Boekrecensies, Strategie

LinkedIn-marketing: volop onbenutte mogelijkheden voor bedrijven

0

Voor zover het over de profielen gaat, zullen de meeste Nederlanders LinkedIn wel kennen. Het zakelijk netwerk is absoluut koploper voor wat betreft het gebruik als ‘CV-database’. Maar LinkedIn kan zo veel meer! En dat laat het boek ‘LinkedIn Marketing in 60 minuten’ ook weten.

Een must have LinkedIn-gids

In Nederland tellen we inmiddels 4 miljoen LinkedIn-profielen, en met een beroepsbevolking van 7,4 miljoen Nederlanders snapt elke marketeer dat hier wat te halen valt. Mijn quote van LinkedIn als ‘CV-database’ is natuurlijk veel te kort door de bocht en (mea culpa) zelfs oneerbiedig. ‘Linkedin Marketing in 60 minuten’ is een nuttige en handzame gids, zonder twijfel. Leuk om te lezen en volledig door de besproken onderwerpen. De gids is een must have voor de marketeer die nog zoekende is naar de mogelijkheden van LinkedIn-marketing. En dat zullen er nog wel wat zijn, schat ik in.

In rap tempo brengt de handzame gids veel informatie over het waarom en wat van LinkedIn-marketing. Het doel van het boek is om de mogelijkheden van LinkedIn marketing te duiden en te voorzien van een korte toelichting. Niets meer en niets minder. En daarin is de gids geslaagd. Verwacht geen uitvoerige instructies op het hoe-niveau. Die zitten er namelijk niet in. De lezer zal zelf naar de toepassing op LinkedIn moeten kijken. En terecht ook, want daar leer je tenslotte het meeste van.

‘Linkedin Marketing is 60 minuten’ is grotendeels opgehangen aan de onderverdeling ownedpaid en earned media. Een duidelijke structuur die ook terug is te vinden in de gids. Tevens ook een mooi kapstokje voor mij om wat onderwerpen uit de gids met jullie te delen.

Owned media

Uiteraard wordt in ‘Linkedin marketing in  60 minuten’ het belang van de strategische aanpak benoemd. Iedere marketeer moet inmiddels weten dat ook LinkedIn-marketing onderdeel uit maakt van het grotere geheel. Goed om dat hier even te benoemen. Ook LinkedIn-marketing staat niet op zich zelf.

Owned media gaat over de waarde van de company profile, de kracht van statusupdates en het opbouwen van een community. In dit verband worden ook twee relevante business cases genoemd: die van ABN AMRO en Deloitte. Een aanrader om deze twee company profiles in je team te bestuderen en te bespreken. Goed voorbeeld doet (vaak) goed volgen.

abnamro

Paid media

Paid media gaat over betaalde media op LinkedIn. In dit deel van het boek komt plat gezegd het hele scala aan advertising-mogelijkheden aan bod. Advertising in LinkedIn is pas aan de orde als je een tijdje hebt proefgedraaid met je company profile. Op de onderwerpen segmentatie, zelf aan de slag gaan en bij LinkedIn inkopen doet de gids je waardevolle tips van de hand. De parate kennis van de auteur laat zich hier zien.

Earned media

Mijn favoriet. Earned media gaat over content en de waarde die content heeft voor jouw klanten. Hier worden followers friends van je bedrijf en fans van je merk. Om daar te komen neemt ‘Linkedin Marketing in 60 minuten’ je mee in de contentkalender en het combineren van de verschillende mediamiddelenHet succes van LinkedIn-marketing zit hem tenslotte in het consentieus en planmatig inzetten van je middelen en de kalender.

Wat veel marketeers nog niet weten is dat je conversaties op LinkedIn als feed kunt integreren op je bedrijfswebsite. Relevante discussies over het bedrijf en je producten worden door de feed op de website weer dicht bij de ‘winkel’ gebracht, de plek waar het doorgaans de conversie plaats vindt. Microsoft heeft deze toepassing dit jaar op haar Worlwide Partner Conference geïntegreerd.

digital WPC

Handzaam & leest makkelijk weg

Meer dan 140 pagina’s en dat in 60 minuten. Lijkt een zware opgave, maar is het niet. ‘Linkedin in 60 minuten’ is handzaam, heeft ruimte tussen de regels en leest daarom makkelijk weg. In 60 minuten krijg je wat je in 60 minuten kan verwachten. In hoog tempo duiding van de onderwerpen, maar altijd volledig en gestructureerd gebracht. Het boek is primair geschikt voor zelfstarters die zich geprikkeld weten om gelijk LinkedIn open te gooien en te proberen. Enige voorkennis van LinkedIn en marketing is aan te bevelen.

Altijd nieuwsgierig naar andere meningen, ben ik benieuwd wat jullie er van vinden. Aanvullingen zijn meer dan welkom en lees ik graag in de reacties!

linkedinmarketingTitel: LinkedIn Marketing in 60 minuten
Auteur: Martine Meijburg
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
EAN-nummer: 9789461260543
Mediatype: boek (140 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: LinkedIn Marketing in 60 minuten