Trends

Storytelling: eeuwenoude verhalen achter nieuwe technologie

0

We zien en gebruiken ze dagelijks, het @, de symbolen voor WIFI, Bluetooth, USB en – voor de Mac-gebruikers onder ons – het raadselachtige ⌘, het command-symbool dat het vroeger gebruikelijke   verving op het toetsenbord. Maar waar komen die symbolen eigenlijk vandaan? Zijn ze eeuwenoud of juist heel jong? Werden ze speciaal bedacht voor de technologie waar ze nu symbool voor staan of bestonden ze voor die tijd al? Kortom, zit er een verhaal achter die symbolen en zo ja, welke verhalen zijn dat dan? En wat hebben die verhalen met storytelling te maken?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Om te beginnen: ja, er zitten inderdaad verhalen achter die symbolen en de meeste van die verhalen* zijn al eeuwenoud. Ik licht er hieronder een paar uit.

Het apestaartje, herkomst onduidelijk

Het overbekende apestaartje is weliswaar in het moderne kunst museum MoMa te New York bewonderen naar modern is het niet, het dateert waarschijnlijk uit de 19e eeuw. Maar hoe is het ontstaan? Heeft het echt iets met een aap te maken en wanneer zijn we het gaan gebruiken voor e-mailadressen?

Met een aap heeft het in elk geval niks te maken. In Frankrijk en Italië noemen ze het ‘slang’, in China ‘muisje’. In de 19e eeuw werd het gebruikt als een rekenkundig symbool en in 1971 dook het voor het eerst op in computertaal. In de jaren erop werd het wat het nu is: het koppelteken in e-mailadressen.

Koning Blauwtand en Bluetooth

Het verhaal achter het Bluetooth-symbool is ouder dan dat van het apestaartje. Het refereert aan de Vikingkoning Harald Blauwtand, wiens initialen samen het Bluetooth-symbool vormen. Maar wat is de link tussen die Viking-koning (die dol was op blauwe bessen vandastorytelling_koning blauwtand en bluetoothar zijn bijnaam ‘Blauwtand’) en de Bluetooth-technologie?

Ze verbinden allebei verschillende partijen met elkaar. In het geval van Blauwtand waren dat delen van Denemarken, Noorwegen en Zweden die elkaar eerst bestreden.

In het geval van Bluetooth zijn dat apparaten en producten uit verschillende takken, zoals een mobieltje en een auto.

USB en Neptunus

Het USB-symbool grijpt nog verder terug en wel op de Klassieke Oudheid. Het is zo ontworpen dat het lijkt op de drietand van de zeegod Poseidon/Neptunus. De USB-drietand heeft, anders dan het origineel, drie verschillende punten en dat is niet voor niks: USB (Universal Serial Bus) is de standaard is voor het verbinden en aansluiten van met name randapparatuur. De drie verschillende punten staan dan ook voor de verschillende soorten randapparatuur b.v. printer, camera, lader.

Mosaico_delle_stagioni_(epoca_romana)_-_Foto_G._Dall'Orto

Storytelling is van alle tijden en technologieën

Oude verhalen blijken een goede basis te zijn voor het verbeelden van nieuwe technologie. Niet dat je daarvan op hoeft te kijken: wij mensen blijven onszelf al eeuwenlang herhalen. We gieten oude verhalen over nieuwe technologieën heen en steken net zo makkelijk het verhalen vertellen zelf in een nieuw jasje en dat noemen we dan storytelling.

Menselijk gedrag is constant

Anders dan het zogenaamd onvoorspelbare en altijd veranderende klantgedrag blijft algemeen menselijk gedrag redelijk constant. Sterker nog, wat we altijd offline deden, doen we nu online en offline. De middelen veranderen, de kanalen veranderen, maar in de basis verandert algemeen menselijk gedrag nauwelijks. Voor elke marketeer is dat besef iets om bij stil te staan.

Neem menselijk gedrag als vertrekpunt, niet alleen klantgedrag

Des te opmerkelijker dat we toch altijd weer die klant centraal willen stellen. Ik adviseer organisaties om dat vooral niet te doen. Of op zijn minst verder te kijken dan alleen naar dat klantgedrag. Neem algemeen menselijk gedrag als uitgangspunt voor het ontwikkelen, verbeteren en verbeelden, vertellen van producten of diensten. Net als in dit storytelling-voorbeeld waarin oude verhalen nieuwe technologie symboliseren.

Wat doe jij al met storytelling?

Moet je daar wat mee? Ja! Dat is commercieel gezien wel verstandig. Waarom zou jouw organisatie niet aanhaken bij dat algemeen menselijk gedrag waarin verhalen zo’n belangrijke, verbindende rol spelen? Wedden dat er in jouw organisatie, producten of diensten ook een verhaal zit dat je met oude of nieuwe technologie prima kunt vertellen?

*Nog meer verhalen over andere symbolen lees je op Origins of Common UI Symbols.

Foto intro met dank aan Fotolia.