Inspiratie

In 5 stappen naar een succesvolle business via je blog

0

Science fiction-schrijver Bruce Sterling verklaarde blogs dood tijdens zijn eindspeech op South by Southwest. Je moet het voorlopig met het visuele, simpele Tumblr doen. Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress, ziet blogs vooral voor serieuze contentcreators, die meer willen zeggen dan 140 tekens of een foto. Designblogger Swissmiss laat zien dat het opbouwen van een online audience kan leiden tot het waarmaken van je offline dromen.

Met de input van deze mensen op SXSW ben ik tot vijf belangrijke stappen gekomen voor een succesvolle business via je blog.

1. Kies je niche

Wees uniek en authentiek. Er is online weinig plek voor generalisten.

2. Zorg voor eyeballs met deelbare content

Zorg voor eyeballs met deelbare content via social. Kijk goed op welke sociale netwerken je doelgroep vaak zit en wat voor content bij je niche past.

3. Bouw online je netwerk op

Bij genoeg volume kun je je business offline brengen: of dat nu journalistiek, kunst, fotografie of iets anders is. Een grote trend op SXSW is online beginnen, en als je groot genoeg bent je business offline doortrekken. Voorbeeld hiervan zijn bloggers die een boek gaan schrijven, fotografen die werk in opdracht van grote merken gaan werken en fashionbloggers die als model op de cover van een tijdschrift staan.

4. Werk samen

Om online groter te worden is je netwerk heel erg belangrijk. Word vrienden met andere bloggers of merken in je niche en link naar elkaar. Comment op elkaars blogs en geef tips aan beginners.

5. Creëer een community

Sommige blogs kiezen ervoor geen comments toe te laten, of het gesprek op social te laten plaatsvinden (Seth Godin en Froot.nl bijvoorbeeld). Doe dit alleen als je al groot of bekend genoeg bent of wanneer de comments afbreuk doen aan je content. In alle andere gevallen: zorg ervoor dat er gesprekken plaatsvinden op je blog en reageer regelmatig. Gebruik comments als inspiratie voor nieuwe onderwerpen.

Bloggers sxsw

Tina Roth Eisenberg van Swiss-miss.com, Matt Mullenweg van WordPress.com, Lisa Stone van Blogher.com.

Monetizing

Eén ding is heel duidelijk als het gaat om geld verdienen volgens de sprekers op SXSW: de advertenties moeten relevant zijn. Of je de advertenties nu naast je content plaatst, of in je content met bijvoorbeeld advertorials of commerciële samenwerkingen, het moet passen bij je content. De oprichter van Buzzfeed (een social nieuwssite met 30 miljoen unieke bezoekers per maand) boekt succes met advertorials die exact hetzelfde zijn als hun eigen content: grappig en deelbaar, zowel qua design als inhoud.

Transparantie is een tweede voorwaarde naast relevantie, wees altijd eerlijk dat het om een betaalde post gaat en wat je precies van mensen wilt. Lisa Stone van Blogher wist dit mooi te omschrijven: als je mensen uitnodigt om ergens heen te komen zonder te zeggen dat je ze eigenlijk wat wilt verkopen, zullen ze zich opgelaten voelen. Als je hier vanaf het begin duidelijk over bent, zullen mensen juist hun portemonnee meenemen.

Geen advertenties maar andere business

Er zijn ook bloggers die met hun blog iets anders willen bereiken, zoals opdrachten, omdat ze bijvoorbeeld ZZP-er zijn. Bloggende stylisten willen graag een stylingopdracht, bloggende fotografen op zoek naar fotografie-opdrachten. Als je met je blog je bezoekers wilt laten zien dat je verstand hebt van zaken, met mooie artikelen en foto’s, is het gebruik van advertenties misschien overbodig.

Maar waarom zou je het niet doen?