Reportages

Het nieuwe WordPress: automatische updates & extreme veiligheid

0

Onze liefde voor WordPress werd afgelopen week onverminderd enthousiast doorgezet in het weekend. We bezochten WordCamp in Leiden: de allereerste WordCamp Europe, waar de grootste verzameling WordPress geeks op afkwam die we ooit hebben gezien. Werd er ook nog wat interessants verteld? Jazeker!

WordPress 3.7 – Wooooh! Yeah!

Een groot deel van WordCamp stond natuurlijk in het teken van de laatste versie van WordPress; WordPress 3.7. Hier werd dan ook veel over gediscussieerd, gerateld, geroepen en gejuicht. Eén van die momenten was de opening van de tweede dag: honderden WordPress fans wierpen presentator Andrew Nacin met schorre kelen (de avond ervoor was het WordCamp-after-party-avond) een hees maar enthousiast wooh!-yeah!-salvo toe.

Automatisch updaten

Andrew Nacin zelf was zelf ook erg ‘excited’ en had daar een aantal goede argumenten voor. De belangrijkste daarvan was het feit dat WordPress met de release van versie 3.7 een enorme stap vooruit heeft gemaakt. Een stap met een duidelijke visie op kwaliteit, stabilisatie en beveiliging. Zo zijn er alleen de laatste twee maanden al 1.400 issues opgelost en is er een ongekend belangrijke ontwikkeling doorgevoerd: WordPress zal zichzelf voortaan automatisch updaten!

WordPress

Dat betekent een enorme stap voorwaarts als het om beveiliging gaat: bijna niemand hoeft voortaan meer zelf te updaten. Fijn voor de freelancer met veel klanten en heel gemakkelijk voor gebruikers die het zelf – om wat voor reden dan ook – niet kunnen of niet graag doen. De richting die WordPress hier kiest is duidelijk: vaker en automatisch updaten voor een zo veilig en compleet mogelijk product. Denk hierbij even aan de succesvolle manier waarop Google dit toepast voor haar browser Google Chrome.

**gejuich van iedereen in de zaal**

Bijna niemand hoeft meer zelf te updaten. Want het veelkoppige brein achter WordPress heeft rekening gehouden met organisaties die – gezien hun workflow – liever zelf updaten. In die gevallen kan het automatisch updaten simpelweg worden uitgezet.

WordCamp audience

Slim updaten

Erg interessant is ook de manier waarop die updates worden doorgevoerd. Eigenaren waarbij de update niet automatisch kon worden doorgevoerd – bijvoorbeeld door te weinig schijfruimte – krijgen automatisch een e-mail ter kennisgeving. Vervolgens wordt het betreffende e-mailadres in een cyclus opgenomen die de eigenaar met regelmaat voorziet van instructies om het zelf te doen. Zo wordt geen enkele gebruiker buiten beschouwing gelaten en is iedereen zich bewust van het belang van updaten naar de nieuwste versie.

Dat automatisch updaten geldt trouwens niet alleen voor het CMS zelf; ook alle plugins en alle vertalingen  worden meteen meegenomen.

**gejuich van vooral veel pluginontwikkelaars in de zaal**

Documentatie, beveiliging en visie

Andere belangrijke ontwikkeling: alle ‘hooks’ en ‘actions’ beschikken over hun eigen online documentatie. WordPress was al goed gedocumenteerd in de ‘codex’, maar dat is nu dus tot een nog hoger niveau getild.

Tot slot nog een extra vinkje achter het punt ‘beveiliging’: gebruikers worden gedwongen betere wachtwoorden te kiezen. Deze functionaliteit heeft WordPress kunnen implementeren omdat DropBox haar wachtwoordlogica terug heeft gegeven aan de open source community.

Samengevat: het was fijn om te zien dat WordPress een duidelijke, toekomstgerichte visie heeft ontwikkeld. Een visie waarbij wordt gekeken naar kwaliteit over kwantiteit, waar beveiliging voorop staat en gebruiksvriendelijkheid altijd belangrijker is dan extra features. WordPress is al lang en breed het meest gebruikte CMS ter wereld en dat zal – gezien deze visie – nog een hele lange tijd zo blijven.

De presentaties: interessant, inspirerend en de moeite waard

WordCamp PresentationDe constante, drijvende kracht achter WordPress is altijd de community geweest. Samen kunnen we alles en alles doen we samen. Nee, dat is niet het motto van WordPress zelf, maar het weerspiegelt wél de openheid en coöperativiteit van de WordPress community.

Vanuit die gedachte besluiten we hierbij dan ook niet het zoveelste verslag van WordCamp Europe te doen. Liever geven we hieronder de meest boeiende presentaties, inclusief link. Zo kun je voor jezelf bepalen wat interessant is en kun je er alles over terugvinden in plaats van alleen een samenvatting die geschreven is vanuit onze eigen beleving. Lees hier:

Voor developers

Onderstaande verslagen zijn vooral voor developers van waarde. Lees deze artikelen:

Tot slot nog de presentatie van Mike Schroder en Marco Heijnen over het optimaliseren van afbeeldingen in WordPress. Handig voor veel lezers hier op Frankwatching. En hier een overzicht van alle sprekers en presentaties. Zodra de presentaties ook op wordpress.tv verschijnen, voegen wij dat toe aan dit artikel.

Met Matt

IMG_0699Erg leuk en inspirerend was de sessie met WordPress godfather Matt Mullenweg. Een sympathieke en rustige jongen komt het podium opgelopen en is zichtbaar enthousiast om zoveel WordPres-fans bij elkaar te zien. Matt begint meteen met z’n Q&A. Eén van de betere vragen kwam van de eigenaar van een klein internetbureau (vrij vertaald):

“Hoe kunnen we ons weren tegenover de éénpitters op zolderkamers?”

Volgens Matt ligt de kracht van internetbureaus niet zozeer in de techniek die wordt gebruikt, maar in het vermogen om de tijd te nemen en met de klant mee te denken. Door samen ideeën uit te werken die écht een bijdrage leveren aan de toekomst van de klant, kun je als internetbureau het verschil maken. Natuurlijk is techniek belangrijk, maar het proces waarmee die techniek wordt toegepast en de service die je als team kunt leveren, zijn voor de klant van onschatbare waarde.

Een andere vraag uit het publiek richtte zich meer op de visie van Matt op de toekomst van WordPress. Een vraag waar iedereen merkbaar op zat te wachten. Matt vindt dat WordPress, ondanks de indrukwekkende grootte die het nu al heeft bereikt, nog maar net op gang begint te komen. De meerderheid van alle websites wereldwijd moet uiteindelijk op WordPress gaan draaien. Matt benadrukt wel: we gaan snel en we proberen nieuwe dingen. Maar alles om de kwaliteit van WordPress te verbeteren.

WordPress lineEn natuurlijk is de community erg belangrijk. Dat is onder andere te zien aan de pas geïntroduceerde mogelijkheid om plugins te beoordelen en recenseren. In slechts 2 maanden tijd zijn er al 50.000 reviews geschreven! Een terugkerend thema bij meerdere presentaties is het bottom-up model, waarbij de meeste keuzes binnen WordPress worden gemaakt op basis van input van veel, kleine gebruikers.

Conclusie

WordPress is groot geworden dankzij haar toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Maar de community heeft het gemaakt tot wat het nu is: het meest gebruikte CMS ter wereld. Hoe groot die community is, werd voor ons op een leuke en inspirerende manier duidelijk op WordCamp Europe. Volgend jaar zeker weer!