Trends

Nieuwe trend: Camover – game over voor beveiligingscamera’s

0

The Guardian noemde het spel Camover onlangs de Grand Theft Auto van de surveillance-generatie. In tegenstelling tot GTA speelt Camover zich af in de echte wereld. Niet in de onderwereld van Amerikaanse steden, maar in de underground scene van Berlijn. Activisten zijn daar het spel gestart om zoveel mogelijk beveiligingscamera’s te slopen.

Het gebruik van bijlen en hooivorken is favoriet

De regels van het spel zijn eenvoudig: mobiliseer een team, verzin een naam die begint met ‘command’, ‘brigade’ of ‘cell’ gevolgd door de naam van een historische activist. Je identiteit verbergen is raadzaam. De deelnemers moeten de video’s van hun slooppartijen namelijk online zetten, opdat anderen de acties kunnen beoordelen en zelf ook camera’s van palen, muren en uit het openbaar vervoer trekken. Elke onklaar gemaakte camera levert punten op en ook de originaliteit van de sloopmethode wordt beloond. Het gebruik van bijlen en hooivorken is favoriet.

camover

Motivatie

In de ogen van de actievoerders helpen CCTV’s (Closed Circuit Television) niet om misdaden te voorkomen, maar geven ze de overheid juist middelen om de massa te onderdrukken. De angst van het volk voor repressie wordt gebruikt om steeds meer camera’s op te hangen. En hier moet een einde aan komen: Cam Over dus! In een interview met de Guardian liet een van de activisten weten dat dit alles geen grap is, maar serieuze business:

“We thought it would motivate inactive people out there if we made a video-invitation to this reality-game. Although we call it a game, we are quite serious about it: our aim is to destroy as many cameras as possible and to have an influence on video surveillance in our cities.”

Duitsland en privacy

Na een brutale moord op Alexanderplatz in Berlijn afgelopen oktober en een bomdreiging in december zwol de roep om deugdelijke camerabewaking, naar Brits voorbeeld, in Duitsland aan. Deze roep werd aangevoerd door Hans-Peter Friedrich, de minister van Buitenlandse Zaken.

Bewakingscamera’s zijn een heet hangijzer

Maar bewakingscamera’s zijn een heet hangijzer in het door WOII en de Geheime Staats-Polizei ‘Gestapo’, de verlinkcultuur van de Staats-Sicherheits-Polizei ‘Stasi’ en het anarchoterrorisme van de Rote Armee Fraktion nog steeds sterk getraumatiseerde én geïnspireerde Duitsland. Vrijheid zonder staatsbemoeienis staat bij de oosterburen hoog in het vaandel, zeker onder de jongeren van de Piratenpartij, de Chaos Computer Club en aanverwante linksliberale en -radicale bewegingen.

Nieuwe digitale tegencultuur

Gamification, activisme en vandalisme komen in deze reality game samen. Het is een gevaarlijke cocktail die voeding geeft aan een nieuwe digitale tegencultuur die in verzet komt tegen het Systeem. Of zoals ondergetekenden in ons boek definieerden:

“De Digitale Tegenculturen oefenen druk uit door zoveel mogelijk misstanden zo scherp mogelijk aan de kaak te stellen. Deze hardliners revolteren tegen het Systeem om mensen ervan te doordringen dat het zo echt niet langer kan.”

Na Duitsland volgden Finland en Griekenland

Volgens de nieuwssite heeft Camover wereldwijd al veel volgelingen. Na Duitsland volgden Finland en Griekenland vrijwel onmiddellijk. En sinds deze week is ook de eerste actie van een Amerikaanse splintergroep genaamd The Barefoot Bandit Brigade uitgevoerd, met als direct resultaat dat zeventien beveiligingscamera’s het loodje legden.

De reality game Camover duurt tot 19 februari, de dag waarop het Europese Politie Congres in Berlijn start. De winnaar mocht anoniem vooraan meelopen in de Camover-demonstratie van afgelopen zaterdag 16 februari. Nu eens kijken wat er daarna nog allemaal gebeurt.