Inspiratie, Verdieping

Crowd ‘achterhaalt’ daders bomaanslagen marathon Boston

0

Een paar minuten nadat de de twee bommen bij de marathon van Boston waren geëxplodeerd  werden sociale netwerken als Twitter, Facebook, YouTube en Vine overspoeld met foto’s en filmpjes van de gebeurtenissen. De Amerikaanse overheid gebruikt al dit beeldmateriaal om een zo goed mogelijk overzicht te krijgen van de terroristische aanslag.

In de klopjacht naar de dader staan de Amerikaanse overheidsinstanties echter niet alleen. Ze worden onder andere geholpen door de communities achter Reddit en 4Chan. In de thread findbostonbombers worden krachten gebundeld om de daders te achterhalen. En met opmerkelijke resultaten tot nu toe.

De FBI heeft inmiddels een tweetal foto’s vrijgegeven, waarop te zien is hoe een in zwart geklede man wegvlucht, terwijl andere mensen ineenkrimpen ten tijden van de eerste explosie.

bostonmarathon1

In de berichtgeving heeft de FBI ook gemeld dat de explosieven in een zwarte rugzak verborgen zaten. Redditors hebben gezamenlijk een enorme verzameling aan beelden doorgeploeters op zoek naar de in zwart geklede man met een rugzak.

Where is Waldo?

Op een van de foto’s merkt een van de Redditors op dat de man met de rugzak gefotografeerd is door een tweetal bezoekers van de marathon.

bostonmarathon2

Na een zoektocht van 4Chan is de in zwarte geklede man op meerdere foto’s gespot, terwijl hij vergezeld wordt door een man gekleed in een blauw trainingspak. Op een van de foto’s is zelfs te zien dat de man de rugzak niet langer bij zich draagt.

bostonmarathon3

Er is zelfs een closeup van het gezicht van de man boven water getoverd, die aangescherpt is door een van de whizkids van 4Chan.

bostonmarathon4

Nog andere foto’s laten een man in een bruin jasje zien, die vermoedelijk zijn rugzak heeft laten liggen.

bostonmarathon5

En weer een andere foto laat een man in een blauw jas zien, die een rugzak bij zich heeft die overeenkomt met de foto’s die de FBI heeft vrijgegeven. Hier is overigens een foto van deze man in kwestie, gefotografeerd van de voorkant, te vinden.

bostonmarathon6

Er is zelfs een openbare Google Doc, genaamd “Where is Waldo”, opgezet die alle verdachten in kaart probeert te brengen.

Conclusie

De vraag is of deze online burgerinitiatieven de Amerikaanse overheidsinstanties wel of niet helpen. Een enorme hoeveelheid mensen wordt online gemobiliseerd om te helpen met het vinden van de dader. Gezamenlijk steken ze er veel tijd in. Het onderzoek wordt als het ware online gecrowdsourced. Een cognitief surplus dat de instanties zelf niet in huis hebben.

Een probleem is echter dat er tussen de aangewezen mogelijke daders ook mensen zullen zitten die ten onrechte worden verdacht. Denk maar aan Richard Jewell ten tijden van de bomaanslag bij de Olympische Zomerspelen in Atlanta. Of recentelijk aan de jacht op de koppenschoppers in Eindhoven, waarbij een onschuldige Tom Kantelberg werd verdacht.

Feit is wel dat dit soort burgerinitiatieven niet meer zijn weg te denken uit onze maatschappij. Dankzij de krachtige camera’s in onze mobiele telefoons veranderen we steeds meer in een transparante samenleving. Of we dat nu willen of niet.

Op 18 april was Sander Duivestein naar aanleiding van dit artikel te gast in het programma Pauw & Witteman. Zijn fragment is hier terug te zien.