Apps & Tools, Reportages, Trends

Innovatie in Las Vegas: je smartphone als oplader & meer

0

Niet alleen je hartslag maar ook het zuurstofniveau van je bloed meten met je iPhone en je vergadering terugluisteren aan de hand van je eigen aantekeningen? Klinkt misschien als toekomstmuziek, maar op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werd mij duidelijk wat sommige innovatieve bedrijven al kunnen en hoe het werkt.

Kies zelf je loyaliteitsprogramma

In de VS zijn creditcards behalve een betaalmiddel ook een heel belangrijk loyalty-instrument. Het Amerikaanse bedrijf Dynamics introduceert in de VS samen met UMP Bank de ePlate Creditcard. Het bijzondere aan deze creditcard is dat je bij betaling kunt kiezen welk loyalteitsprogramma je wilt gebruiken.

Op de website van Dynamics staan op dit moment zo’n 50 loyalty programma’s waar je uit kunt kiezen. Je selecteert er twee en als je gaat betalen kan je een loyalty-programma kiezen. Op de kaart zitten twee knoppen: druk je op de eerste dan krijg je het ene programma, de knop ernaast leidt je naar het tweede programma.

Meet je hartslag en meer met je iPhone

Zensorium toont op Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een iPhone-sensor die in staat is om je hartslag, hoeveelheid zuurstof in je bloed, snelheid van ademhalen en variatie in je hartslag te meten. Deze gegevens worden vertaald in twee specifieke cijfers: je ‘vita’-index die je fitness score voorstelt en je ‘zen’-index die een indicatie geeft van je stressniveau. Natuurlijk zijn de gegevens te delen en te vergelijken met anderen op bijvoorbeeld Facebook of het netwerk van Zensorium. Plug evenvoudig de sensor aan je iPhone of ander iOs device en na een halve minuut heb je het antwoord.

Je smartphone als oplader

Draadloos opladen is al een aantal jaren mogelijk. Met de komst van de Qi-standaard worden steeds meer apparaten voorzien van de mogelijkheid om een smartphone op te laden zonder snoeren. Je legt je (Qi enabled) smartphone op de Qi-oplader en het laadt zichzelf automatisch op.

Een van de pioniers op dit gebied, ieder jaar op CES aanwezig met allerlei nieuwe toepassingen, is Fulton Innovation. Dit jaar laten ze een smartphone zien die niet alleen kan worden opgeladen maar die ook in staat is om zelf een ander apparaat van power te voorzien. Dat kan een andere smartphone zijn die energie nodig heeft (deel het met je vrienden) maar bijvoorbeeld ook een oprolbaar en geprint keyboard.

De draadloze kunsten van Livescribe SKY

Livescribe, waar ik al eerder over schreef, maakt een pen die in staat is om alles wat je opschrijft en de bijbehorende audio digitaal op te slaan. Daarbij zijn audio en schrift gekoppeld. Door eenvoudig op het woord te klikken wat je net schreef, hoor je bijvoorbeeld wat er toen gezegd werd. De nieuwe pen van Livescribe, de SKY, maakt een einde een iets wat lastig was, namelijk de noodzaak om de pen aan de PC te koppelen om wat je hebt opgeschreven over te zetten. De SKY werkt met wifi en alles wat je schrijft gaat automatisch naar de cloud.

Er kwamen op CES een hoop innovatieve ideeën en producten voorbij. Leuk om naar te kijken, of ook om zelf te kopen en te gebruiken? Wat zou jij weleens willen uitproberen?