Strategie

Hollands glorie in Silicon Valley: vijf tips voor startups

0

Nog maar net aangekomen in San Francisco besef ik direct dat ik me in een hightech wereld bevind. In de trein van San Francisco naar San Jose ben ik vrijwel de enige zonder laptop of tablet op schoot. Hoe komt het dat Silicon Valley wordt beschouwd als het centrum voor de hightech industrie?

In iedere Starbucks wordt hard gewerkt aan misschien wel het nieuwe Facebook. Bekende namen zoals Twitter, LinkedIn, Google, Apple, Facebook, Groupon, Yahoo en ga zo nog maar even door, hebben zich allemaal in Silicon Valley gevestigd. Wat maakt de San Francisco Bay Area zo aantrekkelijk voor innovatieve startups? En welke rol spelen wij Nederlanders hierin? Om antwoord te krijgen op deze vragen ben ik de afgelopen weken op onderzoek uitgegaan.

Stanford University & Silicon Valley

Wat opvalt is dat er in de baai van San Francisco veel universiteiten gevestigd zijn, waaronder de prestigieuze Stanford University. Stanford heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van Silicon Valley. Bijvoorbeeld Hewlett en Packerd, twee onderzoekers van Stanford die later het succesvolle HP oprichtten. En ook Page en Brin, de grondleggers van Google, ontmoetten elkaar tijdens hun studententijd op Stanford. Maar studeren is niet het enige. Voor het grote succes is meer nodig dan technische kennis, namelijk creativiteit. En dat is nou precies waar startups zo goed in zijn.

stanforduniversiteit

Stanford universiteit.

Inkomens liggen boven het gemiddelde

Kennis en creativiteit zijn menselijk kapitaal dat essentieel is voor een succesvolle startup. Maar om een startup op te richten zijn natuurlijk ook investeerders nodig. En die zijn er in Silicon Valley. Terwijl de staat Californië er financieel dramatisch voorstaat, is Silicon Valley nog steeds ‘booming business’. De inkomens liggen hier dan ook aanzienlijk boven het gemiddelde.

googlecampus

De Google-campus.

Yes we can!

Op het eerste oog lijkt het dus ook heel logisch dat Nederlandse startups naar Silicon Valley trekken. Echter, volgens het Amerikaanse tijdschrift Fortune is Eindhoven uitgeroepen tot één van de beste plekken ter wereld voor startups. Wat kunnen regio’s als Eindhoven dan van Silicon Valley leren? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een bezoek gebracht aan het Nederlandse Consulaat Generaal in San Francisco. Er heerst een typische cultuur in Silicon Valley die leidt tot innovatie en succesvol ondernemen. Hier enkele tips:

  1. Wees trots op je product. De belangrijkste les is je product te verkopen met passie. Zorg dat je jouw product of idee overtuigend kunt presenteren in een korte ‘elevator pitch’. Hoewel wij Nederlanders vaak bescheiden van aard zijn, is men in the Valley absoluut overtuigd van hun eigen product: yes we can!
  2. Experimenteer en neem risico. Wees niet voorzichtig, maar probeer dingen uit. Dat is de basis voor innovatie. En als het niet lukt, dan probeer je het toch opnieuw? De ondernemers in Silicon Valley kennen weinig faalangst.
  3. Er is geen finishlijn. Ondernemers in Silicon Valley zijn niet tevreden bij het eerste succesje van hun startup. Het product kan altijd beter, mooier of gebruiksvriendelijker. De startup wordt dan ook niet aan de eerste bieder verkocht.
  4. Onderhoud je netwerk, want je netwerk kan veel voor je betekenen. In Silicon Valley is het geven en nemen, met de nadruk op geven. Denk eerst vanuit het perspectief van de ander.
  5. Wees niet persoonlijk en spreek je vooral niet uit over de politiek. Wellicht vind jij Bush jr. de slechtste president ooit, maar is je potentiële partner toevallig overtuigend republikein en is je mogelijke order verstreken. Kortom, ‘first things first’ en de rest komt later wel.
uitzichtsanfrancisco

Uitzicht over San Francisco vanuit het Nederlands Consulaat.

Holland in the Valley

Inmiddels hebben ruim 100 Nederlandse startups hun weg naar Silicon Valley gevonden. Het Nederlands Consulaat Generaal in San Francisco ondersteunt deze bedrijven. Ze organiseren de Holland in the Valley Bootcamp en schakelen hun lokale netwerk in ten behoeve van (startende) Nederlandse ondernemers. Ook helpen ze bij praktische vragen zoals ‘hoe richt ik een bedrijf op?’ en ‘hoe kom ik aan een visum?’ Maar ook Nederlandse bedrijven die de spirit van Silicon Valley mee willen nemen naar Nederland, zijn welkom.

Meer informatie over het werk van het consulaat is te vinden op Hollandinthevalley.com. Deze site is tevens een platform voor ondernemers om ideeën en adviezen uit te wisselen, relaties op te bouwen en partners te vinden.

hoofdkantoorfacebook

Het hoofdkantoor van Facebook.

Silicon Valley: booming en in beweging

Kort samengevat is Silicon Valley dus nog steeds booming en in beweging. Dit is voor veel Nederlandse ondernemers de kans om hun American Dream na te leven. De Amerikaanse overheid beseft natuurlijk dat dit hightech gebied van groot belang is voor de economie. Terwijl Amerika de recessie nog steeds goed voelt, groeit het aantal banen in Silicon Valley explosief. Daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een versoepeling van visumaanvragen voor buitenlandse ondernemers die een startup willen opstarten.

Want de Amerikanen hopen natuurlijk dat de nieuwe Mark Zuckerberg zich ook hier zal vestigen en honderden Amerikaanse techneuten aan een baan zal helpen.