebruiker wellicht niet helemaal duidelijk is waar de posting vandaan komt, heeft Facebook bovenaan de posting “Suggested Post” vermeld naast het al bekende Sponsored onderaan de posting. Tevens staat er aan de rechterzijde van de posting de befaamde Like- of ‘Vind-ik-Leuk’-knop zodat gebruikers gelijk fan kunnen worden van de pagina. We zijn erg benieuwd hoe Facebookgebruikers hierop zullen reageren en hoe deze advertenties zullen gaan presteren naast de al bestaande mogelijkheden.

Met de suggested postings sluiten we deze Facebook update af. Hebben we nog iets gemist in dit overzicht? Laat het ons dan weten in de comments.