How to, Verdieping

De mythe van passief inkomen: kun je slapend rijk worden?

0

Je bent al een heel aantal jaar ondernemer en je hebt jouw maximale aantal klanten bereikt. Je agenda loopt over van de afspraken, wat natuurlijk geweldig is. Je bent echter het type ondernemer dat zich niet wil laten weerhouden door het plafond van het aantal uren dat je kunt werken. Je bent daarom op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Je wilt een manier van werken, waardoor je meer omzet uit je tijd kunt halen.

Slapend rijk worden?

Passief inkomen lijkt je daarom de perfecte manier om meer inkomen te genereren en ook meteen meer mensen te kunnen helpen. Passief inkomen is inkomen dat als vanzelf binnenkomt. Je hebt één keer gewerkt om een product of thuisstudiepakket te ontwikkelen dat geld gaat opleveren en verder hoef je er niets meer aan te doen. Op die manier zou je graag iedere maand twee- tot drieduizend euro extra verdienen. Slapend rijk worden klinkt je als muziek in de oren.

Helaas is passief inkomen vaak een illusie; een belofte die de meeste mensen niet waar kunnen maken. Aan het genereren van passief inkomen zitten namelijk een heel aantal haken en ogen die het voor veel ondernemers nagenoeg onmogelijk maken om geld te verdienen met niks doen.

Voorwaarden voor succes

Om passief inkomen voor jou te laten werken, zijn er een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

Voorwaarde 1: je hebt een informatieproduct dat een probleem oplost

Een informatieproduct is een product waarin jouw expertise is vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn: een ebook, een MP3, video’s, een whitepaper of een combinatie van deze dingen. Het is in ieder geval een online product dat jij, zonder er nog maar iets aan te doen, kunt verkopen aan je klanten en waar zij zelf mee aan de slag kunnen. Want het is immers alleen passief inkomen als jij er niets meer aan hoeft te doen.

Voorwaarde 2: er zijn voldoende (potentiële) klanten

Er moeten voldoende mensen zijn die willen betalen voor de specifieke oplossing van dat probleem. Als mensen dit probleem niet bij zichzelf herkennen of het wel herkennen maar het niet opgelost willen zien, dan heb jij geen afzetmarkt. Want als er geen mensen zijn die de oplossing willen, zal de verkoop van je informatieproduct ook niet gaan lopen.

Voorwaarde 3: het proces is geautomatiseerd

De verkoop en de levering van het informatieproduct moeten volledig geautomatiseerd zijn via je website. Je klanten kunnen het product bestellen via je website en voor de verzending hoef jij niets meer te doen.

Voorwaarde 4: je weet voldoende websitebezoekers naar je site te trekken

Dit is de enige manier om voldoende verkopen te kunnen genereren om je informatieproduct, en dus je passieve inkomen, rendabel te maken. En daar gaat het vrijwel altijd mis.

Concreet betekent dit dat je moet beschikken over een hele grote mailinglijst en de vaardigheden die nodig zijn om geavanceerde onlinemarketingtechnieken toe te passen. Je mailinglijst moet ook nog eens voortdurend blijven groeien. Om toe te lichten waarom ik zo streng ben op die twee aspecten, wil ik je graag een rekenvoorbeeld geven.

Passief inkomen is helemaal niet zo passief

Stel dat jij een online product zou maken, zoals een MP3 met ontspanningstechnieken bij een burn-out, compleet met handleiding en tips. Je hebt niet heel veel werk gehad aan dit product, dus je verkoopt het voor €27,-. Op het moment dat je met dit product drieduizend euro omzet wilt genereren, betekent dit dat je er iedere maand honderd moet verkopen. Dit is op zichzelf staand al een hele klus, maar zeker als je stilstaat bij het feit dat je maar aan ongeveer 1% van je websitebezoekers werkelijk een product zal verkopen.

Passive IncomeWil je er honderd verkopen, moet je dus tienduizend bezoekers op je website hebben. Eigenlijk moeten dit zelfs nieuwe bezoekers zijn. Om deze enorme aantallen bezoekers te krijgen, moet je voortdurend bezig zijn met het bijslijpen van zowel de online marketing van je bedrijf als je website. Het passieve inkomen is dan eigenlijk niet zo passief meer, want je bent hier veel tijd aan kwijt. Maar sterker nog, de meeste dienstverleners zijn niet in staat om 10.000 bezoekers per maand naar hun site te lokken.

De mythe van passief inkomen is dat je een product ontwikkelt en vervolgens achterover kunt gaan hangen terwijl het product zichzelf verkoopt.

Dit is mogelijk, maar alleen als je een hele grote mailinglijst hebt en hele geavanceerde marketingtechnieken kent en gebruikt. Voor veel ondernemers is die benodigde online marketingkennis niet vanzelfsprekend. Daarnaast is het je in deze kennis verdiepen veel werk, waar niet iedereen behoefte aan heeft. De kans is daarom groot dat passief inkomen een mythe is voor de situatie waar jij in zit en het dus gewoonweg niet zal werken.

Semi-passief inkomen

Gelukkig is er een goed alternatief; het ‘semi-passief inkomen’, bijvoorbeeld in de vorm van een online programma. Dit is geen product wat je één keer maakt en waar je je daarna niet meer mee bezig hoeft te houden, maar een combinatie tussen jouw persoonlijke inbreng, minder individueel werken en gestandaardiseerde materialen waarmee je klanten aan de slag gaan.

Als je bijvoorbeeld therapeut bent, kan ik me voorstellen dat je een bepaald probleem voor mensen oplost. Deze mensen gaan allemaal een vrijwel identiek proces door. Voor mensen met dit probleem kun je een online programma starten. Je doet een serie oefeningen met hen of begeleidt hen door een aantal werkvormen. Zo kan je dit probleem voor meer mensen tegelijkertijd oplossen.

Door een combinatie te maken tussen puur op afstand werken (door bijvoorbeeld een teleseminar) en telefonisch of in groepen werken, zorg je ervoor dat je maar weinig contacturen met je klanten nodig hebt. Je klanten kunnen namelijk veel zelf doen. Hierdoor kun je meer klanten helpen in veel minder van jouw tijd.

Dure producten verkopen kost evenveel energie als goedkope

Als je zo’n online programma op een goede manier op jouw doelgroep target, kan je er al snel veel meer geld voor vragen dan voor een ‘passief’ product. Een goed online programma waarmee je klanten werkelijk resultaten boeken, mag al snel €997,- kosten. En dat maakt het natuurlijk een heel stuk makkelijker om iedere maand drieduizend euro extra omzet te genereren. Je hebt dan voor diezelfde drieduizend euro namelijk nog maar drie klanten nodig, in plaats van de honderd klanten die je nodig hebt als je een goedkoper product als MP3’s verkoopt. Dat is een enorm verschil.

Online Courses Green Road Sign with Dramatic Sky and Clouds.

Het verkopen van een online product dat bijvoorbeeld €997,- kost, lijkt veel moeilijker. Toch is het in de praktijk vrijwel net zo lastig en moet je er vrijwel net zoveel voor doen om een product van €27,- te verkopen als een product van €997,-. Dat klinkt heel gek, omdat het prijsverschil zo groot is. Toch vraagt het qua marketinginspanningen vrijwel net zoveel.

Passief inkomen is niet voor iedereen weggelegd

Kortom: passief inkomen is niet voor iedereen weggelegd, maar semi-passief inkomen kan een goede oplossing bieden. Zo creëer je voor jezelf een manier waarop je aanzienlijk meer omzet kunt binnenhalen met veel minder werk! En dan hoor ik nu graag van jou. Wat heb jij al gedaan, geprobeerd of misschien wel succesvol uitgevoerd om los te komen van uurtje-factuurtje? En andersom, wat houd je tegen om een andere vorm voor je dienstverlening te kiezen?

Foto’s in dit artikel met dank aan Fotolia