Innovatie

Migratie webshop van http naar https: waar moet je op letten? [stappenplan]

0

De invloed van https op je ranking in Google gaat mogelijk steeds belangrijker worden. Wat voor effect heeft de overstap van http naar https voor een webshop? En met welke zaken moet je rekening houden? In dit artikel vind je een handig stappenplan voor de overstap.

Het is alweer ruim 3 maanden geleden dat Google aankondigde ‘https’ als rankingfactor mee te zullen nemen in het algoritme. In beginsel zou deze nieuwe factor beperkte invloed uitoefenen op de posities in Google en webmasters krijgen de tijd om over te stappen. Echter, omdat men bij Google een veilig web als topprioriteit heeft, zullen ze na verloop van tijd de invloed mogelijk verhogen. Dit zal als extra stimulans werken om de transitie naar https in gang te zetten.

In dit artikel bekijken we de te nemen stappen en het effect voor een van de grootste spelers in de tv-markt: PlatteTVdiscounter, ruim een maand na hun overgang van http naar https.

Wat is https?

Https is een afkorting voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het dient als een uitbreiding op http met als doel om gegevens veilig uit te wisselen. Gegevens worden hierbij versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander moeilijker wordt om erachter te komen welke gegevens worden verstuurd. Er is een SSL-verbinding (en certificaat) voor nodig om het http-verkeer veilig te versleutelen.

De meeste webshops wachten af

Kijkend naar grootste tien e-commercebedrijven uit de Nederlandse Twinkle top 100 draait nog geen enkele website op https. Ook over de grens draaien Amazon, Zappos, Dell en Zalando nog op een normale verbinding. Toch zullen webwinkels op den duur de stap moeten wagen, namelijk op het moment dat Google de invloed van deze beveiligde verbinding vergroot. Je ziet dat alle nieuwe websites die de afgelopen weken zijn gelanceerd vaak direct op een beveiligde verbinding live zijn gezet. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je de website al jaren op http hebt draaien?

Je ziet dat alle nieuwe websites die de afgelopen weken zijn gelanceerd vaak direct op een beveiligde verbinding live zijn gezet. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je de website al jaren op http hebt draaien?

Je vraagt je als webshopeigenaar wellicht allerlei zaken af: de hele website wordt overgezet op nieuwe url’s en wat doet dat met de Google rankings? Wordt de opgebouwde waarde netjes overdragen naar de nieuwe url? Blijven alle afbeeldingen nog wel werken? Hoe zit het met de huidige redirects? Houden alle inkomende (http-)linkjes nog wel dezelfde waarde? Wat voor technische gevolgen heeft het? In het stappenplan bekijken we het proces dat PlatteTVdiscounter.nl, inclusief de voorbereiding die 2 maanden geleden is ingezet, met uiteindelijk interessante resultaten.

voorbereiding-https-migratie-webshop

Stap 1: Voorbereiding

Check absolute versus relatieve urls

Breng in kaart of alle interne links op je site relatieve url’s zijn. Voor navigatielinks kan dit vaak in een keer aangepast worden door middel van een instelling. De grootste kans waar het niet altijd goed gaat, zijn de handmatig geplaatste linkjes in productbeschrijvingen, categorieteksten of informatiepagina’s. Wijzig elke url naar een relatieve url. In tegenstelling tot absolute url’s staan relatieve url’s direct goed na de migratie. De juiste manier is dus: <a href=”/led-tv”>LED TV</a> in plaats van de gehele url.

Check ook direct of alle afbeeldingen met relatieve url’s in de code staan. De juiste manier is: <img src=”image.jpg”> in plaats van de gehele url.

Bekijk daarnaast de http-links in JavaScripts en CSS-files.

Excel maken met inkomende links

Maak een excel met alle inkomende links en de bijbehorende mailadressen. Na de https-livegang kun je vervolgens zoveel mogelijk website-eigenaren een mail sturen met de vraag om de url aan te passen. Alle url’s zullen uiteraard na de migratie netjes redirecten naar de juiste url. De link blijft daarom wel goed werken, maar hiermee heb je in ieder geval al wat inkomende https-links.

Bereid alvast een mail voor, die je na de migratie van je webshop direct kunt versturen naar alle webmasters.

Wijzigen van bestemmings-url’s voor advertising

Direct na de switch zullen alle Adwords bestemmings-url’s moeten worden omgezet naar https. Zorg ervoor dat je weet hoe je dit in Adwords Editor in een bulk kunt wijzigen, zodat je dat op de migratiedag direct kunt doorvoeren. Dit geldt ook voor bestemmings-url’s in alle andere ingezette advertising-kanalen, zoals retargeting, bannering, social media en affiliatemarketingcampagnes.

Breng dit van tevoren in kaart, dan kun je alles op de migratiedag omzetten en afvinken.

Datafeeds

Zorg ervoor dat op de dag van migratie alle datafeeds voor vergelijkers, affiliates, Google Shopping, en andere partijen waar datafeeds aan geleverd worden, bestemmings-url’s met https bevatten. Let op: nu nog niet omzetten, dat komt pas na migratie.

Redirects

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat alle redirects over https gaan, is om dit in de webserver in te stellen. Op een Apache-server zul je dit bijvoorbeeld moeten doen in het .htaccess-bestand. Dit is voor de zoekmachines zeer belangrijk om de populariteit van de pagina’s te behouden. Een 301 is een permanente redirect van één url naar een andere.

Het is dus verstandig om de .htaccess (Apache-server) aan te passen, zodat alle url’s automatisch over de https-protocol gaan met een 301. Dat ziet eruit als:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
<IfModule mod_ssl.c>
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>
</IfModule>

Let bij het inschakelen van de redirects op dat je niet alles naar de root redirect, maar naar de exacte nieuwe url. Dus bijvoorbeeld van https://www.plattetvdiscounter.nl/led-tv/ naar https://www.plattetvdiscounter.nl/led-tv/.

De webserver moet compatible zijn met HTTP Strict Transport Security (HSTS), deze forceert de host in https te laden. Tegenwoordig is bijna iedere server geschikt. Er moet een SSL-certificaat geïnstalleerd worden op de server. Dit kan het beste door de hosting partij worden uitgevoerd.

Verder moet de webserver compatible met SNI zijn. SNI (Server Name Indication) is een extensie van de TLS-protocol (Transport Layer Security, eerder SSL). Deze geeft aan welke hostname de klant probeert aan te sluiten. De SNI-extensie wordt ondersteund door alle moderne browsers, alleen Android 2.x (default browser), Internet Explorer in Windows XP en de Java versies voor 1.7 worden niet ondersteund.

Certificates

Overleg met je hosting partij wat voor certificaat je nodig hebt:

  • enkel domein ‘single scure origin’ (example.com)
  • multi-domein (example.com, example.co.uk)
  • wildcard-certificaat (a.example.com, b.example.com)

Als je een zwakkere key certificaat hebt (1024-bits), upgrade deze dan naar een hoog beveiligingsniveau met een 2048-bits key.

TLS (Transport Layer Security) Libraries moeten een update krijgen, met de laatste versie die beschikbaar is. Op dit moment is TLS 1.2 de laatste versie.

https-migratie-webshop

Stap 2: Migratie

Start de migratie door de hostingprovider te vragen om de switch in gang te zetten. Alle voorbereidingen kun je nu in gang zetten. Dus: het omzetten van de url’s in datafeeds, Adwords, retargeting, affiliate-campagnes etc., en het benaderen van alle in kaart gebrachte websites die naar de http-link verwijzen. Stuur hen de mail die je reeds hebt klaargezet in de voorbereiding.

Webmaster Tools

Ga vervolgens aan de slag met Google Webmaster Tools:

  • Voeg de nieuwe https-versie toe en verifieer het bij Webmaster Tools.
  • Dupliceer en upload het robots.txt-bestand voor de nieuwe https-versie op je webserver. Bewerk het via robots.txt-tester (binnen Webmaster Tools onder Crawlen) en controleer het op fouten.
  • Upload de sitemap met alle https-url’s. Zo help je Google een handje voor de herindexatie van alle pagina’s.
  • Als de nieuwe versie online staat, dan kun je Google helpen om deze nog sneller te laten indexeren. Via Webmaster Tools kun je de website of losse pagina’s indienen via de tool: Fetchen als Google (onder Crawlen).

SSL-certificaten

Test de SSL-certificaten. Hiervoor kun je een online SSL-test uitvoeren. Als alles goed ingesteld staat, zou je een ‘A’ moeten scoren. Als voorbeeld die van Plattetvdiscounter.nl.

Als je in de voorbereiding alles goed hebt gedaan, hebben alle pagina’s dit teken: plattetvdiscounter-voorbereiding-ssl-goedStaat er nog een foutje in zoals een http-url in de code (dit zie je snel genoeg door in de browser paginabron weer te geven en zoeken op http:), dan ziet dat er zo uit: plattetvdiscounter-voorbereiding-ssl-fout

Test je site

Werken alle sitefunctionaliteiten nog? Test de filtering, sorting, zoekmachine, reviews, afbeeldingen, nieuwsbriefinschrijvingen, etc. Plaats ook een testbestelling, ook al was de check-out al in https.

Traffic monitoren

Houd je traffic goed in de gaten. Dat kan op de volgende manieren:

  • Google Analytics zou automatisch goed moeten gaan. Toch is het wel verstandig om je traffic te monitoren. Doe dit via Webmaster Tools en (realtime) Google Analytics.
  • Vergelijk ook https en http in Webmaster Tools met elkaar. Als het goed is, dalen de vertoningen van de http-versie en stijgen die van de https-versie. Het kan weken tot maanden duren tot alle https-url’s zijn vervangen en geïndexeerd in de index van Google.
  • Monitor indexaties. Worden de eerste https-url’s al geïndexeerd en behoud je de positie?

De resultaten na migratie

Los van het feit dat we kunnen terugkijken op een soepel migratieproces, is het interessant om de SEO-effecten ervan te bekijken. Op 23 oktober is de migratie naar https://www.plattetvdiscounter.nl voltooid. Als we de periode van 30 dagen voor en 30 dagen na de https-migratie met elkaar vergelijken, dan rollen daar interessante groeicijfers uit.

Webmaster Tools toont de volgende cijfers als we http met https vergelijken:

  • 27 procent meer vertoningen in organische zoekresultaten
  • 32 procent meer kliks vanuit de organische zoekresultaten
  • 8 procent meer matches met unieke zoekopdrachten

Hieronder toon ik een aantal willekeurige rankingsplaatsen, voor en na migratie:

KeywordPositie op 23 oktoberPositie op 5 decemberVerschil ranking
philips led tv31+2
4k tv62+4
samsung 4k tv72+5
32 inch tv21+1
oled tv42+2
ultra hd tv21+1
toshiba led tv103+7
panasonic led tv42+2
home cinema set75+2
philips tv43+1

Illustraties met dank aan Fotolia.