Infographic

Verbeter je Facebook-omslagfoto & scoor meer likes [infographic]

0

Ondernemers van vóór het millennium begrijpen niet altijd het belang van goed grafisch ontwerp. Dit geldt zowel voor offline marketinguitingen als voor het ontwerp van social media. Ik heb met mijn collega’s wat cijfers gezet achter het belang van goed ontwerp voor social media-pagina’s. In dit artikel deel ik cijfers en tips voor je omslagfoto op je Facebook-pagina.

Waarom zijn ondernemers toe aan een nieuwe omslagfoto?

Kies je voor een meer ‘custom design’ van je Facebook-omslag, dan vergroot je de kans op succes met 130 procent. 95 procent van de ondernemingen die een redesign van hun Facebook-pagina aan ging, gelooft dat ontwerp een belangrijke rol speelt in de succesfactor van de onderneming.

MKB & ondernemers

82 procent van het MKB dat op maat gemaakte Facebook-omslagfoto’s gebruikt, zag een groei in het aantal likes. Dit geldt voor 35 procent van de ondernemingen met meer dan 100 werknemers. 11 procent van de ondernemingen met een op maat gemaakte Facebook-omslagfoto zag een groei in het aantal verkopen via de website.

Meer betrokkenheid met een nieuw ontwerp

In de infographic is te zien dat 79 procent van de ondernemingen die deelnamen aan ons onderzoek een toename van betrokkenheid zag, zodra zij hun Facebook-omslagfoto aan een redesign onderworpen hadden. Zoals Bianca claimt in een eerder gepubliceerd artikel is de cover ‘het item op je Facebook-pagina dat er het meest uitspringt.’

In onderstaande infographic, een ontwerp van sundayrain, vind je onze bevindingen bij het onderzoek naar ondernemingen die social media bewust inzetten voor marketingdoeleinden.

Facebook cover design

Hoe stel je een effectieve omslagfoto samen?

Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je Facebook-pagina de juiste boodschap uitstraalt. Voordat je hieraan begint, zijn er een aantal dingen die je moet begrijpen over de rol van design bij het creëren van een effectieve omslagfoto voor je bedrijfspagina. Want hoe maak je de juiste Facebook-omslagfoto, zodat je deze cijfers bereikt?

Afmetingen

Zorg ervoor dat de afbeelding die je gebruikt de juiste afmetingen heeft en van hoge kwaliteit is: je wilt geen uitgerekte pixelfoto’s bovenaan je Facebook-pagina hebben. De Facebook-omslagfoto heeft eenvoudige afmetingen: 1702 x 630 pixels bij 72 dpi. De omslagfoto verschijnt weliswaar in 851 x 315 pixels, maar de extra pixels geven je een mooi scherp beeld.

Gebruik bij het ontwerpen de RGB color mode en niet CMYK. Let er ook op hoe de cover samenvalt met de profielfoto: de linkerbenedenhoek van de omslagfoto valt immers achter de profielfoto. Daar wil je niet iets belangrijks hebben staan! Het goede nieuws is dat je van deze overlapping ook gebruik kunt maken. Er zijn veel voorbeelden van Facebook-pagina’s waarop de omslag- en profielfoto al het mogelijke halen uit dat samenspel.

Facebook cover van de Franse designer Jérome Vadon

Omslagfoto van de Franse designer Jérome Vadon

Trek de aandacht in een paar seconden

De afbeelding zou zo eenvoudig mogelijk moeten zijn, maar toch aansprekend: je hebt slechts een paar seconden om de aandacht van de potentiële klant te pakken. Haal daar dus uit wat er in zit. Kleurrijke omslagfoto’s en omslagfoto’s met gezichten werken het beste.

Laat ‘m aansluiten bij je branding

Zorg dat je omslagfoto aansluit bij je branding. Ook online zou je een consistent merkbeeld moeten uitstralen, en hier horen social media bij. Met een consistent ontwerp bouw je een sterker merk. Zeker als je bezoekers met de call-to-action button vanaf je Facebook-pagina op je website komen, moeten ze niet opeens in een totaal andere omgeving terechtkomen. Houd de branding dus consistent en geef de cover dezelfde uitstraling mee als het logo, de website en advertenties.

Sinds vorig jaar zijn er call-to-action-buttons die je kunt toevoegen aan je bedrijfspagina’. Er zijn zeven verschillende buttons waar je uit kunt kiezen om vanuit je omslagfoto op te roepen tot actie: ‘Boek nu’, ‘Contact met ons opnemen’, ‘App gebruiken’, ‘Game spelen’, ‘Shoppen’, ‘Registreren’ of Video bekijken’ – voor ieder wat wils! De button kun je linken naar de url van je keuze.

Het is zoveel meer dan een afbeelding

Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor een simpele afbeelding die past bij de huisstijl, maar er kan zoveel meer:

  • Je kunt weggevertjes promoten: het is een goede manier om interesse en reacties te genereren.
  • Deel een leuk feitje over jullie onderneming of product. Klanten raken geprikkeld om meer informatie op te zoeken, op de website bijvoorbeeld.
  • Introduceer het team: iedereen ziet graag de gezichten achter een merk, dit maakt het voor je potentiële klanten ook gemakkelijker om zich te identificeren met je onderneming.
  • Heb je een prijs gewonnen? Wees trots en deel het met je community. Ben je genomineerd voor een prijs en heb je stemmen nodig? Zet je Facebook-omslag in!
  • Je omslagfoto is een strategische plek om een boodschap te verkondigen. Introduceer je een nieuwe product of dienst, gebruik je omslagfoto dan als informeel marketingkanaal.
  • Als je onderneming sterk afhankelijk is van mond-tot-mondreclame, is de omslagfoto de ideale plek om testimonials te delen. Je kunt ook je gebruikers betrekken door hun werk op je omslagfoto te promoten.

Een bedrijf dat het ontzettend goed doet met haar omslagfoto is Drukwerkdeal. Het geeft haar merk een gezicht. Ook vind je daar de call-to-action-button terug.

Facebook cover Drukwerkdeal

Redesign, check. Maar hoe vaak heb je een nieuwe nodig?

Een Facebook-omslagfoto komt en gaat. Verander ‘m vaak genoeg om nieuwe klanten aan te trekken en de community te blijven entertainen. Afhankelijk van de beschikbare content, maar ook van het communicatiebeleid, zou ik eens per week zeggen.

Een inactieve of gedateerde omslagfoto brengt een negatieve boodschap met zich mee. Als de omslag dus betrekking heeft op een weggeefactie, of een feestdag bijvoorbeeld, moet je deze meteen na afloop vervangen. Uit ervaring weet ik dat het goed werkt om templates te gebruiken (consistente branding) en altijd een ‘standaard’ omslagfoto achter de hand te hebben. Als je dan even geen nieuwe aanbiedingen of testimonials te delen hebt, zet je de ‘standaard’ omslagfoto in die je vervangt op het moment dat je nieuwe content hebt.

Inspiratie

De omslagfoto van Le Camping maakt naar mijn mening goed gebruik van contrasterende kleuren. De op maat gemaakte afbeelding geeft ‘m een persoonlijk karakter. Het heef een uitnodigende uitstraling, precies wat ze nodig hebben om het evenement te promoten!

Ontwerp van Xavier64

Ontwerp van Xavier64

Trooper is een Zwitserse webshop voor outdoor kleding, leger- en politiebenodigdheden. De omslagofoto straalt de ruige omstandigheden die daarbij komen kijken goed uit, als je het mij vraagt. Potentiële klanten zullen meteen zin krijgen om gepaste outfits aan te schaffen en de toendra van Groenland te trotseren.

Ontwerp van Mu-riaas

Ontwerp van Mu-riaas

Toegegeven, deze omslagfoto lijkt op het eerste gezicht vrij simpel, maar schijn bedriegt. Het patroon op de achtergrond van de profielfoto en de cover sluiten naadloos op elkaar aan. De kleuren van de cover passen bij elkaar, maar zijn toch contrasterend. De benodigde informatie wordt gedeeld: je ziet meteen wat Shares voor platform is en het initiatief wordt vervolgens perfect uitgebeeld.

Ontwerp van Olive92 Studios

Ontwerp van Olive92 Studios

Ook als zelfstandig ondernemer kun je niet achterblijven, juist omdat je geen team hebt, moet je zoveel mogelijk kanalen inzetten om je persoonlijke merk te versterken. David Johnson doet dit als je het mij vraagt erg goed (wel op z’n Amerikaans) door zichzelf voor te stellen en ook zijn diensten duidelijk te communiceren. Je weet als bezoeker meteen waarvoor je hem in kunt schakelen.

Ontwerp van 99designs community

Ontwerp van 99designs community

Kies verstandig

Wat je Facebook-omslagfoto zegt over je merk heb je helemaal zelf in de hand. Kies verstandig. Wat je ook kiest, Facebook is een krachtig marketingkanaal, dus waarom je zou je naast eventuele advertenties niet ook de omslagfoto inzetten om het merk te versterken?

Foto intro met dank aan Fotolia.