How to

Verhoog je kwaliteitsscores in AdWords met dynamische landingspagina’s

0

Wil je minder betalen per klik en daardoor het rendement van je AdWords-account verbeteren? Dan zijn hoge kwaliteitsscores van belang. Een hoge kwaliteitsscore zorgt ervoor dat je benodigde kosten per klik (CPC) afnemen, waardoor je totale kosten dalen. Maar hoe kan je je kwaliteitscores verbeteren? Met dynamische landingspagina’s! In dit artikel licht ik toe hoe dit werkt. 

Hoe bepaalt Google de kwaliteitsscore?

Google bepaalt de hoogte van de kwaliteitsscore op basis van de relevantie van je advertenties voor de door de Google-gebruiker ingevoerde zoektermen. Is iemand op zoek naar een rode korte broek, dan is een advertentie voor gele broeken minder relevant. En een advertentie voor rode korte broeken is weer relevanter dan een advertentie voor rode broeken.

Splits je account zo ver mogelijk uit

Wanneer men op zoek is naar een rode korte broek, toon je een bezoeker alvast de filterweergave met rode korte broeken. Deze is immers niet op zoek naar andere kleuren. Het is daarom ook goed om een account zo ver mogelijk uit te splitsen. Wanneer je dit nog niet op orde hebt, is het belangrijk dit eerst te regelen. Dit betekent dat je de juiste advertentie(teksten) bij de zoekwoorden in de advertentiegroep plaatst en dat je advertentie gelinkt is aan relevante landingspagina’s.

Eindeloos veel categorieën is niet wenselijk

Is een bezoeker op zoek naar een mouwloos shirt, dan toon je bijvoorbeeld de categorie met sleeveless tops. En hier zit hem het venijn. In dit geval wil je het liefst dat Google deze categorie als mouwloze shirts toont. Google beoordeelt de kwaliteit (en relevantie) van de bestemmingspagina voor een groot deel op basis van de inhoud. Maar voor elk mogelijk keyword binnen je account een aparte categorie aanmaken, is niet werkbaar en wenselijk.

Maar wat is dan wel wenselijk?

De oplossing? Dynamische landingspagina’s. Hierop laat je het zoekwoord terugkomen wat geactiveerd is door de ingevoerde zoektermen. Dit kan je doen door het gebruikte zoekwoord mee te geven in de URL met de zogenoemde Valuetrack parameters van Google.

Valuetrack-parameters

Door Valuetrack-parameters toe te voegen aan de bestemmings-URL van je advertentie, kan informatie worden doorgegeven.

Aan de URL van je advertenties voeg je allereerst een vraagteken toe, gevolgd door de naam van de eerste parameter (in het voorbeeld hieronder is dit zoekwoord) met daarachter een =-teken, gevolgd door de Valuetrack-parameter {keyword}. Deze vervangt Google met de ingevoerde zoekterm(en) van de Google-gebruiker.

Voorbeeld: http://www.urlvanjewebsite.com/categorie/?zoekwoord={keyword}

Verhoog de relevantie van je landingspagina

Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de titel van je categoriepagina of bestemmingspagina aan te passen. Dit kan de relevantie van je landingspagina voor een bezoeker verhogen. De bezoeker blijft waarschijnlijk korter op de pagina omdat deze direct vindt waar hij of zij naar op zoek is. Een andere mogelijkheid is het genereren van een korte omschrijving op basis van het zoekwoord.

Het ophalen van de informatie op de bestemmingspagina kan doormiddel van een kleine code-aanpassing. Met een aanpassing in je CMS kan je de informatie lezen uit de URL. Dit is voor een developer relatief eenvoudig.

In WordPress zou je deze plugin kunnen installeren om de informatie uit de URL op te halen en te tonen op je bestemmingspagina.

In Magento zou je dit op de volgende manier kunnen doen:
codeGeen zoekwoordparameter? Toon een standaardtitel

Wanneer je gebruik maakt van een {keyword} Valuetrack-parameter in de bestemmings-URL, beoordeelt Google met de AdsBot-Google de kwaliteitsscore van het zoekwoord zowel met als zonder ingevulde {keyword}-parameter. Zorg er daarom voor dat je een standaard titel toont wanneer er geen zoekwoordparameter is meegegeven in de URL.

De reden hiervan is waarschijnlijk om te voorkomen dat anders de kwaliteit van de landingspagina te eenvoudig te beïnvloeden is. Op zich is het logisch dat Google dit doet, anders zou het te eenvoudig zijn om je kwaliteitsscore te verbeteren. Maar uiteraard gaan we dit zelf omzeilen.

Stappenplan voor het toevoegen van een zoekwoord aan de bestemmings-URL

Wat namelijk wel kan is zelf het zoekwoord toevoegen aan de bestemmings-URL, dus zonder het gebruik van de Valuetrack parameter.

Stap 1: Voeg het zoekwoord toe aan de URL van de bestemmingspagina

http://www.urlvanjewebshop.com/producturi/?zoekwoord=rode%20broeken
In bovenstaande URL is het zoekwoord rode broeken handmatig meegegeven. Hierin vervangt %20 de gewenste spatie. Dit om te voorkomen dat de url wordt afgebroken.

Stap 2: Voeg op zoekwoordniveau de bestemmings-URL toe aan het zoekwoord

Vervolgens wordt per zoekwoord een aparte (dynamische) landingspagina getoond. Voor Google is deze techniek niet traceerbaar.

Stap 3: Voorkom duplicate content

Om duplicate content te voorkomen is het aan te bevelen een canonical-tag te plaatsen naar de originele product- of categoriepagina. Er wordt immers voor elk zoekwoord een ‘nieuwe’ pagina gecreëerd. De Ads-bot van Google volgt deze niet, de normale Google Bot wel. Precies wat de bedoeling is!

Klaar!

Is dit niet onduidelijk voor klanten?

Een mogelijk probleem is dat deze techniek onduidelijkheid te weeg kan brengen bij klanten. De dynamische landingspagina met daarop bijvoorbeeld een aangepaste categorietitel, is via de reguliere navigatie niet meer te benaderen. Je kan dit oplossen om dit aan te geven op de pagina op deze manier: “Onze producten voor uw zoekopdracht: <zoekwoord>”

Is dit een vorm van Cloaking?

Een andere vraag die je kunt stellen is of dit een vorm van Cloaking is. Hier is dit niet het geval. Bij Cloaking wordt een andere pagina getoond aan een zoekmachine dan aan gebruikers, bij deze techniek ziet zowel de zoekmachine, als de gebruiker dezelfde pagina.

Wat is jouw ervaring?

Wat is jouw ervaring met dynamische landingspagina’s? Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan help ik je graag verder. Veel succes!

Foto intro met dank aan Fotolia.