Innovatie

De 3 meest effectieve SEO-acties voor beginners

0

SEO is enorm belangrijk voor webwinkels. Met SEO verbeter je je positie binnen de organische zoekresultaten. Hoe hoger jouw positie, hoe meer klanten er naar je toe zullen komen. En die klanten zijn ook betere klanten dan klanten die jouw shop vinden op bijvoorbeeld social media. Klanten die zoeken, hebben een grotere bereidheid om te kopen en willen ook meer uitgeven dan klanten die via sociale media of een advertentie binnenkomen.

E-commerce 101: basisinformatie voor webshops over de grens

Om deze reden is SEO het eerste onderwerp binnen een reeks nieuwe artikelen die van mijn hand verschijnen. Die artikelen komen uiteindelijk terecht in een gepersonaliseerd adviessysteem voor Europese MKB’ers over e-commerce en e-commerce over de grens. Zie het als ‘e-commerce 101’. Aan het Europese project PeCoS4SMEs, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Commissie, werken partners mee uit de UK, Griekenland, Polen, Belgie, Italië en Nederland. De aanleiding van het systeem is het gebrek aan goed vindbare basisinformatie over het beginnen en beheren van een online webshop en informatie over e-commerce over de grens.

Marketing is één van de negen modules waarover informatie gegeven wordt in het systeem, naast ordering, betaling, koop, contracting, boekingen, bezorging, communicatie en service.

Help mee de beste e-commerce-marketing te maken

Maar ik geloof niet in autoriteiten die alles zeggen te weten. Daarom leg ik mijn ontwerpteksten graag aan jou voor, met de vraag: wil je me helpen de beste ‘e-commerce marketing 101’ van dit moment te maken? Verbeter mij, weerleg mij, kom met geweldige cijfers, met voorbeelden of met alternatieve tools. Laten we samen, op deze binnen de Europese Unie unieke manier, een geweldige serie maken.
De meest waardevolle lezersbijdragen worden opgenomen in de uiteindelijke tekst voor het adviessysteem. Een system dat online toegankelijk is vanaf eind 2014. Zodra het systeem in de testfase gaat, zal ik het speciaal voor bezoekers van Frankwatching al toegankelijk maken, zodat je een kijkje kunt nemen.

Een button en vermelding als dank voor je bijdrage

In ruil voor je bijdrage zal ik zorgen voor een eervolle vermelding in het systeem, bestaande uit je naam en een url naar keuze – of het nu een bedrijfs-url of een vanity-url is. Ook mag je een een button gebruiken op je site, als teken dat je hebt bijgedragen aan het systeem. Ik kijk uit naar je reactie!

Globe computer mouse shopping cart

SEO en Google

Omdat Google in de Europese Unie een marktaandeel van 90 procent heeft, gaat het er bij SEO om dat je met je webshop zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google terecht komt. Google gebruikt meerdere algoritmes – rekenmethoden – om de zoekresultaten te berekenen. Een van deze is Hummingbird, welke in september 2013 is ingevoerd. Eigenlijk heeft dit algoritme de hele SEO overhoop gehaald, door semantische relaties binnen sites en shops een belangrijke plaats te geven in de berekening van zoekresultaten.

Als eigenaar van een webshop kun je drie dingen doen om zo goed mogelijk aan te sluiten op Google’s algoritmes en de positie van jouw webshop binnen Google’s zoekresultaten te verbeteren.

Actie 1: bied relationele informatie aan

Om te beginnen moet je de informatie in je webshop niet als losse brokken presenteren, maar als informatieve elementen die een duidelijk gedefinieerde relatie met elkaar hebben. Door gebruik te maken van semantic markup kun je er vervolgens voor zorgen dat deze relationele informatie begrepen wordt door Google.

Uitleg: Google’s Hummingbird-algoritme probeert mensen die zoeken binnen een specifieke context zo goed mogelijk te ondersteunen. Het algoritme geeft de voorkeur aan antwoorden op vragen als ‘Waar kan ik de goedkoopste iPhone 5s vinden?’ boven het eenvoudig zoeken op ‘iPhone 5s’.

Semantic markup

Om Google zo goed mogelijk te bedienen, kun je dit soort relaties definiëren en vervolgens in de code van je shop opnemen. Dit kun je het beste doen met behulp van semantic markup, een specifieke vorm van html die de relationele verbanden binnen jouw shop inzichtelijk maakt voor de Googlebot die de shop indexeert. Schema.org biedt een collectie van schema’s – html-tags – die je kunt gebruiken om Google van dienst te zijn. Mocht je nog geen webshop hebben of overwegen jouw huidige online winkel te vernieuwen, dan is het raadzaam deze semantische structuur als uitgangspunt te nemen.

Nadeel van deze actie: Hoe beter Google jouw shop begrijpt, hoe meer informatie de zoekmachine zelf zal tonen. Op die manier zullen gebruikers je shop misschien nooit bereiken, omdat ze blijven hangen op Google.

Actie 2: kies de juiste zoekwoorden

Ten tweede moet je relevante zoekwoorden gebruiken, die jouw eigen producten en merk zo goed mogelijk omschrijven.

Uitleg: De Google-bot die jouw shop indexeert kijkt niet alleen naar relaties, maar ook naar keywords. Specifiek leest de bot html-teksten uit title tags, meta tags, heading tags en bod- teksten. De bot heeft moeite om plaatjes te begrijpen, evenals zoekformulieren, Flash- en Java-plug-ins, informatie achter een inlog, Javascript-links, frames en i-frames en een te grote collectie links bij elkaar.

Google keyword planner

Gebruik voor elk van deze elementen html-alternatieven die de bot wel makkelijk begrijpt en beperk het aantal links dat je op een pagina plaatst. De keuze van de zoekwoorden die je kiest is erg belangrijk. Je kunt Google keyword planner gebruiken om erachter te komen welke zoekwoorden het meest effectief zijn voor jouw type producten en diensten – zoekwoorden die leiden tot het meeste bezoek en verkoop – maar Google wordt steeds minder scheutig met dit soort informatie. Om de tool te gebruiken moet je je bovendien eerst registreren bij Google Adwords.

Pas op voor ‘spamdexing’

Pas op dat je geen oneigenlijke zoekwoorden gebruikt. Dit zijn zoekwoorden die wel populair zijn, maar niet relevant voor je shop. Google kan je namelijk betichten van ‘spamdexing’ en (delen van) je shop voor straf bijvoorbeeld verwijderen uit de zoekresultatenlijst. Als je gestraft bent door Google vind je dat terug in de Google Webmaster Tools. Een paar grote Nederlandse bedrijven ondervonden vorig jaar een dergelijke straf van Google. Zij hadden pagina’s toegevoegd aan hun sites die niet bedoeld waren voor de bezoekers, maar alleen voor Google. Google ontdekte dit en verwijderde de pagina’s uit de zoekresultaten.

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

Actie 3: linken, linken

Ten derde moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kwalitatief hoogstaande websites linken naar jouw webshop en omgekeerd.

Uitleg: Eén van de algoritmes die Google’s zoekresultaten beïnvloedt, is het befaamde PageRank-algoritme. Dit algoritme hangt aan elke url een waarde. Eén van de factoren die deze waarde beinvloedt, is het aantal links dat naar de url verwijst en het PageRank-gewicht dat aan deze verwijzers zelf hangt. Daarom is het belangrijk dat kwalitatief hoogstaande websites linken naar jouw webshop-url’s, omdat deze daardoor omhoog gestuwd wordt in de resultatenlijst.

Pas welop dat je gekochte links niet laat meerekenen door Google. Gekochte links moeten vergezeld gaan van de html-waarde ‘nofollow‘. Als je deze waarde niet toevoegt, dan kan Google jouw shop voor straf geheel of gedeeltelijk verwijderen uit de zoekresultatenlijst.

Wat zijn goede SEO-voorbeelden van webshops?

In het licht van het verzoek aan het begin van de tekst is nu mijn vraag: wat zijn volgens jou goede voorbeelden van webshops die SEO begrepen hebben? En welke online winkels kunnen er niets van? Vergeet vooral niet om ook andere feedback die je hebt op deze eerste online marketing-101 die we samen gaan maken, mee te nemen in je reactie hieronder.

Mijn bedrijf is de Nederlandse partner bij dit project en verantwoordelijk voor de marketingcontent van het systeem. Het project PeCoS4SMEs wordt gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur: de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is opgenomen.

Foto intro met dank aan Fotolia.