Apps & Tools, How to

Nieuw onderwerp vinden voor je blog? Google helpt!

0

Natuurlijk heb je al eens gehoord over hoe je je expertstatus kunt verhogen en vindbaarder kunt worden op het internet door blogs te schrijven. Dat komt doordat je in zo’n artikel vaak onbewust woorden gebruikt, die je potentiële klanten intypen als ze googlen naar een oplossing voor een probleem dat ze ervaren. Zo vinden ze jouw artikel en merken ze dat jij veel weet van hun probleem en de oplossing ervoor. De kans dat ze doorklikken naar je site en klant bij je worden, neemt daardoor toe. Hoe kan je dit bewust inzetten? Met andere woorden, hoe weet je wat interessant is voor je klanten om te lezen?

Aantrekkelijke onderwerpen vinden

Weten waarover je kunt schrijven is een verhaal apart. Hoe weten die doorgewinterde content marketeers toch elke keer weer de juist woorden en onderwerpen te vinden? Want het kan soms beste lastig zijn om te bepalen wat interessant is voor je klanten om te lezen. Er bestaat namelijk een verschil tussen alle informatie die je kent en de informatie die je potentiële klanten interesseert.

Als je blogt over zaken waar niemand belangstelling voor heeft, is je werk zinloos. Daar staat tegenover dat artikelen die gaan over dingen waar op Google veel naar wordt gezocht, ook veel gelezen worden. Het is dus belangrijk om zeker te weten dat je artikelen gaan over aantrekkelijke onderwerpen.

Kies de woorden die je doelgroep gebruikt (en de pers!)

Het is echter niet alleen het onderwerp dat belangrijk is bij het schrijven van een artikel, de woorden die je gebruikt zijn ook van essentieel belang. Mensen zoeken op specifieke woorden (strafregels, expertstatus, hoofdpijn), korte zinnen (“Hoe maak ik een WordPress-website?”, “Hoe voorkom ik een burn-out?”, “Hoe kom ik van hoofdpijn af?”) en combinaties van woorden (oplossing hoofdpijn, begeleiding autisme, expertstatus verhogen).

Overigens, niet alleen potentiële klanten zoeken op deze manier op Google. Ook journalisten pakken het zo aan. En hoe geweldig zou het zijn als een van je artikelen gevonden zou worden door zo’n journalist en jij voor een interview gevraagd zou worden?

In 3 stappen extreem goed vindbare artikelen schrijven

Om ervoor te zorgen dat je artikelen interessant zijn voor je doelgroep én beter vindbaar worden in Google kun je de volgende drie stappen volgen.

Stap 1: zoek je doelgroep op

Vraag aan een paar klanten wat ze in Google zouden intypen als ze een oplossing voor hun probleem zochten, waarvoor ze bij je aangeklopt hebben. Zo hoor je direct van ervaringsdeskundigen welke zoekwoorden, zinnen en woordcombinaties zij veel gebruiken of zouden gebruiken. Daar kan je de mist niet mee ingaan!

Stap 2: onderzoek de zoekwoorden

Google heeft twee tools die je kan gebruiken om te kijken hoe vaak de zoekwoorden die je klanten zeggen te gebruiken, voorkomen als zoekopdracht.

De Keyword Planner is gekoppeld aan je Adword-account. Daar kan je kijken hoe vaak per maand mensen naar deze woorden zoeken. Keyword Planner kan ook suggesties geven over verwante zoekwoorden. Verder kun je eventueel ook zelf nog woorden brainstormen die passend zouden kunnen zijn.

Keyword-planner

Accepteer cookies

Pas wel op dat je niet alles wat je doelgroep mogelijkerwijs zou kunnen Googlen, probeert te bedenken. Het kan heel aantrekkelijk zijn om zoveel mogelijk van die zoekwoorden, zinnen en woordcombinaties in je artikelen te verwerken, maar je weet nooit of deze termen allemaal kloppen en of het voldoende is om je artikel vindbaar te maken.

Heb je geen Adwords-account, dan kan je zoekwoorden ook onderzoeken met Google Trends. Deze toepassing is vooral geschikt om te onderzoeken welke onderwerpen op dit moment populair zijn, maar je kan het ook gebruiken om de populariteit van zoekwoorden te controleren.

Google Trends

Accepteer cookies

Stap 3: schrijf je artikelen

Nu je deze informatie verzameld hebt, kan je gaan schrijven. Maak dus bewust artikelen die de meest gebruikte zoekwoorden bevatten. Door stap 1 en 2 heb je een lijstje met woorden die je doelgroep veel gebruikt en die vaak opgezocht worden. Gebruik deze woorden in je artikelen en je weet vrijwel zeker dat ze vaak gelezen zullen worden.

Kortom: het gebruiken van de juiste woorden in de artikelen die je schrijft is essentieel. Doe dus een – eenvoudig – onderzoek te doen bij je doelgroep en raadpleeg Google. Dan zorg je ervoor dat je de woorden hebt om extreem goed vindbare artikelen mee te schrijven!

Foto intro met dank aan Fotolia.