Columns

Drone journalism: heeft elke redactie straks een drone & piloot?

0

Column – Intrigrerend begrip: ‘drone journalism’. Hebben we ooit microphone journalism gehad? Camera journalism? Zouden drones een hesje krijgen met er op ‘Press’?

Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Als we het hebben over ‘drone journalism’, dan hebben we het over het gebruik van kleinere consumenten-drones. Ze zijn in alle maten en kwaliteiten te krijgen, de afgelopen kerst gingen er veel drones over wat we vroeger de toonbank noemden. Drones hebben een camera. Ze worden van afstand bestuurd. De piloot staat op de grond, heeft een afstandsbediening en een skibril, en ziet wat de drone ziet. Een ervaren piloot kan een drone navigeren door een bos of een museum.

Voor tachtig euro heb je een mini quadcopter waarmee je kunt oefenen, een klein helicoptertje met vier wieken, het past in je handpalm. Voor zo’n duizend euro heb je een machine waarmee je een reikwijdte van een kleine kilometer hebt, en een professionele camera.

drone-over-stad-fotolia

Legaal of illegaal?

Het is niet duidelijk of het vliegen met drones legaal of illegaal is. Er is de algemene wetgeving van het luchtruim en ook privacy- en defensiewetgeving die gerespecteerd dienen te worden. Drones mogen in Nederland niet hoger dan 300 meter, niet boven de bebouwde kom of mensenmenigten, niet ‘s nachts.

Maar zoals rode stoplichten in Amsterdam niet meer dan een adviesfunctie hebben, zo zijn er op internet al volop drone-filmpjes te vinden die zich hier weinig van aantrekken. Filmpjes van politieauto’s die worden achtervolgd, een drone die onder de boog van La Defense in Parijs vliegt. Twee weken geleden trok in Parijs twee nachten lang een klein vlootje van drones volop de aandacht. Het squadron vloog in de buurt van de Eiffeltoren, de Amerikaanse ambassade in de buurt van de Place de la Concorde. Het is vooralsnog onduidelijk wie de bestuurders van deze drones waren. Spionage? Vast staat dat de drones in overtreding waren, al was het alleen maar omdat er ‘s nachts gevlogen werd.

drone-piloten-fotolia

Iedere nieuwsredactie een drone en drone-piloot

De verwachting nu is dat de pers actief drones gaat inzetten, zeker na de vorige week door de FAA (Federal Aviation Administration) voorgestelde regelgeving. Er is reden om optimistisch te zijn, aldus weblog Niemanlab. Drones zijn niet meer illegaal, en je hoeft ook niet het gevreesde piloten-diploma te halen. De gebruiker kan volstaan met een kennis-test, en de drone moet geregistreerd worden. Medische attesten zijn niet nodig, je mag alleen overdag vliegen, niet boven menigtes.

Iedere nieuwsredactie zal een drone en drone-piloot krijgen, we noemen het drone journalism. Geen natuurreportage is nog denkbaar zonder een drone-opname. Er komen paparazzo-filmpjes. Er komen ongelukken en onthullingen. En er komen rechtzaken, veel rechtzaken. Onvolwassen regelgeving, weinig jurisprudentie, landgrensoverstijgende apparaten; het zijn allemaal ingrediënten voor een voedzaam maal voor advocaten, en overheden zullen als meester Prikkebeen op jacht gaan naar verdachte en ongeïdentificeerde drones.

Verrassende toepassingen

Je kunt rekenen op verrassende toepassingen, want die komen er. We zagen eind vorig jaar al de drone tijdens voetbalwedstrijd Servië – Albanië, met een Albanese vlag. De wedstrijd werd gestaakt. Drones worden ingezet door de milieubeweging om ontbossing te bewijzen of voorkomen. Een drone met hitte-sensors heeft in Canada het leven gered van een in de ijskou verongelukte automobilist.

2015 wordt een drone-nieuwsrijk jaar.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Illustraties met dank aan Fotolia.