Innovatie

Je smartphone of tablet als weerstation, kan dat?

0

Niets houdt ons zo bezig als het weer. Is het te koud dan moet het warmer en natuurlijk andersom. Websites en apps als weeronline.nl en weer.nl vertellen je hoe warm het is bij jou in de omgeving, maar hoe warm is het nou exact bij jou in de tuin of op het balkon? Je kunt natuurlijk gewoon een thermometer ophangen maar dat is zoo jaren ’70. Nee, dat doe je natuurlijk via je smartphone of tablet.

Maar daar ligt wel een probleem. De meeste mobiele telefoons of tablets hebben geen temperatuursensor (behalve de Samsung S4). Daarnaast, als je constant de temperatuur wilt meten (binnen en/of buiten) moet je ook constant je mobiel daar hebben liggen, nog even afgezien van het feit dat je nog steeds niet op twee plaatsen te gelijk kunt zijn.
Web-Hi_BoxHoe dan wel? Nou bijvoorbeeld met het Netatmo Urban Weather station. In dit artikel review ik het weerstation, vertel ik hoe ik het ervaren heb en hoe het werkt.

Het opvallende van deze gadget is dat het eigenlijk bestaat uit twee sensoren (en een oplader). De ene sensor is bedoeld voor het monitoren van je omgeving binnenshuis, de andere voor daarbuiten. Daarmee geeft netatmo aan dat het dan ook verder gaat dan eenvoudig weg een weerstation zijn, hun slogan is: “Monitor your environment, adapt your activities.”

De op de doos getoonde smartphone zit er natuurlijk niet bij. Je gebruikt je Apple of Android smartphone of tablet om de meet resultaten te tonen.

Wat wordt gemeten?

De twee sensoren meten de volgende gegevens:

Binnen Buiten
Temperatuur Temperatuur
Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid
Luchtdruk
CO2
Geluid

Omdat de luchtdruk binnen en buiten hetzelfde is wordt dit maar op een plaats gemeten.

Design

De sensoren zien er uit als design objecten en opvallend is dat er geen display op zit. Er zit een licht in de binnensensor zodat je kunt zien hoe hoog de CO2 waarde is (druk op de knop bovenop) en op de buitensensor zit een lampje om aan te geven dat deze aanstaat (alleen bij het er in stoppen van de batterijen). De sensoren zijn op zich wel mooi en kunnen best ergens zichtbaar in de kamer staan.

Aansluiten

Het aansluiten van de sensoren is eigenlijk heel eenvoudig. De buitensensor krijgt vier AAA batterijen (goed voor 1 jaar) en wordt ergens buiten beschut opgehangen (met klittenband of aan een schroef (meegeleverd)). De buitensensor moet niet in direct zonlicht of regen worden geplaatst.

foto (1)Deze sensor communiceert met de sensor binnen (via RF) die aan het lichtnet moet worden aangesloten (er kunnen wel batterijen in maar dat werk niet). Je kunt tot drie additionele indoor sensoren aansluiten op een station. Deze additionele sensoren meten temperatuur, luchtvochtigheid en CO2.

Je sluit de binnensensor aan op de USB-poort van de PC of tablet of Android of iPhone en je configureert de WiFi verbinding. Deze wordt gebruikt om de metingen van de sensoren naar het online platform en de app te sturen. De netatmo meet geen koolmonoxide (CO), omdat hiervoor strengere eisen gelden. Het meet alleen CO2.

Functionaliteiten

Alle functionaliteiten van het weerstation, voor zover het gaat over het aflezen en interpreteren van de meetgegevens, zit in de meegeleverde app die via Google Play of iTunes te downloaden is.

Op een iPad (waar deze schermafdrukken op zijn gemaakt) is het goed af te lezen. Bovenaan staat de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Onderaan zie de temperatuur in huis, de luchtvochtigheid en de luchtdruk, CO2 (het rondje met PPM) en de hoeveelheid lawaai (dB). De temperatuur met de rode C is de maximum temperatuur).

Hoofdscherm van de iPad app met relevante data

Aan de rechterkant van het scherm zie je de weersvoorspelling, die komt natuurlijk niet van het weerstation maar van de partner Meteogroup.

In het grafieken scherm (de middelste van de drie buttons bovenaan) kan je de metingen zien over langere tijd (van jaar tot iedere 5 minuten). Ook kan je de waarschuwingen zien zoals in dit geval onweer in de zomer. Op iPhone of Android schakelt de app automatisch over naar grafieken als je hem kantelt.

Scherm met temperatuur verloop en onweersmeldingen

Het nut van het weerstation

Netatmo’s slogan is dat je door het monitoren van je omgeving je activiteiten beter aan kunt passen. Een hoge concentratie CO2 in een ruimte is niet goed voor je, klachten zijn  geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn en meer dan normale vermoeidheid. Niet zozeer dat de CO2 zelf schadelijk is, maar de concentratie van andere stoffen die zich ook ophopen als de hoeveelheid CO2 stijgt. CO2 is dus alleen maar een indicator (bron: RIVM).

Ik merk het zelf wel als inderdaad het percentage CO2 te hoog is, toch minder fit en uitgeslapen. Ook geeft het station meldingen over bijvoorbeeld onweer via de app. Dit meet ze niet zelf maar komt via de partner Meteoalarm.

Blijkt trouwens dat 2013 het ‘European Year of Air‘ is. Een jaar waarin veel gesproken wordt over schone lucht en het beleid om te komen tot schonere lucht. Het is trouwens niet alleen lucht kwaliteit. Ook geluid kan overlast zoals stress en concentratieverlies veroorzaken.

Apps en Api’s

Er zijn ook api’s beschikbaar voor ontwikkelaars die ‘iets’ met de data zouden willen doen. Je kunt ook in een aantal app’s jouw eigen metingen importeren zoals in Weatherpro (en andere app’s).

Omdat de informatie op een centraal platform kan worden ontwikkeld kan in principe een groot netwerk van meetstations ontstaan die allerlei data delen en geaggregeerd een overzicht kunnen bieden. Of dit zinvol is en het meer bied dan op dit moment beschikbaar is weet ik niet. Het delen van data is denk ik iets wat alleen op geanonimiseerde basis zou moeten worden gedaan, niet zozeer vanwege de herleidbaarheid van data maar meer gewoon vanuit privacy gedachte. In principe kan je uit een meting over een aantal dagen van een laag CO2 gehalte en lage temperatuur de conclusie trekken dat mensen niet thuis zijn.

Kosten en oordeel

Netatmo is typisch een apparaat voor mensen die interesse hebben in het weer en het leuk vinden om te weten hoe warm en zo voort het is. Daarnaast kan het zeker helpen om te zorgen dat je je activiteiten aanpast of de omgeving aanpast (lees zet een raampje open bij teveel CO2).  De app is prettig in gebruik en de installatie probleemloos.

De basis set van Netatmo (binnen- en buitensensor, oplader) is €169 en onder andere te koop via de site en Applestore. Een additionele module is €69 extra (je hebt de basis set nodig).