Reportages, Trends

Van ruilen komt huilen. Is bartering de toekomst?

0

Een bekend spreekwoord luidt: ‘van ruilen komt huilen’. Tradeya, dat een platform heeft ontwikkeld voor bartering, gelooft daar niets van en denkt dat ruilen van spullen juist de toekomst is.

Ik ben op CES 2014, de grootste beurs op het gebied van consumentenelektronica. Hier lees je over drie interessante initiatieven die ik hier tegenkwam.

Tradeya

Wat is dat ook al weer, barteren? Het heeft niets te maken met een bar maar is eigenlijk gewoon het Engelse woord voor het ruilen van spullen. Het is al zo oud als de weg naar Rome. Vroeger, nog voor dat we geld hadden, ruilden we veel. Daar moeten we weer naar terug, want volgens Tradeya CEO Jared Krause zit ruilen in ons bloed. Vanuit die gedachte hebben ze een platform ontwikkeld dat je in staat stelt spullen die je niet meer wilt, te ruilen voor spullen die je wel wilt. Op dit moment is het platform alleen voor de VS maar aan het einde van dit jaar zijn er plannen om ook in Europa te gaan starten.

Accepteer cookies

Sverve

Stel je voor: je ben een merk (of, beter gezegd: je werkt voor een merk) en wilt jouw boodschap onder de aandacht brengen bij bijvoorbeeld gebruikers van Pinterest, door middel van een sweepstake. Dan kun je natuurlijk gaan zoeken naar de ‘influencers’. Sverve heeft hier echter een ander idee voor: je kunt gewoon hun platform gebruiken.

Ze brengen influencers (vrouwen met een groot aantal volgers) in contact met merken die graag hun boodschap willen verspreiden. De influencers worden affiliates en krijgen betaald voor hun volgers die aan de sweepstake mee doen.

In het geval van een sweepstake is het eenvoudig: je betaalt 495 dollar, een budget voor prijzen (die kunnen worden gewonnen) en een bedrag voor de influencers wiens volgers meedoen. De dienst is op dit moment nog alleen in de VS beschikbaar.

Accepteer cookies

Schwinn

Navigatie is niet alleen maar iets voor in de auto, ik schreef er al eerder over. Schwinn, een Amerikaanse fabrikant van fietsen (in Nederland bekend van de spinningfietsen) is het hiermee eens. Schwinn vindt echter dat navigeren niet aan de hand van een schermpje zou moeten gebeuren, maar aan de hand van gesproken aanwijzingen (ga links, ga rechts) en met lichtsignalen (groene pijlen op het apparaat). Natuurlijk is er op de achtergrond wel de Schwinn navigatie-app op je smartphone nodig, die zorg voor de juiste richting. De Cyclenav is op dit moment alleen nog maar te verkrijgen bij de grote retailers in Amerika en Canada voor de prijs van 59,99 dollar.

Accepteer cookies

Wat denk jij, gaan we barteren in de toekomst veel terugzien? Ik lees je mening graag in de reacties.

Foto intro met dank aan Fotolia.