How to

Een Twittercampagne opzetten in 7 stappen

0

Twitter is één van de beste social media om buzz te veroorzaken. En een handige marketingtool om een evenement, training of productlancering te promoten. Dit platform is erg geschikt voor informatiedistributie aan grote groepen mensen. Ook is het handig om journalisten te volgen, om te zien welke onderwerpen de tongen los maken.

Twitter is dus een effectieve en rendabele manier om mond-tot-mondreclame te creëren en aandacht te vestigen op jouw evenement of nieuwe product. Mensen gaan je berichten alleen delen of erover praten als je een interessante boodschap hebt. Goede content is dus belangrijk. Dat zorgt voor een betere online vindbaarheid en kan mensen enthousiasmeren om je te volgen op Twitter en je aanbod te bekijken.

Op Twitter ben je beperkt tot 140 tekens en gaat de berichtenstroom enorm snel. Het is handig om meerdere platformen naast elkaar te gebruiken zodat deze elkaar versterken. Een bericht op je website blijft langer zichtbaar in de zoekmachines. Combineer tweets dus met je website of Facebook-pagina.

Begin met een campagnestrategie

Natuurlijk begin je met het bepalen van het doel en de boodschap van je hele campagne. Twitter is slechts een onderdeel van je promotiecampagne. Door je doelstellingen heel concreet te formuleren, kun je achteraf ook gemakkelijk bepalen of je deze doelen ook gehaald hebt. Het SMART- (specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch, tijdsgebonden) principe kan daarbij helpen.

Bedenk dan hoe de inzet van Twitter hieraan kan bijdragen. De Twitter-doelstelling moet altijd een afgeleide zijn van het ondernemingsdoel. Wil je 10% meer inschrijvingen voor je evenement? Hoe kan Twitter daaraan bijdragen? Vervolgens breng je in kaart welke communicatiekanalen je inzet en ga je content verzinnen. Alle kanalen moeten elkaar versterken. Wat is de rode draad in je berichten? De tweets die je de wereld in stuurt, moeten bijdragen aan het grotere plaatje dat je wil overbrengen. Denk hier van te voren goed over na. Wees consistent in je boodschap, zodat het voor mensen duidelijk is wat ze van je kunnen verwachten.

twittertypes

Foto met dank aan Fotolia.

Twittercampagne in 7 stappen

Wanneer je een heldere strategie hebt voor je promotiecampagne, kun je Twitter als volgt inzetten.

Stap 1: Maak een contentkalender

Het is handig om een jaarplan of overzicht te maken van alle evenementen, trainingen, product releases of andere acties die je wilt promoten. Dit kan gewoon in Excel. In deze planning geef je aan welke content je deelt op welke kanalen en wanneer je begint met je promotiecampagne op Twitter. Een planning brengt structuur en overzicht. Je ziet wat de goede momenten zijn om content te delen en welke acties ondernomen moeten worden.

Stap 2: Kies een hashtag

Een hashtag is belangrijk (en niet alleen op Twitter). Een hashtag maakt het mogelijk om gesprekken te monitoren en je boodschap over te brengen bij een nog groter publiek. Zeker als veel mensen deze hashtag gebruiken en het trending topic wordt! Door hashtags te gebruiken, kun je de conversatie starten, deze gemakkelijk volgen en betrokken blijven. Met Twubs.com kun je hashtags registreren en via Tagboard.com, Ritetag.com en Hshtags.com kun je hashtags over meerdere platformen monitoren.

Stap 3: Ontwerp je tweets

Vervolgens kun je de ‘verloren’ uurtjes gebruiken om tweets te creëren. Tweets die interessant zijn voor je doelgroep, dus geen verkooppraatje! Deze kun je in een Excel-sheet zetten. Het is handig om voor iedere campagne een aparte pagina te gebruiken om je berichten te analyseren. Noteer ook de datum en het tijdstip van verzenden. Bekijk hoe vaak je bericht geretweet wordt en of er op de link geklikt wordt (door een gratis account op Bit.ly aan te maken). Door deze gegevens te noteren, krijg je inzicht in de resultaten.

Stap 4: Plan berichten in

Gebruik geautomatiseerde tools zoals Bufferapp, Hootsuite of Tweetdeck om tweets in te plannen. Zo maak je het jezelf gemakkelijker en kun je berichten delen op verschillende dagen en tijdstippen: wanneer jouw volgers het meest actief zijn, maar jij misschien niet in de gelegenheid bent om te twitteren. Met deze tools kun je ook de hashtag eenvoudig monitoren en volgen wat er over je gezegd wordt.

twitter

Foto met dank aan Fotolia.

Stap 5: Plan ook tijd voor realtime interactie

Het lijkt misschien handig om alles te automatiseren en er niet meer naar om te hoeven kijken. Maar dat levert je geen betalende klanten op. Plan ook tijd in voor interactie. Door persoonlijk contact te maken met je volgers, bouw je een band op met mensen. Dit betekent: reageren op vragen en opmerkingen, gesprekken aangaan en berichten van anderen retweeten.

Zoek relevante gesprekken. De zoekfunctie van Twitter is erg handig. Met Social Mention kun je verschillende social media monitoren. Talkwalkeralert werkt net zoals Google Alerts. Je ontvangt een mailtje met de zoekresultaten.

Stap 6: Gebruik een speciale Twitter-landingspagina

In je Twitterbio kun je een link toevoegen naar je website. Deze kan verwijzen naar de homepagina, maar dat is te vaag. Volgers ondernemen dan niet snel actie. Voeg daarom een link toe naar een speciale landingspagina, met meer details over de actie of training, om je volgers meteen een zetje in de juiste richting te geven. Als je een speciale landingspagina aanmaakt voor je Twitter-volgers, kun je ook makkelijk zien hoeveel bezoekers via Twitter op je website komen.

Stap 7: Meet de resultaten

Aan het eind van een periode, maar vooral ook tussendoor, kun je de cijfers analyseren en je strategie zo nodig bijsturen. Het is goed om regelmatig te controleren of je jouw doelstellingen ook haalt. Je kunt verschillende zaken meten: het aantal volgers, retweets of kliks op een link. Dit is afhankelijk van jouw doelstelling, maar het is belangrijk om continu te meten en bij te sturen.

Relaties verdiepen

Zorg dat je eerst duidelijk op je netvlies hebt wat je met Twitter wilt bereiken en tot wie je je richt, om je daar vervolgens op te focussen met je tweets. Een Twittercampagne kan heel effectief zijn omdat je gemakkelijk een groot publiek bereikt, maar het gaat er vooral om hoe je het inzet om relaties te verdiepen en zo je evenement of product onder de aandacht te brengen.

Foto intro met dank aan Fotolia