How to

Bieden als een pro? Zo gebruik je biedstrategieën in Google AdWords

0

Met de komst van flexibele biedstrategieën in Google AdWords zijn de mogelijkheden op het gebied van biedingen nog nooit zo uitgebreid geweest. Voor een optimale ROI uit je campagne is het van groot belang om na te denken over de juiste biedstrategie. Hoe bepaal je de juiste biedstrategie?

Op basis van het doel van de campagne en het netwerk (Search of Display) kun je bepalen welke biedstrategie het beste bij de campagne past. Richt de campagne zich op vertoningen, klikken of conversies? Goed om hierbij te weten is dat CPM-biedingen alleen beschikbaar zijn binnen het Display-netwerk. Op basis van de focus van een campagne kies je de biedoptie (CPC, CPM of CPA) die hier het beste bij aansluit. Daarnaast is het ook mogelijk om flexibele biedstrategieën te gebruiken.

Biedingen Keuze

Flexibele biedstrategieën

Met flexibele biedstrategieën is het mogelijk om automatisch te bieden wanneer, waar en hoe je wilt. De flexibele biedstrategieën kun je niet alleen toepassen op campagnes, maar ook op advertentiegroepen en zoekwoorden. De flexibele biedstrategieën kun je instellen via de Gedeelde bibliotheek, linksonder in het zijmenu.

Biedstrategie-Toevoegen-Adwords

Vijf types

Er zijn vijf types flexibele biedstrategieën:

Verbeterde CPC

De flexibele versie van de verbeterde cpc. AdWords verhoogt (tot +30%) of verlaagt (tot -100%) automatisch biedingen op basis van de waarschijnlijkheid dat een klik tot een conversie leidt. Deze biedstrategie is toepasbaar op zowel campagnes als advertentiegroepen. Een interessante biedstrategie, wanneer je focus ligt op het behalen van zoveel mogelijk conversies, maar je toch nog enige controle wilt houden over de biedingen. Nu de verbeterde cpc ook toepasbaar is op advertentiegroepen, kun je de automatische biedingen alleen instellen voor de best presterende advertentiegroepen binnen een campagne.

Locatie van doelzoekpagina

Past biedingen automatisch aan voor een toppositie (1-3) of positie op de eerste pagina. Deze biedstrategie is vooral interessant voor het verzekeren van topposities op merkgerelateerde zoekwoorden. Het is hierbij wel aan te raden om een maximum cpc-bod in te stellen, om zo nog enige controle te houden over de biedingen.

Stel daarnaast ook bij geavanceerde opties in dat de biedingen niet automatisch verhoogd worden als de campagne wordt beperkt door budget, zo voorkom je dat je nog sneller door je budget heen raakt. Verhoog ook geen biedingen voor zoekwoorden met een lage kwaliteitscore (lager dan 4), hiervoor betaal je namelijk altijd meer dan voor zoekwoorden met een hoge kwaliteitsscore.

Doel-CPA

De flexibele versie van Conversion Optimizer met een doel-CPA. Deze biedstrategie stelt automatisch biedingen in op basis van een gemiddelde CPA-doelstelling, om zoveel mogelijk conversies binnen deze CPA te behalen. Gebruik deze biedstrategie voor lead-campagnes en wanneer je een duidelijke maximum qua kosten per conversie voor ogen hebt.

De biedstrategie kan je zowel toepassen op campagnes als op advertentiegroepen. Hierdoor kun je nu ook met meerdere doel-CPA’s binnen één campagne werken, ideaal wanneer er verschillende marges gelden voor producten binnen één campagne. Voorwaarde voor het toepassen van de doel-CPA is wel dat de advertentiegroep of campagne in de afgelopen 30 dagen ten minste 15 conversies heeft gerealiseerd. De Doel-CPA behaalt de beste resultaten bij vrij stabiele campagnes en advertentiegroepen.

Klikken maximaliseren

De flexibele versie van automatisch bieden. Deze biedstrategie stelt automatisch biedingen in, om zoveel mogelijk kliks te realiseren binnen het beschikbare budget. De flexibele versie is niet alleen toepasbaar op campagnes, maar ook op advertentiegroepen en zoekwoorden. Gebruik deze biedstrategie wanneer je zoveel mogelijk verkeer naar je website wilt halen binnen een beperkt budget. Dankzij de flexibele versie is het nu ook mogelijk om specifieke advertentiegroepen of zoekwoorden extra te pushen voor meer verkeer en hiervoor een doelbedrag op te geven. Dit kan zowel voor advertentiegroepen en zoekwoorden binnen één campagne als binnen meerdere campagnes.

Doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS)

Dit type past biedingen automatisch aan om een optimale ROI te behalen. Wil je bijvoorbeeld voor elke €1,- die je besteedt in AdWords €5 terug verdienen, dan is je doel ROAS 500%. Om de doel-ROAS te bepalen is het belangrijk om de historische data te analyseren voor de zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes waarop je deze biedstrategie wilt toepassen. Bekijk hiervoor de Conversiewaarde en Kosten voor ten minste de laatste 30 dagen en vermenigvuldig dit met 100% voor je Doel-ROAS.

Deze strategie is met name interessant voor adverteerders met grote margeverschillen per product. In tegenstelling tot bij een Doel-CPA, houdt AdWords nu namelijk rekening met de verschillende conversiewaardes. Zo zal AdWords meer bieden voor conversies met een hoge conversiewaarde en minder voor conversies met een lage conversiewaarde. Zet de ROAS niet te hoog, dit kan namelijk het aantal conversies beperken. Ook voor de Doel-ROAS geldt net als bij de Doel-CPA: hoe stabieler het conversieratio, hoe beter het resultaat.

Er zijn wel een aantal vereisten voor het gebruik van een Doel-ROAS, zo moeten er conversiewaarden zijn ingesteld. Daarnaast moeten alle advertentiegroepen en campagnes die gebruikmaken van ROAS in de afgelopen 30 dagen minimaal 30 conversies hebben behaald.

Flexibele biedstrategie aanmaken

Alle bovengenoemde flexibele biedstrategieeën kun je aanmaken in de Gedeelde bibliotheek. Klik op +Biedstrategie en selecteer één van de biedstrategie-types.

Biedstrategie-Adwords

Stel hier de voorwaarden in voor de biedstrategie. Ga vervolgens naar Campagnes en Instellingen om een biedstrategie toe te passen op een specifieke campagne.

Biedstrategie-Campagne-Adwor

Om een biedstrategie toe te passen op advertentiegroepen of zoekwoorden, ga je naar het tabblad Advertentiegroepen of Zoekwoorden en selecteer je de advertentiegroepen of zoekwoorden waarop je de strategie wilt toepassen. Klik vervolgens op biedstrategie en kies voor ‘Flexibele biedstrategie gebruiken’.

Biedstrategie-Advertentiegroep

Flexibele biedstrategie wijzigen of verwijderen

Het wijzigen van een biedstrategie is vrij eenvoudig, hiervoor volg je dezelfde stappen als bij het aanmaken van de biedstrategie. Voor het verwijderen van een biedstrategie moet je eerst een andere strategie instellen. Het is namelijk vereist om een biedstrategie te hebben voor een campagne.

Als een campagne, advertentiegroep of zoekwoord een biedstrategie bevat, is het niet mogelijk om via de AdWords Editor biedingen te beheren voor deze campagne, advertentiegroepen of zoekwoorden. Je kunt trouwens makkelijk nagaan of er biedstrategieën live staan voor bepaalde advertentiegroepen of zoekwoorden. Ga naar Kolommen, dan Kenmerken en selecteer hier ‘Type biedstrategie’. Je krijgt nu een extra kolom waarin je kunt zien welk type biedstrategie er actief is. Bij handmatig CPC-bieden zie je hier CPC in het grijs. Als er een biedstrategie actief is, wordt CPC dikgedrukt weergegeven.

Biedstrategie_Checken

Filters om je biedstrategieën te beheren

Je kunt ook een filter aanmaken om zo op de naam van een biedstrategie, het type of de bron (campagne, advertentiegroep of zoekwoord) te filteren. Dit is een handige filter voor het beheren van de biedstrategieën. Het is altijd belangrijk om de kosten en resultaten van de biedstrategieën goed in de gaten te houden. AdWords houdt namelijk geen rekening met zaken als seizoensinvloeden en trackingsproblemen.

Kies een interessante biedstrategie, ga ermee aan de slag en test het uit voor je campagnes. Ervaringen of suggesties? Deel ze vooral hieronder!

Foto intro met dank aan Fotolia