Video, How to, Verdieping

Google+ Hangouts voor bedrijven: tips en praktijkvoorbeelden

0

In deze screencast laat ik zien hoe je goed gebruik kunt maken van Google Plus Hangouts voor jouw bedrijf of merk. Je hoeft absoluut geen groot merk te zijn om een thoughtleader te worden in jouw industrie via Google+ hangouts. Daarom een aantal goede praktijkvoorbeelden.

Accepteer cookies

De opties van Google+ Hangouts

Hangouts zijn video conference calls via Google plus. Men vergelijkt hangouts vaak met Skype, maar het is toch wel echt heel anders. Hieronder een aantal opties van Google+ Hangouts op een rij:

 • Je kunt met 9 andere mensen tegelijkertijd in een hangout zitten
 • Je kunt de hangout live streamen op je YouTube-kanaal
 • Met de juiste instellingen kan je video achteraf automatisch geüpload worden naar je YouTube-account
 • Het is mogelijk om een privé hangout aan te maken of eentje die open en zichtbaar is voor iedereen op Google+
 • Je kunt verschillende camera’s aansluiten op jouw eigen feed
 • Het is ook mogelijk een Google Drive document te openen die voor iedereen in de conference call zichtbaar is, om je computer scherm te delen en met alle participanten een YouTube-video te bekijken.

Google+ Hangouts voor bedrijven: goede voorbeelden

Er zijn al verschillende bedrijven die creatief gebruik hebben gemaakt van Google+ Hangouts. Je hoeft absoluut geen glittermerk te zijn om interactief bezig te zijn met hangouts. Neem bijvoorbeeld accounting.

Wekelijkse accounting hangout met Seth David

Elke vrijdag middag opent de Amerikaanse accountant Seth David een hangout met andere accountants. Hij noemt het de ‘accounts, bookkeepers and business owners hangout.’ Elke week, een uur lang, mag iedereen die het maar wil gratis een vraag stellen op het vlak van accounting aan Seth of een andere accountant.

In de eerste paar weken waren de hangouts een beetje eenzaam volgens Seth, maar hij kreeg langzamerhand bekendheid onder bedrijfseigenaren. Zijn hangouts zijn nu een goed voorbeeld voor andere bedrijven: word een thoughtleader in jouw markt door slim gebruik te maken van Google+ hangouts. Je kunt hierdoor niet alleen meer bekendheid krijgen onder potentiële klanten, maar de binding met je klant ook versterken: je bied iets aan wat anderen (nog) niet doen.

Wekelijkse hangout tips:

 • Stel een vaste dag/tijd vast en hou je aan dat schema. Als je wil dat je klanten regulars worden, zul je zelf ook ‘regular’ moeten zijn.
 • Hou het interactief. Laat je participanten vragen stellen, zichzelf introduceren, laat ze iets zien, etc. Een hangout is geen presentatie, maar een interactieve sessie.
 • Maak gebruik van de director opties. Als organisator kun je kiezen wie op welk moment in beeld is. Jij kunt bepalen of je een YouTube-video laat zien of een document. En als de audio van een participant te veel stoort, kun je de microfoon van die persoon uitzetten.
 • Als je populariteit toeneemt, kun je je participanten vragen om bijvoorbeeld maximaal 5 minuten deel te nemen aan de hangout. Omdat er in totaal maar 10 mensen mee kunnen doen aan een hangout en andere kijkers wellicht ook vragen hebben, kun je vragen of de participanten na hun vraag ruimte willen maken voor iemand anders.

Cadbury Google+ Hangouts: vraag en antwoord

Je kunt ook een Q&A beginnen op Google+ Hangouts. Chocolade maker Cadbury organiseert de ‘Triple Chocolate Tasting on Air Hangout.’ Participanten kunnen vragen stellen over chocola, zoals: gebruik je nog steeds melk in chocoladeproducten en waar wordt het eigenlijk gemaakt? Jezelf open stellen voor een vraag-en-antwoorden-sessie is iets wat vrijwel elk bedrijf of merk kan doen, ongeacht je markt of klanten.

Google+ Q&A tips:

 • Vraag je Facebook fans, Twitter-volgers en Google+-volgers een aantal dagen voor de sessie of ze vragen hebben.
 • Verzamel de vragen (en antwoorden) voor de hangoutsessie. Zo heb je alvast wat materiaal voordat de sessie begint.
 • Als je het antwoord niet weet op een vraag, laat het open en beantwoord de vraag later als je de video aan het editen bent. Je kunt dan tegen de participanten zeggen dat het antwoord te zien zal zijn in de video.

Google+ live demonstraties: Chefhangout kooksessies

Je kunt Google+ hangouts ook gebruiken voor live demonstraties. Vooral veel chefs maken gebruik van Google+ om kooksessies te houden. ChefHangout.com is een perfect voorbeeld hiervan. Op deze website kun je digitale kooklessen nemen met een privékok. Zo krijg je live een privékookles, kun je je vrienden uitnodigen en met z’n allen kookles volgen, allemaal vanuit je eigen keuken, in je eigen huis! Het maakt niet uit waar je woont: Drachten, Deventer of Dallas. Dit concept zou natuurlijk voor allerlei bedrijven of merken kunnen werken.

Google+ live demonstratie tips:

 • De organisator kan bepalen wie op welk moment in beeld is. Maak hier gebruik van. Live demonstraties lenen zich ook perfect voor de optie om verschillende camera’s te gebruiken voor je eigen feed. Zorg ervoor dat je 1 camera verder weg hebt staan (longshot) en een camera dicht bij de ‘actie’ (close-up) en switch tussen deze twee, of meerdere camera’s. Zo geef je de participanten echt het gevoel dat ze erbij zijn.
 • Hangouts kunnen automatisch live gestreamd worden naar YouTube. Zorg ervoor dat je YouTube-account gekoppeld is aan je Google+-pagina en klik aan het begin van de sessie op de livestream-optie.
 • Zodra je live bent op YouTube is het natuurlijk ook handig om die link te tweeten en op Facebook/Google+/je website te plaatsen.
 • Na de (live) opname kan je video automatisch geüpload worden naar YouTube of je kunt ervoor kiezen om een .MP4 videobestand te downloaden naar je computer om de video te editen (en daarna wellicht op YouTube te zetten).

Kijkje achter de schermen met hangouts

Een hangout is ook erg geschikt voor een kijkje achter de schermen van je bedrijf. Het witte huis in de Verenigde Staten geeft een goed voorbeeld. Op de Google+-pagina van het witte huis zijn regelmatig hangouts met officials, staff en zelfs met de president zelf.

Google+ achter de schermen tips:

 • Zorg ervoor dat je de livestream tijdig aankondigt
 • Een terugkerend event (wekelijks, maandelijks) kan zorgen voor een groeiend publiek
 • Stel jezelf van tevoren de vraag: ‘waarom zou men hieraan mee willen doen?’ En verzin daar een goede oplossing op.
 • Hou het interactief. Betrek de kijkers door het stellen van vragen, door prijzen weg te geven, een spel te doen, etc.

Virtuele vergaderingen/brainstormen via Google+ Hangouts

Google+ Hangouts lenen zich ook uitstekend voor virtuele vergaderingen en brainstormsessies. De organisator kan een Google Drive document delen en aan alle participanten laten zien, participanten kunnen brainstormen in een tekendocument en participanten kunnen tegelijkertijd een video kijken.

Google+ tips?

Heb jij nog een goede Google+ tip? Laat het ons weten, door een reactie achter te laten op de video of onder dit artikel natuurlijk. Tips zijn altijd welkom: dus tweet mij @pelpina, of de editor van deze video: @eelcomartens. En vergeet Frankwatching niet toe te voegen aan je Google+ kringen!

Wil je onze video’s elke week bekijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Tot volgende week woensdag!Verder is het met Google+ hangouts erg handig om live webinars op te nemen (met of zonder live publiek), ze te livestreamen naar je eigen YouTube-kanaal en met de juiste instellingen zorgt Google+ er voor dat de webinar video achteraf vanzelf op je YouTube-kanaal terecht komt.