Analytics

5 SEO-adviezen voor discipline, creativiteit & focus

0

SEO hoeft niet altijd zo ingrijpend te zijn als veel mensen denken. Met discipline, creativiteit en de juiste focus is vaak al een grote optimalisatieslag te maken. Een aantal zaken zijn belangrijk om altijd goed te hebben staan. Daarom in dit artikel een lijstje van vijf tips en adviezen die een belangrijke rol kunnen spelen bij succesvolle SEO.

1. Voorkom duplicate content

Eén van de meest belangrijke factoren om goed te scoren is het gebruik van unieke en originele content op een website. Regelmatig wordt er (met name bij complexe sites of webshops) onbewust enorm veel duplicate content geplaatst. Hieronder een fictief voorbeeld van een webshop waarbij we een categorie ‘jassen’ van merk X voor mannen hebben en waarbij de url-structuur niet juist is weggezet.

Logischerwijs kan deze categorie benaderd worden via :

  • Mannen -> Jassen -> Merk X
  • Merk X -> Jassen -> Mannen
  • Merk X -> Mannen -> Jassen
  • Mannen -> Merk X -> Jassen

Op het moment dat al deze afzonderlijke resultaatpagina’s geen statische url-structuur hebben, maar de url opgebouwd wordt op basis van het door de gebruiker doorlopen navigatiepad, wordt er bij onjuist of geen gebruik van canonical tags een identieke overzichtspagina gegenereerd. De kans op duplicate content is dan heel groot.

artikel 1

Google Webmaster Tool

Om erachter te komen of ook jouw site te maken heeft met duplicate content, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Google Webmaster Tool. Binnen de Google Webmaster Tool vind je aan de linkerkant onder ‘Crawlen’ de optie ‘Sitemaps’.

Als je deze actief maakt en juist instelt, staat hierin uit hoeveel pagina’s de site bestaat. Door vervolgens onder de linkeroptie ‘Google-index’ op ‘Indexeringsstatus’ te klikken, kun je zien hoeveel pagina’s er daadwerkelijk geïndexeerd zijn. Zit er een groot verschil tussen de aantallen in de sitemap en de aantallen die Google geïndexeerd heeft? Dat kan erop wijzen dat er iets serieus mis is.

artikel 2

Vaak kan een groot gedeelte van duplicate content-problemen opgelost worden met een canonical op de pagina’s die zouden moeten verwijzen naar de ‘hoofdpagina’.

2. Meten = weten!

SEO is analytics! Zonder inzicht in data en resultaten is juiste SEO zo goed als onmogelijk en ben je als een kip zonder kop aan het optimaliseren. Zorg dan ook dat je gedurende een SEO-traject volledig in de data zit. Belangrijke vragen die je binnen het traject bijvoorbeeld zou moeten stellen zijn:

  • Welke pagina’s trekken het meeste verkeer?
  • Op welke pagina’s komen de meeste mensen binnen?
  • Waar ligt de bounce rate opmerkelijk hoog?
  • Hoe verloopt de bezoekersstroom en wat is de trechter die bezoekers doorlopen?
  • Welke pagina’s zorgen voor de meeste conversie?
  • Welke producten hebben het hoogste conversiepercentage?

Op basis van gemeten data en resultaten kun je pas juiste vervolgstappen in het SEO-optimalisatietraject zetten, om er zo voor te zorgen dat je je tijd en budget in de juiste optimalisatie stopt en de ROI gemaximaliseerd wordt.

3. Gebruik lokale zoekopdrachten en -resultaten

Google koppelt steeds meer de zoekterm en locatie van de gebruiker aan elkaar, omdat steeds meer mensen lokaal (via mobiele devices) zoeken. Dit is duidelijk te zien als je er in verschillende steden op bijvoorbeeld de zoekterm ‘lampen’ zoekt of als je de zoekterm ‘lampen Amsterdam’ ingeeft.

Vaak resulteert dit in een aantal Google Places-resultaten, bedrijfswebsites van lampenwinkels uit de buurt of websites die aansluiten bij de zoekterm. Zorg dan ook vooral dat je voor jouw winkel een geoptimaliseerde Google Places-pagina hebt staan. Belangrijk hierbij is het invullen van het maximaal aantal velden met correcte gegevens, het toevoegen van foto’s of video’s, een passende beschrijving en het selecteren van de juiste categorieën. Verder zijn de aanwezigheid van recensies erg belangrijk. Over het aanmaken van een Google Places-pagina is meer te vinden op de aparte Google Places-pagina.

Maak pagina’s per locatie, ook als je diensten aanbiedt

Heb je geen fysieke locatie, maar bied je wel bepaalde diensten aan? Misschien zijn aparte pagina’s voor de dienst of het product dat je aanbiedt, in combinatie met de locaties waar deze te verkrijgen zijn, wel een zeer interessante mogelijkheid om te scoren.

Geef je bijvoorbeeld social media-cursussen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht? Denk dan eens aan het maken van aparte pagina’s over een social media-cursus in Amsterdam, eentje in Rotterdam en nog één in Utrecht. Op deze manier vergroot je de kans dat je goede posities weet te behalen wanneer iemand in Amsterdam zoekt naar ‘social media cursussen’ of ‘social media cursus Amsterdam’. Ook target je op deze manier een heel specifiek publiek, dat ook echt op zoek is naar de dienst die jij aanbiedt.

4. Nietszeggende weergave van zoekresultaten

Buiten het feit dat de title tag nog altijd van waarde is voor de organische positionering in Google-resultaten, is deze vooral belangrijk omdat het het eerste is dat mensen, samen met de description tag, te zien krijgen als jouw resultaat naar boven komt in de Google-resultaten. Zorg er dus voor dat zowel de titel als de beschrijving aanspreken en uitlokken om door te klikken! Dit doe je dus niet door ‘m ‘Home – Sitenaam X’ of ‘Homepage – Bedrijf X’ te noemen.

Google Keyword Planner

artikel 3

Probeer de titel altijd te optimaliseren op basis van de inhoud van de pagina. Gaat jouw pagina over hotelovernachtingen in Maastricht en wil je mensen bereiken die zoeken naar hotelovernachtingen in Maastricht? Zet dan hotelovernachtingen Maastricht vooraan in de titel, onderzoek waar het meeste gerelateerde zoekvolume op zit met bijvoorbeeld de Google Keyword planner en dek deze zoekterm (vooraan) af in je titel. Probeer daarnaast nog enkele meest gerelateerde en gezochte zoekwoorden op te nemen. Neem ook voldoende ruimte om met een goede call-to-action te eindigen, die de gebruiker aanspreekt om door te klikken.

‘Title tag’ en ‘description tag’

Voorkom verder het gebruik van dezelfde title tag en description tag op meerdere pagina’s: optimaliseer ze juist voor iedere pagina. In Google Webmaster Tools is het mogelijk om te controleren of en zoja, waar dubbele tags aanwezig zijn.

artikel 4

Ondanks dat de description tag geen waarde heeft voor organische positionering, is het altijd aan te bevelen ook hiervoor een unieke zelf ingevoerde  description tag te gebruiken. De description is namelijk het tweede wat mensen te zien krijgen wanneer jouw resultaat in de Google-resultaten getoond wordt. Het is daarom belangrijk dat deze voldoende uitnodigt om door te klikken op jouw resultaat.

Op het moment dat er geen description tag is, maakt Google zelf op basis van de inhoud van de pagina een beschrijving. Deze is vaak niet optimaal en het is maar de vraag of hierin de juiste zoekwoorden staan. Om deze reden is een handmatig ingevoerde description aan te bevelen.

5. Houd het realistisch

In tegenstelling tot Google Adwords, waar direct verkeer en rendement mogelijk is, is de doorlooptijd van SEO veel langer en vergt het vaak aanzienlijk meer moeite, creativiteit en discipline. Goede posities behaal je niet zomaar en met jou zijn er waarschijnlijk honderden andere kapers op de kust voor die paar topposities.

Bedenk daarom goed waarom jij tot die top 10 zou moeten behoren. Wat heb jij te bieden wat je concurrent niet heeft? Ben je wel zo uniek als je jezelf ziet? Of heb je ondertussen een hoop standaard content op je website staan die totaal niet aansluit bij wat jouw bezoeker wil lezen? Denk in dat geval bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een contentstrategie om op een originele en juiste manier de informatie voor bezoekers aan te bieden. Als mensen de informatie op de site echt waarderen, dan volgt exposure en andere doelen vaak vanzelf!

Zorg dat de juiste mensen binnen je organisatie meewerken

Het is belangrijk dat de juiste mensen binnen je organisatie meewerken in het SEO-traject en beseffen dat resultaten niet van de een op de andere dag worden behaald. Een manager die na twee maanden van ‘geen zichtbare ontwikkeling’ de stekker uit het traject trekt, is het laatste wat je hierbij wilt. Als de juiste personen beseffen en accepteren dat het een langetermijninvestering is, bespaart dit een hoop problemen.

SEO is een langetermijn-inverstering

Verkijk je daarom niet op SEO. Bovenstaande tips helpen je wellicht op weg, maar zie SEO vooral als een langetermijninvestering. Uiteindelijk is dat nodig om straks de posities te pakken die je wilt.

Foto intro met dank aan Fotolia