How to

Webdesign aan de hand van je logo

0

Een nieuw webdesign creëren of een bestaande website vernieuwen, brengt een paar belangrijke beslissingen met zich mee. Hoe gaat de website eruit zien? Welk gevoel wil je overbrengen? Hoe verhoudt het zich ten opzichte van de concurrentie? Het is mogelijk dat je met behulp van een business- of marketingplan een aantal van deze vragen kunt beantwoorden, maar dit vertalen naar online is misschien niet zo eenvoudig.

Met zoveel verschillende manieren om je nieuwe website vorm te geven, verlies je gemakkelijk je doel uit het oog. Dit is waar het logo een belangrijke rol kan spelen. Je logo is immers het gezicht van je onderneming. Wat het logo over jou zegt, kan een goede herinnering zijn aan wat jij over jezelf moet onthouden. Als je het logo hebt gevonden dat bij jou en je onderneming past, heb je een referentiepunt waar je op terug kunt vallen tijdens het ontwikkelen van je website. Hieronder vind je enkele tips die je daarbij zullen helpen.

Kleurgebruik bij webdesign

De allereerste beslissing die je moet nemen is het kleurenschema van je website. Gelukkig is dat waarschijnlijk een onderdeel waar je al veel aandacht aan besteed hebt tijdens het creëren van het logo. Hou de beslissing van toen in je achterhoofd als je met kleuren en combinaties gaat spelen. Door je te baseren op je logo, word je herinnerd aan de redenen waarom je in eerste instantie voor deze kleuren hebt gekozen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je logo en webdesign op elkaar aansluiten; het logo zal op iedere pagina te zien zijn, je wil niet dat de kleuren met elkaar vloeken.

Natuurlijk betekent dat niet dat de kleuren van je logo je gehele website moeten domineren (al werkt dat soms wel heel goed). Bij webdesign is het belangrijk dat je eerder een stapje terug doet, dan verschillende kleuren en patronen combineert. Niemand wil een website als deze:

Voorbeeld van een te drukke website

In een meer ingetogen webdesign kunnen de kleuren van het logo gebruikt worden als high light en andere kleuren kunnen dan het thema domineren. Bijvoorbeeld een roze-paars logo tegen een taupekleurige achtergrond. Als je het webdesign een dynamisch gevoel wil geven, kun je ook kiezen voor kleuren die complementair zijn – zoals paars, rood en geel. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in een kleurencirkel:

Kleurencirkel

Voorkom de combinatie van pure complementaire kleuren. Een combinatie van rood en groen, oranje en blauw of paars en geel pakt zelden positief uit.

Het webdesign vormgeven

Net als de kleuren van het logo, kan ook de vorm ervan een inspiratie zijn voor je site-ontwerp. Als je logo een uniek element bevat dat je wilt benadrukken, kun je dat terug laten komen in het ontwerp van de website. Hierbij zijn er een paar punten om op te letten:

  • Overdrijf niet. Vervang bijvoorbeeld niet alle opsommingstekens door een miniatuurversie van je logo, maar voel je vrij om met de uitlijnen of een abstracte versie van het logo te spelen. Een abstracte versie van het logo kan bijvoorbeeld goed werken als je deze subtiel in de achtergrond van het webdesign verwerkt.
  • Als je trots bent op je unieke en gedetailleerde logo-ontwerp, overweeg dan om te kiezen voor een eenvoudig webdesign waarbij het logo in de schijnwerpers komt te staan. Je kunt gerust je logo op iedere webpagina terug laten komen, maar zorg er dan ook voor dat het daarbij blijft. Bezoekers van je website zijn op zoek naar bepaalde content, deze moet niet weggestopt worden achter 10 versies van jouw logo.

Onthoud dat simpel helemaal niet betekent dat het design van je website een saai ontwerp wordt: het logo inzetten als mascotte, zoals Website Planet doet bijvoorbeeld, voegt al een hoop humor en variatie toe aan de webpagina’s.

Creatieve inzet van het logo

Het logo bepaalt de richtlijn

Je hebt een logo nodig, omdat je een afbeelding nodig hebt die de waarden van je merk overbrengt. Deze merkwaarden spelen een grote rol bij jouw doelgroep. Bij het creëren van het webdesign is het daarom belangrijk de stijl en waarden van het logo als richtlijn te gebruiken. Zo voorkom je dat de doelgroep verward raakt. Zij zullen in het webdesign de bij hun bekende merkwaarden herkennen en dat zal hen een vertrouwd gevoel geven.

Het vertalen van merkwaarden naar een online omgeving is niet gemakkelijk. Het logo dat misschien al tientallen jaren op de gevel prijkt, moet nu vertaald worden naar een modern online platform. Net als bij de keuze wat betreft kleurgebruik, is het ook nu belangrijk om de keuzes die je hebt gemaakt ten tijde van het logo-ontwerp in je achterhoofd te houden.

Als je hebt gekozen voor een simpel logo met heldere lijnen, was je er waarschijnlijk op uit om jezelf als een moderne, recht-door-zee onderneming neer te zetten. Ik raad je dan aan om ook voor een helder en simpel webdesign te gaan. Als je voor een cartoonachtig logo hebt gekozen, kun je die ook als richtlijn gebruiken door een speels ontwerp te creëren om de persoonlijkheid van je merk over te brengen. Let er dan wel op dat de content niet verdrinkt in een te drukke (stripboekachtige) website.

Zorg voor een onderscheidend webdesign

Denk erover na hoe jouw bedrijfslogo eruit ziet naast de logo’s van je concurrentie. Zelfs als je kiest voor een conservatief, simpel logo dat betrouwbaarheid uitstraalt (een belangrijke waarde in veel industrieën), vergeet dan nooit dat dit het beeld is dat bij jouw onderneming hoort. Jouw logo zal altijd anders moeten zijn dan die van de concurrentie.

Als je precies dat verschil kunt aanwijzen, heb je de sleutel gevonden tot een opvallende website. Een ietwat grillige aanpak in je logo kun je vertalen naar down-to-earth teksten op je website, een traditioneel logo kan worden benadrukt met een meer klassiek design. Kortom, laat je logo je de weg wijzen. Dit zal resulteren in een bijpassend webdesign dat de juiste waarden en de juiste boodschap overbrengt.

Foto intro met dank aan Fotolia.